Imával a Kárpát-medencéért

2017. Nov 29., szerző: Adminisztrátor

A fiatalok elvándorlásának megállításáért, a megélhetésért és a nemzetért imádkozik decem­ber 3-án a Kárpát-medencei reformátusság. Az idei imanapot a Tiszáninneni Református Egyház­kerület Nőszövetsége fogja össze, a részletekről vezetőjüket, Börzsönyi Józsefnét kérdeztük.

Hogyan indult a Kárpát-medencei imanap?

Az imaláncot a 2004. december 5-én tartott, kettős állampolgárságról szóló népszavazás kudarca indította el. Sokan az elszakított magyar területen élő testvéreink közül úgy érezték 2004-ben – amikor a népszavazáson ugyan többen szavaztak az állampolgárság megadása mellett, mint ellene, mégsem volt eredményes a népszavazás az elégtelen részvétel miatt –, hogy az anyaország lemondott róluk. Ezt sok református, határon túl élő testvérünk is így érezte. Ennek enyhítését igyekezett segíteni a Dunántúli Református Egyházkerület Nőszövetsége a Kárpát-medencei imanap 2005-ös elindításával.

2010 óta minden határon túli magyarnak elérhető a kettős állampolgárság. Miért tartják meg még mindig az imanapot?

Az imanap túlmutat 2004. december 5-én. Fontos, hogy tudatában legyünk annak, hogy a világon tizenötmillió magyar él, különösen a Kárpát-medencében, köz­tük a mi református népünk. Az imanaphoz minden évben csatlakozik új gyülekezet. Testvérgyülekezeti kapcsolatok épülnek határon innen és túl, így megismerjük egymás örömeit és küzdelmeit, és tudunk imádkozni egymásért.

Idén a Tiszáninneni Református Egyházkerület Nőszövetsége koordinálja az imanapot, önök állították össze a liturgiát, az imafüzetet. Mire fókuszálnak?

Az imafüzetben bemutatjuk az egyházkerületet történelmi, földrajzi, néprajzi és kulturális viszonylatban is. Az ötszázadik évfordulón ismertté tesszük a Tiszáninnen hatalmas reformációs örökségét, többek között az első teljes magyar Szentírás, a vizsolyi Biblia kiadását. Ajánlunk liturgiát, énekeket és imádságokat is, a reformáció jegyében hívogatunk vissza a forráshoz, Isten Igéjéhez.

Mi a kérésük, miért imádkozzon együtt a Kárpát-medencei reformátusság a Tiszáninneni Egyházkerületet illetően?

Arra kérjük az imanap résztvevőit, hogy imádkozzanak velünk azért, hogy gyülekezeteink, itteni népünk hitben erősödjön, hogy a fiataljainknak ne kelljen elvándorolniuk Északkelet-Magyarországról, hogy helyben is megtalálhassák a megélhetésüket, mert szeretnénk, ha itt is tudnák kamatoztatni a tálentumaikat.

Hogyan lehet csatlakozni az imanaphoz?

Nincs adminisztrációs kötelezettség. Ha egy gyülekezet szeretne csatlakozni, csak meg kell szervezniük a közös alkalmat, amihez segítséget ad az általunk már elkészített füzet is. Ezt a reformatus.hu honlapról le lehet tölteni, és minden egyházkerületnek küldtünk a füzetekből nyomtatott példányokat is. Bátorítjuk a lelkészeket, gyülekezeteket, hogy csatlakozzanak ehhez a közös imádsághoz!

Részlet az imanapi füzet egyik imádságából:

Hatalmas Isten, ég és föld Ura! (...) Köszönjük Neked a Kárpát-medencét, minden magyarok hajlékát. Köszönjük Neked annak természeti szépségeit, történelmi múltját, köszönjük, hogy minden történelmi viszontagság ellenére otthonunknak vallhatjuk e tájat. (...) Könyörgünk, áldd meg nemzetünket! Imádkozunk a fiatalokért, a leendő édesanyákért és édesapákért. (...) Könyörgünk a közöttünk s körülöttünk élő népekért. Add, hogy a testvérszeretet kössön össze mindnyájunkat, hiszen mindannyian a Te gyermekeid vagyunk. Kérünk, adj békességet a világnak, hogy ne a gyűlölet, hanem a szeretet uralkodjon. (...) Ámen.” 

Hegedűs Márk, fotó: Szentesi Hírek

A cikk megjelent a Reformátusok Lapja 2017. november 26-i számában. 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.