Cselekvő szeretet

2018. Feb 12., szerző: Adminisztrátor

A XI. Tiszántúli Református Jótékonysági Bált február 9-én rendezte meg a Tiszántúli Református Egyházkerület. A debreceni Kölcsey Központ dísztermében több mint ötszázan gyűltek össze, akik jelenlétükkel és adományaikkal támogatták a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthont, az idei kedvezményezett intézményt.

A jótékonysági bálon befolyt összegből minden évben egy határon túli intézmény részesül, erősítve ezzel a Kárpát-medencei református magyarság összetartozását. „Körbejárva”, évről-évre mindig más térségből választják ki a támogatandó intézményt, az ottani egyházkerület javaslatára. Idén a harmadik kör kezdődött el a tizenegyedik bállal: így a Kárpátaljai Református Egyházkerület harmadik alkalommal került sorra.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke köszöntőjében elmondta: „A tizenegyedik bál egy olyan évre esik, amelyik a 451. esztendő a Tiszántúli Református Egyházkerület életében, és az 501. év a reformáció történetében. A kettős jubileumi esztendőből lendületet nyerve újítani akartunk, mindeközben pedig megtartani a régi gondolatokat, de újra felerősítve azt a közösségformálást, ami nemcsak Debrecenre és közvetlen környezetére vonatkozik, hanem megcélozza mind a kilenc egyházmegyénket Záhonytól Szegedig. Nagy öröm számomra, hogy ebben az esztendőben, a második tízes ciklus kezdetén több mint ötszázan vagyunk együtt. (…) Az otthon elnevezése, az irgalmas samaritánus képzete is elgondolkodtató. Az elhagyatottság és a kitaszítottság-élmény ott él ezeknek a leánygyermekeknek a szívében, amit egyetlen egy dologgal lehet gyógyítani, mássá formálni: az irgalmas és cselevő szeretet élményével” – zárta szavait Fekete Károly.

Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter is köszöntötte a jelenlévőket.


A Kárpátaljai Református Egyházkerület nevében Zán Fábián Sándor püspök köszöntötte a jelenlévőket, és hálás szívvel köszönte meg, hogy ismét megadatott a lehetőség egy kárpátaljai intézmény támogatására. „A hit cselekedetre ösztönzi az embert. A kilencvenes években holland támogatással, a nagydobronyi gyülekezet közreműködésével indult el az otthon élete. Felkarolták a nehéz körülmények közül jövő, kitaszított leánygyermekeket. Az otthon nem kap támogatást az államtól. A napjainkban egyre nyomasztóbb élethelyzetek pedig kihívás elé állítják az ott élőket. A gyermekotthon lakóinak és munkatársainak szüksége van a jótevők adományára, hogy a gyermekek biztonságban legyenek, az ellátásuk fennakadás nélkül nap mint nap megvalósulhasson” – mondta Zán Fábián Sándor.


Katona Viktória, az otthon lelkészigazgatója elmondta, hogy jelenleg hatvanhárom lány él az otthonban. „Azon vagyunk, hogy értékes felnőttekké, édesanyává váljanak, és a speciális nevelési igényű gyermekeink is mindent megkaphassanak. Az Úr ezeket a gyermekeket ránk bízta, ők a mi gyermekeink, mi vagyunk értük felelősek. Köszönjük a támogatást” – mondta.

Az otthon működését, mindennapjait bemutató kisfilm megtekintését követően a Debreceni Református Kollégium és a Dóczy Gimnázium végzős diákjainak táncos előadását láthatták a jelenlévők, majd a Pendely énekegyüttes műsora örvendeztette meg a szíveket. A színpadon a Jazz Showband zenélt, színes, hangulatos repertoárjukkal szórakoztatták a vendégeket. Az Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon számára több millió forint adomány gyűlt össze, amelynek összesítése még most is folyamatban van. 

Fotó: Barcza JánosForrás: ttre.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.