Koncertsorozat az összetartozásról

2019. Oct 13., szerző: Adminisztrátor

A Kárpát-medencei magyarok zenéje koncertsorozatnak idén már második alkalommal
Mezővári is az állomása volt.
Az alkalom kezdetén Menyhárt István október 6-a révén az aradi vértanúkra emlékeztetett. Az igaznak emlékezete áldott, a hamisak neve pedig semmivé lesz, idézte a Pédabeszédek (10, 7) íróját a lelkipásztor. A vértanúk utolsó szavaikkal az Istenhez való odafordulásról tettek tanúbizonyságot. Emlékezetük áldott, mélyen gyökerező szabadságszeretetük bennünk, az utódokban is továbbég. A mi neveinknek sem kell semmivé lennie, hisz Jézus Krisztus saját vérével véste be azokat az élet könyvébe, emlékeztetett a lelkész.

A református templomban a BorzsaVári és a Servet népzenekar muzsikált, akiket
Böszörményi Gergely koncertigazgató konferált fel.


Böszörményi Gergely az általa vezetett Stereo Kft./Periferic Records Kiadó segítségével 2001 óta szervezi ezeket a koncerteket. A Magyarországot körülvevő hét országban megszervezett fellépések után mindez egy központi rendezvénnyel, idén a Pesti Vigadóban megrendezett nagykoncerttel zárul. A több mint egy évtizede tartó koncertsorozat bevételével rendszeresen a Kárpátaljai Református Egyházat támogatják.
Az anyagi segítségen felül egyfajta kulturális misszió is a célja ennek a munkának. A
lélektelen politikai szándékok nemzeteket egymás ellen fordító rendeletei kereszttüzében
hirdeti, hogy a Kárpát-medencében élő nemzetek egymással harmóniában és békében éltek és szeretnének élni. A koncerteken is megszólaló zenét átszövik a magyarokkal évszázadok óta együtt élő szlovákok, románok, svábok, tótok, szerbek, bunyevácok, szlovének és ruszinok népzenei elemei. Vagyis a magyar népzenei kincs a Kárpát-medence népének közös kincse. A koncertek így nemcsak a magyar nemzet egységét, hanem a környező nemzetekkel való elválaszthatatlan közösségét is hirdeti.


A kulturális kapcsolatok javítása és az adományozás mellett kisebb célok is megvalósulnak a program során. A Stereo Kft./Periferic Records népzenei kiadványainak lemezei adományként gazdagítják a Magyarország határain túli magyar városok könyvtárait, illetve több zenekarnak, mint a Váriban fellépő Servet és BorzsaVári zenekarnak is így nyílt és a jövőben nyílik majd lehetősége arra, hogy saját CD-je jelenhessen meg.
A BorzsaVári népzenekar alapvetően egy családias formáció, hiszen a Kárpátalján már
mindenki számára ismerősen hangzó Kovács család apraja és nagyja adja a csapat gerincét.
Koncertjükön a Hangicsálók énekegyüttessel kiegészülve egy lírai elemekkel tűzdelt,
dramatikailag is megkomponált fellépést láthattunk-hallhattunk, mely a Maradok címet viselte és kimondottan a szülőföldön-maradás fontosságát hirdette. A fellépés a Reviczky-versek övezte szatmári dallamok mellett Vári Fábián László költő Mezőváriban feljegyzett
népdalgyűjtését is tartalmazta. Mint Kovács Erikától megtudtuk, az előadás a 2020-ra
tervezett saját lemez jellegzetességeit is előrevetíti.

A moldvai térségek zenéjét megszólaltató Servet zenekar már rendelkezik saját CD-vel
(megjelenését szintén a Periferic Records támogatta), melyen az autentikus csángó népzenét a fiatal előadók saját ízlésükhöz igazítva szólaltatják meg. Muzsikájuk jellegzetességét a furulya és koboz, illetve a sajátos ritmus határozza meg. Koncertjeik a nem mai értelemben vett lakodalmas hangulatot is felidézik, amelyen előkerülhetett a servet ünnepi szőttes, amit a régi moldvai magyarok jeles napokon, ünnepekkor hordtak.
A november 17-i budapesti gálakoncerten Kárpátalját a BorzsaVári és a Sodró népi együttes képviseli.

 

Fábián Kata

Fotó: Fábián Zoltán

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.