Imádkozzatok és buzgón kérjetek!

2016. Oct 11., szerző: Adminisztrátor

2009-ben egy nagyszerű ötlettel álltak elő a KRISZ munkatársai. Egy olyan alkalmat szerveztek a helyi fiatalok számára, mely nem a megszokott egyházi ceremónia mintáját követi. Egy éjszakára hívták a hitben járó fiatalokat, elkészítve egy alkalmat, ahol kettesben lehetnek az Úrral.

Az első, a beregszászi nagytemplomban megrendezett Imaéjjel óta nyolc év telt el. Ez idő alatt a kezdeményezés kárpát-medencei szintre emelkedett. Istennek hála, hogy mára a keresztyén magyar fiatalok sora csatlakozott a programhoz.

Október 7-ről 8-ra virradó a Kárpát-medence számos pontján gyűltek egybe istenfélő közösségek az Imaéjjel keretében. Az ötletadó kárpátaljai csapat a Rákóczi Főiskola átriumában szervezte meg idei programját.

Közel száz fiatal érkezett a nem mindennapi alkalomra, akiket Kiss Bertalan, a KRISZ titkára köszöntött. Majd kezdetét vette a hajnalig tartó program. Külső szemlélőként talán azt hihetnénk, kora estétől reggelig, térdre borulva, magunkba roskadva könyörgünk ott Istenhez… Az elképzelés nem rossz, de nem teljesen igaz. Ami biztos: a fő cél az ima.

Az estet és az Úrral való beszélgetést a tóháti Laudis dicsőítő együttes szolgálata fogta össze. Az éjszaka természetesen a KRISZ himnuszával kezdődött, majd, amolyan ráhangolásként, néhány közösségformáló, ismerkedős feladat következett.

Ezt követően az imádságé volt a főszerep. Nem a megszokott ember-Isten, Isten-ember vonalon indult a beszélgetés. Az Imaéjjel célja, hogy megtanítson minket egymásért könyörögni. Lehetőséget nyújt arra, hogy mások vigyék az Úr elé kérdéseinket, és mi magunk is a másikért tudjunk fohászkodni.  Ennek mintáján mindenki, egy számára ismeretlen résztvevővel beszélgetett, majd ezek az újonnan megismerkedett emberek egymásért imádkoztak.

Az est folytatásaként Homoki Gyula, sárospataki teológus beszélt az ima hatásáról. Illés történetén keresztül szemléltette a kommunikáció kétoldalúságát. Sokszor megyünk Isten elé, akárcsak a pszichológushoz, és választ sem remélve zúdítjuk rá ügyes-bajos dolgainkat. Viszont az Úr nem ilyen kapcsolatot tervezett velünk. Az Atya meghallgat, és cserébe azt várja, hogy te is figyelj az Ő szavára.

A mai rohanó, törtető és nyughatatlan világban csaknem elképzelhetetlen, hogy néhány percig teljes csendességben, kizárva a környezet zavaró hangjait, együtt légy Istennel. „Légy csendben, és várj az Úrra!” Erre is lehetőséget biztosított az éjjel. „Egyedül” vagyis egyedül Istennel, mélyülhetett el mindenki, várva az Ő útmutatását.

A későbbiekben a magunkért és egymásért való imádság megannyi formáját próbálhattuk ki. Az imaséta során pedig állomásonként vihettük az Úr elé kérdéseinket. A Teremtővel való beszélgetés azonban nem csak kérésből és könyörgésből áll, hálát adhattunk egymásért, sikereinkért, szolgálatunkért, tálentumainkért, közösségeink és szeretteink áldásaiért. Az este lehetőség nyílt az egyedüli, páros vagy éppen a kiscsoportban való könyörgésre is.

Az éjszaka során többen is (úgy mint Nyigrini-Demeter Adrienn, Pataki Gábor, Kiss Berti és Végh Tímea) bizonyságot tettek meghallgatott imákról, vagy éppen a könyörgésben való meg nem fáradásról. Az elhangzott élethelyzetek, történetek mind erősítettek minket hitben, hálában és kitartásban.

Éjféltájt úrvacsorai közösséget készítettek el a résztvevők számára. Sipos József, a KRISZ elnöke szolgáltatta ki a szent jegyet.

Már virradt, amikor a program véget ért. Egy éjszaka, amely imával telt, csak a későbbiekben mutatja meg hatásait, mert az ima hat! Ahogy az alkalom címe is mutatja: Imádkozhatsz – Imádkozz(hatsz)!

Az Isten jelenlétében telt ez az Imaéjjel, mely az összefogás tanúbizonyságává is vált, hiszen Kárpát-medence szerte a nemrég kiégett Bereg Camp táborhelynek gyűjtöttek a résztvevők. Az est során összesen 125 000 Ft, 1400 UAH, 31 USD és 10 Eurot gyűlt össze. Imádkozzunk együtt a táborhelyért és adjunk hálát az ilyen közösségi alkalmakért! SDG!

Nagy Gabriella

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.