Megtartotta záró ülését a Reformáció Emlékbizottság

2018. Jan 21., szerző: Adminisztrátor

Megtartotta záró ülését a Reformáció Emlékbizottság január 18-án délelőtt az Országházban. A tavalyi állami emlékévet szervező testület visszatekintett a reformáció ötszázadik évfordulójának eseményeire, értékelte az elvégzett munkát, a Kárpát-medence szerte megszervezett 1800 programot.

A magyar protestantizmus a reformáció emlékévében láthatóvá lett sokak számára, és értékteremtő közösségként más egyházakkal és minden jóakaratú emberrel összefogva szolgálja hazánk javát és jövőjét" – hangsúlyozták az emlékbizottság záró ülésén, melyen Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök és Balog Zoltán miniszter is részt vett.

Mint a csütörtöki záróeseményen elhangzott, az emlékév protestáns lelkülettel és a közösségépítés ökumenikus szándékával zajlott: európai viszonylatban is egyedülálló összefogás keretében az egyházak és Magyarország kormánya 2017-ben igyekeztek számba venni az európai és a magyar reformáció értékeit, újra felfedezni elfeledett kincseket, valamint az örökséget minél szélesebb kör számára felmutatni és értékként tudatosítani. 

Az ülésen megállapították: a nyugati világ – benne Európa – számtalan problémával néz szembe, azonban a reformáció egyházainak ma is vannak üzenetei a kontinens és Magyarország számára. „A reformáció nem a vallási közösségek belső ügye. A reformáció olyan megújító erő, amely létfontosságú értékeket hozott létre, illetve erősített meg a magyar családok, települések, az ország és a Kárpát-medencei magyarság életében" – áll a Miniszterelnöki Sajtóiroda közleményében.

A bizottság köszönetet mondott minden, az emlékév programjaiban részt vett embernek – függetlenül attól, mely felekezethez tartozik – az együttműködésért, a közös munkáért, a türelemért.

2013-ban jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, hogy a kormányzat bizottságot hoz létre, melynek feladata a reformáció 500 éves jubileumának méltó megünneplését segíteni. Első ülését négy éve tartotta a testület, melyben 3-3 református és evangélikus állandó tag mellett a Római Katolikus Egyház képviselője is helyet kapott, valamint a kisebb protestáns egyházak is képviseltették magukat. Munkáját Hafenscher Károly, a Magyarországi Evangélikus Egyház zsinatának lelkészi elnöke segítette miniszteri megbízottként. 

reformatus.hu

Forrás: MTI, fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Árvai Károly

   

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.