Tévéműsorok a „Reformáció 500” jegyében

2017. Sep 26., szerző: Adminisztrátor

A magyar közmédia a Médiatörvényben is előírt feladata alapján kiemelt figyelmet fordít a hazai vallási élet és a keresztyén örökség hiteles bemutatására, kiemelt figyelemmel tudósít a reformáció jubileumi évének jelentős eseményeiről is.

A Református magazin őszi adásaiban beszámolók készülnek a különböző egyháztestek fontos eseményeiről: Várdarócon a horvátországi magyar reformátusok ünnepségéről tudósítanak, a szerbiai Hertelendyfalván összeállítás készül az ottani reformátusság ünnepségéről, de többek között bemutatják a megújult pápai református gyűjteményt is – tudtuk meg Tislér Gézáról, a református műsorok szerkesztőjétől.

Kiemelkedik a műsorok közül a szeptember 30-i erdélyi központi rendezvény, amit Kolozsvárról közvetítenek élőben, mintegy 190 percben. A Farkas utcai templomban Kozma Zsolt nyugalmazott teológiai professzor hirdet igét, az istentiszteletet követő ünnepségen a Protestáns Teológiai Intézetben Orbán Viktor miniszterelnök mond köszöntő beszédet.

A Reformáció 500 rendezvénysorozatát október 31-én ökumenikus istentisztelet zárja a Papp László Arénában amit 10 órától a Duna televízióban láthatnak a tévénézők.

További őszi műsorkülönlegességgel is várja a közmédia a vallási műsorok nézőit. Az 500 éves reformáció jegyében október elsején 14.05-től a „Re: formáció – Megújuló világ" című protestáns középiskolai műveltségi és vallástörténeti vetélkedő látható az M5 műsorán. A Magyarországi Evangélikus Egyház megrendelésére készült el Richly Zsolt 10 részes, Luther Márton életét bemutató rajzfilmsorozata, amely október elejétől lesz látható a Dunán.

Gazdag felekezeti és ökumenikus műsorkínálat

A Duna Televízión nyolc, míg a Kossuth Rádióban tíz vallás és felekezet műsorai láthatók vagy hallhatók. Minden egyház jelentkezik hitéleti magazinokkal, egyházi hírekkel és istentiszteletek, misék közvetítésével. Az általánosabb megközelítésű vallási műsorok vezérelve az ökumenikus szemlélet – derül ki a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap közleményéből. A Dunán jelentkezik az Isten kezében című portré-dokumentum műsor, amelyben híres emberek vagy példamutató közösségek életét ismerhetik meg a nézők minden héten.

Fiatalokra fókuszáló sorozat az Új nemzedék, amely középiskolás és egyetemista fiatalok történetein keresztül mutatja meg a fiatalok hitét. A műsor kéthetente jelentkezik a Dunán. Önkéntesek címmel egy havi riportműsor pedig a keresztyénség és az önkéntesség kapcsolatát ismerteti, A sokszínű vallás című műsor pedig továbbra is a kisebb egyházaknak ad lehetőséget a bemutatkozásra.

reformatus.hu

 

   

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.