Segít az MRSz

2016. Jun 29., szerző: Adminisztrátor

Kárpátaljai vihar után a helyreállításban segítünk
Az elmúlt héten Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, Erdélyt és Kárpátalját ért vihar után megkezdődtek és néhol befejeződtek a kárfelmérések. Kárpátalja 37 településén mintegy hétezer lakóházban esett kár. A Magyar Református Szeretetszolgálat 120 millió forintos cselekvési tervet dolgozott ki a térségben élők megsegítésére. 

A kárfelméréseket követően, hétfőn 1 millió forint értékű adományt adott át Kárpátalján Pál Sándor a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke. A tárgyi adományok mellett 500.000 forint gyorssegélyt is tartalmazott a támogatás, mellyel a legsürgetőbb munkálatoknak kezdhetnek neki Tekeháza és Királyháza településeken.

Pál Sándor, a szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke adja át a támogatást.

Pál Sándor, a szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke adja át a támogatást.

A Kárpátaljára néhány óra alatt lezúdult jégeső évek, évtizedek munkáját tette tönkre. Ingatlanokban, gépkocsikban, mezőgazdasági járművekben és számos gazdaságban keletkezett kár.

Az átlagos havi jövedelem az Ukrán Statisztikai Hivatal mérései alapján is Kárpátalján a legalacsonyabbak. Ez átlagosan havonta 2500 UAH-t jelent (88 EUR, 27500 HUF). A Magyar Református Szeretetszolgálat által látogatott családok, idősek körében azonban még ennél is alacsonyabb, közel 1500 UAH (53 EUR, 16550 HUF) átlagos jövedelem tapasztalható. A lakosság – különösen a falvakban élők – nagy része a háztáji kertekből és gazdaságokból tudja előteremteni a megélhetéshez szükséges jövedelmet és élelmiszereket. Az elmúlt napokban pusztító jégkár tehát nem csak hatalmas anyagi károkat okozott a háztartások legnagyobb körében, hanem a jövőbeni (nyári-őszi) bevételek nagy részétől is megfosztotta a családokat. Az ingatlanokban és ingóságokban keletkezett károk helyreállítása sem oldható meg önerőből a legtöbb háztartás esetében, és a viharkár az alapvető megélhetés lehetőségét is veszélybe sodorta.

A vihar elvonulása után a Magyar Református Szeretetszolgálat a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Központjával közösen megkezdte a károk nagyságrendi felmérését. Mivel a térségben elképesztően nagy károkat okozott a vihar, ezért a Szeretetszolgálat a legrászorulóbb családoknak, időseknek tervez segítséget nyújtani.

A támogatottak kiválasztásának szempontjai:

  1. Súlyosan sérült ingatlanok
  2. Biztosítással nem rendelkező ingatlanok
  3. Szociálisan kiemelten rászoruló háztartások

Ezen szempontok alapján összesen 284 lakóingatlan helyreállítási munkálatainak támogatását látja indokoltnak a Magyar Református Szeretetszolgálat, mindezek költsége 120 millió forint.

A szeretetszolgálat rendelkezik a megfelelő tapasztalatokkal a katasztrófahelyzetek kezelésében. Számos világ szinten számon tartott válsághelyzetben végzett segélyezési és rehabilitációs munkát (Afganisztán háború, Myanmar ciklon, Haiti földrengés, Japán földrengés, Fülöp-szigetek tájfun, Vörösiszap katasztrófa Magyarország, stb). A Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Központja pedig több évtizedes helyismerettel, helyi tapasztalattal valamit az Ukrajnában szükséges hatósági engedélyekkel rendelkezik.

A kárpátaljai viharkárok enyhítésére, a Szeretetszolgálat munkájának támogatására gyűjtést indított a Magyar Református Szeretetszolgálat.

Hogyan segíthet?

Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntesse fel: „jégkár”!

jobbadni.hu 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.