Református énekek hangverseny XVII.

2018. Jun 21., szerző: Adminisztrátor

2018. július 7-én tartjuk a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében a soron következő Református énekek hangversenyt.

Orgona: Szabó Balázs
Karnagyok: Arany János, Balogh Lázár, dr. Farkasné Sajó Márta, Nagy-Szabó Kornélia
  

  

Kórusok:
Debreceni Kollégiumi Kántus (Berkesi Sándor)
Psalterium Hungaricum (Arany János)
Központi Református Kórus (Berkesi Boglárka)
Szegedi Ökumenikus Kórus (Nagy-Szabó Nelli)
Pasaréti Palló Imre Énekkar (Cseri Zsófia)
Mezőtúri Református Kollégium Pedagógus Kórusa (Marczi Ernő)
Baptista Központi Énekkar (Oláh Gábor)
Nagyvárad Téri Református Énekkar (Balogh Lázár)
Miskolci Lévay József Református Gimnázium Vegyeskara (F. Sajó Márta)
Tatai Református Egyházmegye Egyesített Kórusa (Máté László)
Beregszászi Magyar Református Gyülekezet Kamarakórusa (Kárpátalja, Poncz Ilona)
Torontálvásárhelyi Református Kórus (Délvidék, Tóth Zsolt)
Bihardiószegi Ifjúsági Énekkar (Partium, Ghitea Szász Angéla)
Nagyváradi és Érmelléki Kántorok Kórusa (Partium, Orosz Ottilia, Herman Csaba)
Szatmári Egyesített Kórus (Partium, Higyed Gyöngyi)
Kassa-Abaúj Református Kórus (Felvidék, Palcsó Edit)

Ima és áldás: Csűry István királyhágómelléki református püspök
Köszöntőt mond: Böszörményi Gergely koncertigazgató
  

A „Református Énekek„ hangversenyt – amely a Kárpát-medencei reformátusok legnagyobb zenei ünnepe – 2002 óta azzal a céllal rendezzük meg minden évben, hogy ott a REFORMÁTUSOK HASZNÁLATÁRA KIADOTT ÉNEKESKÖNYV ZSOLTÁRAIBÓL ÉS ÉNEKEIBŐL koncertfelvétel készüljön professzionális előadók tolmácsolásában, amely új CD és DVD kiadását teszi lehetővé. A ma már 350 főt számláló Kárpát-medencei Egyesített Református Kórust, kitűnő karnagyokat, szólistákat, kamarakórust és világhírű orgonistákat felvonultató koncertet a hazai protestáns testvéreinken kívül egyre több „világi zenekedvelő” és külföldi vendég látogatja. A hangversenyen a közönség több alkalommal együtt énekel a kórussal, így a Művészetek Palotája Nemzeti Hangversenytermében mindösszesen 1700 ember énekli a Zengő Igét.

A Kárpát-medencei Egyesített Református Kórusba az itthoni énekkarok mellett – összetartozásunkat is kifejezve – évről-évre meghívást kapnak a felvidéki, a kárpátaljai, a partiumi, az erdélyi és a délvidéki kórusok. A karnagyok közül Berkesi Sándor és Arany János nevét külön is kiemelhetjük, hiszen e két nagy tudású tanár 2002 óta minden évben meghatározó személyisége az eseménynek.

Az eddigi tizenöt CD-, és hét DVD-felvétellel egybekötött koncert valamennyi orgonistájának nevét érdemes megemlíteni: Pálúr János, Alföldy-Boruss Csilla, Fassang László, Draskóczy László, Kéménczy Antal, Varga László, Virágh András Gábor, Ifj. Szotyori Nagy Gábor, Szilágyi Gyula, Tóka Ágoston és Finta Gergő.

A sorozat tizenhat CD albumán 270 református zsoltár és ének került feldolgozásra. Az énekek részben egy szólamban szólalnak meg, hogy a gyülekezeti valamint iskolai énekléshez és tanuláshoz segítségül szolgáljanak, részben pedig több szólamban, hogy kórusmű-kincsünket is bemutassuk és örökül hagyjuk. Hosszú út és sok munka áll még előttünk, hogy e szolgálat keretében az énekeskönyv 512 énekéből a lehető legtöbbet rögzíteni tudjuk a jelen, és az utókor számára.

Öröm és büszkeség számunkra, hogy a Református Énekek I. és II. album PLATINALEMEZ, a III., IV., V. album, és a Református vigasztaló énekek pedig ARANYLEMEZ lett.

Böszörményi Gergely – kiadó, koncertigazgató

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.