A kárpátaljai reformátusok megnyitották a 2021-22-es tanévet

2021. Sep 05., szerző: Adminisztrátor

A Kárpátaljai Református Egyházhoz tartozó intézmények képviselői, tanárok, diákok, valamint a Tanügyi Bizottság felügyelete alatt működő hitoktatók, lelkipásztorok is részt vettek a nagyberegi református templomban tartott tanévnyitó istentiszteleten.

Zán Fábián Sándor, a KRE püspöke a jól ismert, evangéliumból vett történet alapján, -Jézus megáldja a gyermekeket,- három csoportra osztotta a történet szereplőit, akik akár a megjelentek is lehettek volna: szülők, tanítványok és gyerekek. Ez alapján feltette a kérdést: akarjuk-e mi is mindenáron azt, hogy gyermekeink Jézust megismerjék, akadályokat leküzdő, tanítványokkal szembeszálló vággyal. Jézus az, aki az életet és áldást adhatja számukra. A gyermeki engedelmesség, melyre nevelni lehet, tanulható. A tanítványoknak is meg kell érteniük, hogy nincs olyan fontos ügy, feladat, terv, ami akadálya lehet a Jézussal való személyes találkozásnak. Erre kell segíteni a ránk bízottakat. Nem csak tudást, ismeretet, hanem annál többet, Isten országát kell bemutatnunk gyermekeink számára, a ránk bízottak számára.

Tóth László a KRE Tanügyi Bizottságának elnöke múltidéző és a jelenre, majd jövőbe mutató összefoglalójában megemlékezett azokról, akik iskolát alapítottak, alapokat tettek le, s ezeken az alapokon immár a gyermekek, unokák is nevelkednek. Az ismeret önmagában nem ad többet, mint bármelyik oktatási intézmény. A református líceumok és nevelési-, oktatási egységek a fizikai ismereten túl, a „lelki ismeretet” tartják a legfontosabb értéknek, az Isten megismerését, a vele való kapcsolatot. Felsorolásában említést tett a számos itthon és külföldön továbbtanuló református líceistáról, azokról, akik már a felnőtt életben is megállják a helyüket, számadatokkal is alátámasztva azt, hogy az egyházi oktatásnak ma is van népszerűsége, ma is vannak, akik fontosnak látják, hogy gyermekeik hitben tanuljanak egyházi intézményben. 

Köszöntötte az egybegyűlteket Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja Békésyné dr. Lukács Angéla, aki megerősítette: a magyar kormány elkötelezett a határon túli kisebbségek támogatásában.

Imádság és a líceumok verses, énekes szolgálata után a KRE hitoktatói néhány hasznos információt kaptak az újonnan bevezetésre kerülő hittankönyvek bemutatónapjairól (2021. szeptember 10. 15 óra, Eszeny. Bárka Központ. 2021. szeptember 11. 10 óra Nagyszőlős. Református gyülekezeti terem. 2021. szeptember 11. 15 óra Nagyberegi Református Líceum).

.

Az alkalom áldással és nemzeti imádságunk eléneklésével ért véget.

kresajto

Fotó: Fábián Zoltán

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.