raki üldözött keresztényeken segített a Kárpátaljai Református Egyház

2017. Nov 22., szerző: Adminisztrátor

Nem azok segítenek, akiknek sok van, hanem azok, akiknek a szívük a helyén van.

Néhány nappal ezelőtt tért vissza iraki missziós útjáról Taracközi Ferenc, a Beregszászi Református Egyházközség vezető lelkipásztora, aki a Hungary Helps csapatával üldözött keresztényeknek juttatott el pénzadományt. Ezzel kapcsolatos tapasztalatait, élményeit a beregszászi református gyülekezeti teremben osztotta meg az érdeklődőkkel november 21-én.

A lelkipásztor előadásának kezdetén elmesélte az adománygyűjtés és az utazás történetét. A Kárpátaljai Református Egyház által idén augusztusban Nagydobronyban megszervezett egyházkerületi családi csendesnap egyik fő témája az üldözött kereszténység volt, ezért a szervezők úgy döntöttek, gyűjtést szerveznek azok számára, akiket nap mint nap sérelem, bántalmazás ér istenhitük miatt. A csendesnap kiemelt vendége volt Balogh Zoltán, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, akinek az összegyűlt adományt Zán Fábián Sándor, Kárpátalja református püspöke adta át. A miniszter a magyar állam nevében – az adományhoz egy nagyobb összeget csatolva – felajánlotta a kárpátaljai református egyháznak, hogy maga vigye el az anyagi támogatást az üldözött keresztények otthonába a Hungary Helps kormányzati program vezetőinek segítségével.

Taracközi Ferenc, Heltai Péter, a Hungary Helps Program utazó nagykövete és Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár együtt indultak útnak az összegyűlt adománnyal. Az úti cél az iraki Kurdisztán tartomány volt, ahol az Iszlám Állam (ISIS) katonái több ezer keresztényt mészároltak le hitvallásuk miatt, lerombolták, aláaknázták és felgyújtották a keresztény templomokat, házakat, amelyekből családok ezrei kényszerültek menekülésre. Jelenleg 600–2000 fős menekülttáborokban próbálják túlélni a mindennapjaikat a rengeteg betegséggel és aknákkal teli hazájukban.

Az összegyűjtött pénzt Petros Mouchénak, Moszul szír katolikus érsekének adták át azzal a céllal, hogy segítsék a keresztények visszaköltözését azokon a helyeken, ahol sikerült az ISIS katonáit visszaverni, és visszafoglalni tőlük a várost.

A lelkipásztor előadását követően Zán Fábián Sándor osztotta meg gondolatait a segítségnyújtással, menekültügyi kérdésekkel és üldözött kereszténységgel kapcsolatban. Örömét fejezte ki aziránt, hogy bár kicsi és nehézségekkel küzdő közösség a Kárpátaljai Református Egyházé, mégis tud segítséget nyújtani nála jóval nehezebb sorsú keresztény közösségeknek, ugyanis – mint mondta – „nem azok segítenek, akiknek sok van, hanem azok, akiknek a szívük a helyén van”.

Molnár Krisztina
Kárpátalja.ma

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.