Csillagpont 2017-ben Debrecenben

2017. Jan 15., szerző: Adminisztrátor

Büszkén keresztyének 

Öt munkaágban várják önkéntesek jelentkezését az idei Csillagpontra. A nyolcadik Kárpát-medencei Református Ifjúsági Találkozónak ezúttal Debrecen ad otthont július 25–29. között. A rendezvény központi témája 2017-ben a reformáció.

A reformáció emlékévében a Debreceni Agrártudományi Egyetem ad otthont a Csillagpont Református Ifjúsági Találkozónak. A rendezvényre csaknem 5000 fiatalt várnak, a lebonyolításért felelős munkacsoportok száma harminchárom. Ezekbe várják már mostantól fiatalok és lélekben fiatalok jelentkezését – fogalmazott portálunk kérdésére Zsadon Zsuzsa, az idei találkozó koordinátora.

Elsősorban azok jelentkezését várjuk, akiknek szívügye a Csillagpont. A találkozóra egyénileg 18 éven felüliek jelentkezhetnek, de 14 éves kortól azok az ifisek is, akik felnőtt kísérettel érkeznek. Valamennyien vállalhatnak önkéntes szolgálatot, szakképzettség csak a lelkigondozói feladatkörhöz szükséges, ezen kívül a kiscsoportvezetők azok, akiket komoly szakmai alkalmassági vizsgának vetünk alá. Erre a feladatra csak 18 éven felüliek jelentkezését fogadjuk el március 30-ig.”

Segítő kezekre lesz szükség a színpadok körül és az előadótermekben, a rendezői feladatok ellátáshoz elsősorban fiúk, férfiak jelentkezését várják – sorolta a szervező. De számos más területen is kipróbálhatják magukat, akik hozzá szeretnének járulni a találkozó sikeréhez: például a regisztrációs pultnál, az információs sátrakban, az étkeztetés lebonyolításával, a sajtós munkában vagy a gyermekkertben. (A feladatokról tájékozódni és önkéntesnek jelentkezni a csillag.reformatus.hu honlapon lehet március 31-ig.)

Zsadon Zsuzsa hangsúlyozta, szeretnék, ha minden szép rendben zajlana, ugyanakkor fokozottan ügyelnek arra is, hogy az önkéntesek vállára csak vállalható teher nehezedjen. Ezért is buzdítanak minél többeket a szolgálatra, mert így a feladatok is jobban megoszlanak. „A Csillagpont csak akkor lehet lelkileg is igazán jól sikerült találkozó, ha a benne szolgálók egy csapatként állnak helyt, tudják, mit vállalnak és a technikai, valamint a lelki támogatást is megkapják hozzá. Minden területen vállaljuk a fiatalok felkészítését, mert fontosnak tartjuk, hogy ne égjenek ki és együtt tudjunk örülni a találkozónak.”


A Csillagpont szervezőgárdája a gyülekezetekkel is felvette a kapcsolatot, hiszen a 33 munkacsoport nagy része már tavaly megkezdte a munkát. „A Reformátusok Lapjában folyamatosan megjelennek az imakéréseink, amivel azt is szeretnénk jelezni, hogy nekünk fontos, hogy mi, fiatalok is ugyanahhoz az egyházhoz tartozunk. Azok nélkül a közösségek nélkül, ahonnan az ifjúság érkezik a találkozóra, nincs értelme a Csillagpontnak. Ezekbe a gyülekezetekbe szeretnénk delegálni azokat is, akik a találkozó hatására szívesen csatlakoznának református közösséghez. E közösségek képezik valamennyiünk hitéletének az alapját. Azt is reméljük, hogy aki nálunk önkénteskedik, az ráérezhet az ízére annak, milyen az egyház szolgáló tagjának lenni, és ez a tapasztalat magabiztosabbá teheti a gyülekezeti ifi vagy házi csoport vezetésében, közösségi programok szervezésében is.”

A reformáció emlékévéhez a Csillagpont is csatlakozik, a találkozó témája is a reformáció lesz. Zsadon Zsuzsa úgy véli, a reformáció nem egyszeri esemény volt, hanem olyan folyamat, amely nem ért véget ötszáz éve, hanem ma is tart.


A Csillagponton reményeink szerint azt is sikerül elérni, hogy amikor a reformációról beszélünk, a fiataloknak ne valami elavult dolog jusson az eszébe, hanem az, amit ez a fogalomkör valójában jelent: a Krisztusban való megújulást és életet. Szeretnénk, ha tudatosodnának és megerősödnének abban, hogy ők valójában kicsodák – mert Krisztusban fontosak és értékesek. És azt is szeretnénk, ha erre büszkék lennének, a reformáció pedig a mindennapjaik része lenne. Akárcsak ők az egyház részei, hiszen ahogy az a 2013-as Csillagponton is elhangzott: a fiatalok nem a jövő, hanem a jelen.” A szervező hozzátette: idén lesz először lehetőségük a gyülekezeti ifjúsági csoportoknak arra, hogy a főelőadás témáját a saját közösségükben dolgozhassák fel, ha szeretnék. „Azt kérjük, hogy ezt az igényt a lelkipásztoruk jelezze felénk a kiscsopvezetok@gmail.com e-mail címen március 30-ig. Ezzel is szeretnénk a gyülekezetek ifjúsági munkáját segíteni.”

De elég csak a legutóbbi Csillagpontra visszagondolni: csupán az elmúlt két évben is sok minden történt – a keresztyénüldözés fokozódik és nőtt a terrorveszély Európában is. A találkozó koordinátora elmondta: bár a programok összeállítása még javában tart, egy biztos: különféle aktualitásokról is szó esik majd. „Szeretnénk mindenben az Igéhez tartani magunkat. Jézus nem azt kérte az Atyától, hogy tanítványait vegye ki a világból, hanem hogy őrizze meg őket abban. Szeretnénk mi is megbirkózni olyan kérdésekkel, amelyek a fiatalokat foglalkoztatják.”

Hogy mitől igazán jó a Csillagpont? Zsadon Zsuzsa szerint azért, mert egy olyan keresztyén találkozóról van szó, amelynek programjai egy központi érték és üzenet köré épülnek. „A Csillagpont mindig alaposan átgondolt, átimádkozott, megtervezett, megharcolt úton jön létre, és ez megjelenik a találkozó minden elemében. Például abban, hogy a lelki programok egymásra épülnek, hiszen minden impulzust feldolgozunk és elmélyítünk a kiscsoportos beszélgetéseken és az esti áhítatokon. Nem szeretem fesztiválnak nevezni a Csillagpontot, ez a rendezvény inkább tábor a táborban. Mi ugyanis nem akarunk a világgal versenyezni – nem tudunk és nem is célunk, mert ami nekünk van, azt a világ nem tudja nekünk adni. Ez pedig az örömhír és a közösségi élmény – utóbbi az Y és a Z generáció életéből fájdalmasan kimarad. A Csillagpont minden érzékszervre ható élményáradata rádöbbentheti a fiatalokat arra a gazdagságra, amit a keresztyénség adhat, és ami az egyházban megvan. A reformáció korában a reformátorok elöljárók voltak, ők diktálták a trendet. Ma mi, magyarok sok mindenben szintén elöl vagyunk: tudományban, élsportban, de szeretnénk, ha a fiatalok büszkék lennének nemcsak a magyarságukra, hanem krisztusi identitásukra is.”

Képek: Füle Tamás, Kojsza Péter

http://reformatus.hu/

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.