Virágvasárnapi csendesdélután

2017. Apr 10., szerző: Adminisztrátor

Királyod jön hozzád

A Kárpátaljai Református Egyház virágvasárnap immáron hagyományosan csendesdélutánt szervez kiskörzetenként. Jómagam ezúttal a Mérce, illetve a Váralja körzet alkalmán vettem részt Dercenben, melyre eljöttek a helyiek mellett Rákos, Kajdanó, Munkács, Izsnyéte, Gát, Fornos református hívei is.

A házigazdák nevében Zsukovszky Miklós lelkész-esperes köszöntötte a megjelenteket: „Íme, királyod jön hozzád”, készüljünk hát ennek megfelelően a fogadására! Majd Máté Richárd beosztott lelkész (Dercen, Izsnyéte) tartott áhítatot a Márk 11, 27-28 alapján: „Ismét bementek Jeruzsálembe. És miközben Jézus körüljárt a templomban, odamentek a főpapok, az írástudók és a vének, és így szóltak hozzá: „Milyen hatalommal cselekszed ezeket, és ki adta neked a hatalmat arra, hogy ilyeneket tegyél?” A lelkész kiemelte az ismét jelentőségét: Jézus annyira szeret, olyan türelmes ma is, hogy újabb és újabb lehetőséget ad számunkra a megtérésre. De ez nem végtelen. Nem tudjuk, mikor lesz az utolsó lehetőségünk. Jézus a felolvasott ige szerint körüljárt a templomban, és megtisztította attól, ami nem odavaló. Járjuk körül életünket mi is Jézussal, s nézzük meg, mi az, amitől meg kell szabadulnunk ahhoz, hogy közelebb kerüljünk Hozzá! – mondta az igehirdető.


Páll László, Rákos és Kajdanó lelkésze előadásában azt taglalta, hogyan viszonyultak Jézus cselekedeteihez a körülötte lévők, hogyan mutatkozik meg Isten hatalma. A szenvedéstörténetben úgy tűnik, mintha nem lenne hatalma. Engedi, hogy meggyalázzák, hogy keresztre feszítsék. Pedig a János 11,18-ban olvassuk: „…Hatalmam van arra, hogy odaadjam (mármint az életét, a szerző), hatalmam van arra is, hogy visszavegyem: ezt a küldetést kaptam az én atyámtól”. Miért adta oda mégis az életét? Miattunk, mert tudta, hogy csak az Ő áldozata által van szabadulásunk.

Az előadó hangsúlyozta, hogy Isten hatalmának lényege: aki nem lát is hisz. Az evangélium az Isten ereje – ezt értették meg a reformátorok is, akik vállalták az elhívást, a küldetést. Ma is csak Jézusra kellene néznünk, Benne bízni, mert csak általa van üdvösségünk. Csak Krisztus hatalma tud megvédeni bennünket háborúban és békében. Ha valóban hisszük, hogy Istennel mindent elérhetünk, akkor hogy mondhatjuk, hogy itt, Ukrajnában, Kárpátalján, a szülőföldünkön nem lehet jövőt építeni? – tette fel az elgondolkodtató kérdést az igehirdető…

Megfagyott bennünk a szeretet, fogalmazott evangelizációjában Szilágyi Károly gáti lelkész. Állandóan panaszkodunk, mindig van valaki, akit szidhatunk, még templomba menet is. Valahogy nem tudunk örömmel vágyakozni Isten közelségére, valami megfagyott az első szeretetből. Gyengül, lazul a szövetségünk az Úrral. Újra szükség van az ébredésre, a lelkesedésre. Mert kiürülnek a templomok. És nem mennek el annyian, mint amennyire fogyunk. Sokan egyszerűen nem vágyakoznak az Úrra, az igére. Ha hagyjuk, hogy az ördög eltávolítson bennünket, megfagynak a szívek, a lelkek, mondta, majd azért imádkozott, hogy küldjön az Úr egy újabb hullámot, ami előrevisz bennünket; olvassza fel a szívünket, hogy újra lelkesedni tudjunk. Ehhez viszont ige és Lélek kell. Keressük hát az igehirdetési alkalmakat! Erről szólt többek között Hartavel Mária (Gát) bizonyságtétele is.

Az alkalom áldással és közös imával ért véget, majd a vendéglátók gazdag szeretetvendégségre invitálták a megjelenteket a Tábita Központba, ahol kötetlen beszélgetésre is lehetőség nyílt.

Marton Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Virágvasárnapi csendesdélután