Külhoni egyházi vezetőkkel találkozott Áder János

2016. Dec 16., szerző: Adminisztrátor

Áder János államfő meggyőződése szerint az egyházak segítenek abban, hogy a kisebbségben élő honfitársaink nem veszítik el a magyarságukat. A köztársasági elnök erről a külhoni egyházi vezetők tiszteletére adott ebéden beszélt december 8-án a Sándor-palotában.

Áder János hangsúlyozta az egyházak pótolhatatlan szerepét a külhoni magyarok életében. Mint fogalmazott, a történelem nemzetmegtartó feladatot is rótt egyházainkra, főként a kisebbségben élő közösségek esetében. „Megkapaszkodni a hitben. Megkapaszkodni a nyelvben”– hangsúlyozta a köztársasági elnök, aki szerint a templom a szakrális közösségen túl a találkozás, a magyar nyelv, a nemzeti érzés erős vára is.

 

Orbán Viktor miniszterelnök (k), Dolinszky Gábor szabadkai evangélikus lelkész (b) és Zán Fábián Sándor kárpátaljai püspök 2016. december 8-án a Sándor-palotában, ahol Áder János köztársasági elnök határon túli egyházi vezetőket fogadott. MTI Fotó: Illyés Tibor

Korunk embere a maga fenntarthatatlan életmódjával önmaga pusztítja és rombolja természeti és kulturális környezetét. Ezért fontos, hogy a folytonos változások és az elidegenedés korában legyenek mindent túlélő bizonyosságaink, hogy legyenek erős közösségeink, erős nemzetünk, erős hitünk és bizakodásunk, erős váraink – tette hozzá az államfő.

Áder János kitért arra is, idén a világ legkülönbözőbb pontjain, Sao Paulótól Melbourne-ig és Sydneytől Aucklandig találkozott szórványban élő magyarokkal. Az ő személyes történeteiken keresztül lehet igazán átélni a magyarság elmúlt bő száz esztendejének megannyi fájó veszteségét – tette hozzá.
Az eseményen jelen volt többet között Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia külföldi magyarok lelkipásztori szolgálatával megbízott tagja is.

(mti.hu/VV)

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.