Gálaesttel köszönték meg új óvodájukat a mezővári gyerekek

2018. Feb 12., szerző: Adminisztrátor

Zenével köszönték meg a mezőváriak, hogy a hódmezővásárhelyiek és a magyar kormány támogatásával egy új óvoda épülhetett a kárpátaljai településen. A Tündérkert Óvodát tavaly év végén adták át, amely most a reményt és a jövőt jelenti az ott élő magyar családok számára. 

A hitről, az összetartozásról és a köszönetről szól ez az este - mondta Hegedűs Zoltán alpolgármester tegnap, a Mezővári Tündérkert Óvoda gálaműsora előtt a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.


 -2015-ben a mi közösségünknek született egy nagy álma. Mi azt álmodtuk, hogy segíteni akarunk és segíteni tudunk Mezőváriban, 100 magyarajkú óvodásnak, hogy jobb körülmények között tudják őket nevelni. Nagyon boldogok lehetünk és nagyon büszke vagyok a hódmezővásárhelyiekre, hiszen mintegy 800 magánszemély és vállalkozás, civil szervezet kapcsolódott ehhez az álomhoz. Az ő segítségükkel valósulhatott meg az óvoda - mondta Hegedűs Zoltán alpolgármester. 

A hódmezővásárhelyiek mintegy 65 millió forintnyi adományt gyűjtöttek össze, amelyhez a magyar állam további 100 millió forintot tett hozzá. Önmagában az, hogy megépítettük az óvodát, egy szép kezdeményezés, de sokkal többet ad: önbecsülést mindannyiunknak, az ott élő magyaroknak és az itteni vásárhelyieknek egyaránt- emelte ki Grezsa István kormánybiztos. 

-Alkalom és párhuzam ez a mai este arra, hogy mi, magyarok hitet tehetünk amellett, hogy történt bármi az elmúlt 98 esztendőben, egy nemzet tagjai vagyunk és ezt természetes módon szeretnénk megélni a 21. században is. Ha van egy olyan nemzetrész, mint a kárpátaljai, amely nem csak napról napra kell, hogy megküzdjön a puszta létéért, de az elmúlt 98 év alatt immár a 7. államban éli mindennapjait. Minden államváltás egyúttal a magyar közösség és a magyar családok lenullázásával járt - mondta dr. Grezsa István kormánybiztos. 

Hódmezővásárhely volt az első város, amely azt mondta, hogy futó segélyeken túl valami maradandót szeretne adni az ott élő magyarságnak. Mezőváriban korábban olyan óvodába jártak a gyerekek, amelyet nem tudtak befűteni, így a kicsiknek a hidegben kellett aludniuk. Ezért az új intézmény a reményt és a jövőt biztosítja a családok számára- hangsúlyozta Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke. 

-A hála érzése fogalmazódott meg bennem. Ebben benne van a köszönet és benne van a többlet, amit mi, kárpátaljai magyarok érzünk akkor, amikor ilyen magyar ajándékot kapunk, mint amivel önök ajándékoztak meg bennünket. Hála van szívünkben, mert érezzük, hogy nem felejtettek el - mondta Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke.


A mezőváriak hálájukat zenével fejezték ki: színpadra lépett a Borzsavári Népi Zenekar, valamint a Mezővári Református Egyházközség gyermek és felnőtt kórusa, ezzel is bemutatva, milyen gazdag magyar hagyományok élnek Kárpátalján.


Forrás: vasarhelyitv.hu
vasarhely24.com

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.