Az egyházak segítik a kisebbségben élő magyarokat identitásuk megtartásában

2016. Dec 09., szerző: Adminisztrátor

Áder János meggyőződése szerint  az egyházak segítenek abban, hogy a kisebbségben élő honfitársaink nem veszítik el önmagukban a magyart. A köztársasági elnök erről  a határon túli egyházi vezetők tiszteletére adott ebéden beszélt csütörtökön a Sándor-palotában.

 

Az államfő azt mondta, hogy az egyházaknak pótolhatatlan szerepük van a határon túli magyarok életében.  Mint fogalmazott a történelem nemzetmegtartó feladatot is rótt egyházainkra, főként a kisebbségben élő közösségek esetében.  “Megkapaszkodni a hitben. Megkapaszkodni a nyelvben” – hangsúlyozta a köztársasági elnök. Értékelése szerint,  a templom a szakrális közösségen túl a találkozás, a magyar nyelv, a nemzeti érzés erős vára is.

Korunk embere a maga fenntarthatatlan életmódjával önmaga pusztítja természeti és rombolja kulturális környezetét. Ezért fontos, hogy a folytonos változások és az elidegenedés korában legyenek mindent túlélő bizonyosságaink, hogy legyenek erős közösségeink, erős nemzetünk, erős hitünk és bizakodásunk, erős váraink – tette hozzá az államfő.

Áder János kitért arra is, idén a világ legkülönbözőbb pontjain, Sao Paulótól Melbourne-ig és Sydneytől Aucklandig találkozott szórványban élő magyarokkal. Az ő személyes történeteiken keresztül lehet igazán átélni a magyarság elmúlt bő száz esztendejének megannyi fájó veszteségét – tette hozzá.

 

MTI

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.