Nemzeti összetartozás a fociban is

2016. Oct 10., szerző: Adminisztrátor

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt játszott barátságos mérkőzést a beregszászi Barátság Stadionban a Magyar Országgyűlés labdarúgó válogatottja a Beregszászi Járási Közigazgatási Hivatal csapatával. Akkor Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke úgy gondolta, a magyarországi csapat megmérkőzhetne a KRE válogatottjával is. Hosszú szervezés után a hétvégén ugyanúgy a beregszászi Barátság Stadionban a Kárpátaljai Református Egyház labdarúgó válogatottja első alkalommal látta vendégül a Magyar Országgyűlés válogatottját. A vendégcsapatot a beregszászi Legenda ifi csapat tagjai kísérték fel a pályára. A focistákat elsőként Zán Fábián Sándor köszöntötte, örömét fejezte ki, hogy az anyaországiak elfogadták a meghívásukat, és egy barátságos mérkőzést vívnak a KRE futballcsapatával. – Első alkalom, ezért különleges is, és köszönet jár, hogy a hétvégéjüket feláldozták a sportért, az egységért, a magyar barátságért, és eljöttek hozzánk – mondta a KRE püspöke, a csodálatos időt a Mindenhatónak köszönte meg.

Igazán izgalmas, fordulatokban gazdag meccset láthattunk. Úgy a politikusok, mint a lelkészek mindent beleadtak, küzdöttek, az első félidő tízedik percében a magyar válogatott gólt lőtt a lelkészek kapujába. Ez még kétszer ismétlődött, így az első félidő 3:0-val fejeződött be. A második félidőben a lelkészek megemberelték magukat, számos alkalommal voltak jó helyzeteik, de a magyar kapus minden esetben „odatette magát”. Folyamatos támadásba kezdtek, ami meg is hozta az eredményét, Cseresznye Albert berúgta az első gólt a magyar politikusok hálójába. Aztán Szeiler József egykori Fradi-játékos 4:1-re változtatta az eredményt. Egy izgalmas öngól után 4:2 volt az arány, még mindig a Magyar Országgyűlés labdarúgói vezettek és ez így is maradt, sőt, a következő percekben újabb két gólt rúgtak a lelkészeknek, így a végeredmény 6:2-vel zárult.

– Örülünk a nagyarányú győzelemnek, és el kell mondanom, hogy az egyház csapatában is volt néhány igen tehetséges fiatalember. Látszik, hogy ők inkább kispályán játszanak, mi pedig nagy pályán. Természetesen az is közrejátszott a győzelmünkben, hogy Szeiler József is minket erősített, illetve Sallai Sándor válogatott labdarúgó, hátvéd, aki rendszeres vendégjátékosunk. De a lényeg az, hogy mindannyian jól éreztük magunkat, igazán jó mérkőzés volt – mondta a meccs után Magyar Zoltán, a magyar parlamenti csapat szövetségi kapitánya.

Balogh Attila esperes, a református csapat játékos edzője elmondta, szerinte is jó hangulatú, barátságos mérkőzést játszottak a Magyar Országgyűlés válogatottjával. – Az ellenfelünk jobb játékerőt képviselt, látszott, hogy ők nagy pályán futballoznak, mi ellentétben kis pályán játszunk, azon sokkal eredményesebbek lettünk volna. Gyakran részt veszünk a Kárpát-medencei kispályás lelkész labdarúgó tornán, a nagypálya szokatlan volt számunkra, de ez nem azt jelenti, hogy ne éreztük volna jól magunkat. Élveztük a mérkőzés minden percét, nincs miért szégyenkeznünk. Pláne, hogy őket két futballklasszis erősített Sallai Sándor és Szeiler József személyében, ők ketten tevékenyen részt vettek a siker elérésében: Szeiler három gólt lőtt, míg Sallai nagyszerű labdákat adott középpályáról, nagyban meghatározta a mérkőzés képét. Mi nem vontunk be külsősöket, a csapat 95 százalékát lelkészek alkották, de nem vagyunk szomorúak, nem vagyunk elkeseredve, örülünk annak, hogy a mérkőzés létrejöhetett, és helytálltunk. Úgy vélem, a mérkőzés sportértéke mellett a legnagyobb érték a találkozás volt, a nemzeti összetartozás erősítése. Folytatásban is reménykedünk, ha meghívást kapunk egy visszavágóra, mi állunk elébe, jobban felkészülünk több nagypályás mérkőzéssel, edzéssel. Remélem, akkor még szorosabb mérkőzést tudunk játszani az országgyűlés válogatottjával.

– Az eredmény számunkra valóban nem volt kedvező, viszont a játék, a hangulat jó volt, és úgy gondolom, ez a mérkőzés a mi csapatunkat is összerázta – magyarázta Zán Fábián Sándor. – A meccs az egyházra is és a politikai szereplőkre is odafordította a figyelmet, hogy ők is emberek, az emberségüket a pályán is megmutatták, azt, hogy tudnak barátságosak, figyelmesek lenni. Valahol az egész életünk hasonló gesztusokból, cselekvésekből és küzdelmekből áll, ami már nem játék. Ez viszont játék volt, a vereség ellenére sem vagyunk szomorúak, inkább a pozitívumokat és hasznát látom annak, hogy a Kárpátaljai Református Egyház lelkész csapata így is bevonul a történelembe.

A sportnapon többek mellett részt vett Buhajla József ungvári főkonzul, Szalipszki Endre beregszászi főkonzul, Babják Zoltán, Beregszász polgármestere, Tilki Attila országgyűlési képviselő, akik egyöntetűen azt mondták, jól érezték magukat a mérkőzésen, jó volt együtt szurkolni, egy felejthetetlen napot eltölteni.

Hegedűs Csilla    

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.