A Szentléleknek nincs akadály

2016. May 14., szerző: Adminisztrátor

„A szél fú, ahová akar, és annak zúgását hallod, de nem tudod, honnan jő és hová megy: így van mindenki, aki Lélektől született.” (Jn 3, 8)

Sok ember úgy gondolta, hogy a világot meg lehet változtatni emberi filozófiával vagy szónoklatokkal. Viszont kudarcot vallott ez a próbálkozás. De mi mindenben a Szentlélek Istenre támaszkodunk és egyedül csak Rá. Ő a ma jelenlévő tejhatalmú Istene. Munkája mindenhol nyomot hagy, mint az ember, aki festékbe lépett, és lehet látni, hová ment a nyomok alapján. Vajon milyen nyomot hagyunk a világban, ha nem a Szenlélek irányít minket?

 A Szentlélek munkájának nyomait látjuk naponta. Megszólal a lelkiismeret is sokszor: „Nem jó úton haladsz!” Isten lelkére van szükségünk, hogy az Isten országa mezején dolgozni kivánjunk és tudjunk eredményesen. Ő vértez fel a gonosz elleni harcra. A legjobb felkészülés az Istennel való mindennapi köszösség. Ha zárva van a Bibliád, hogy akarod, hogy Isten beszéljen? Ha távol vagy a hívek közösségétől, lelkileg éhezel. A lélek arra tanít meg, amit Jézus Krisztus hagyott ránk, nem valami másra, újra, ahogy gondolják sokan. Ez a Krisztus ígérete.

Mi szeretnénk, hogy az emberek Istenhez térjenek, de ehhez felülről, a Lélektől kell születni. „A szél fúj, ahova akar…” – mondja Jézus Nikodémusnak. Szükség neked újjászületned.

Mint a szél, szabad és hatalmas az Isten Lelke, ma is munkálkodni akadálytalanul. Mi nem tudunk senkit megeleveníteni. Probálj egy követ megeleveníteni! Vagy menj ki a temetőbe, és támassz halottakat! Az elevenítés az Isten kezeinek munkája. Ma is munkálkodik. Nem te uralod a Szentlelket, Ő ural téged. Emlékezz Skeva fiaira, hogy jártak! Ma tömegével látjuk a Szenlélek manipulációjának probálkozásait némely felekezeteknél. A Szentlélek – Isten. Borulj előtte térdre. Aki lelki munkával foglalkozik, rájön, hogy Isten Szentlelke nékül hiába a munkája. „Ha az Úr nem építi a házat, hiába dolgoznak azon annak építői. Ha az Úr nem őrzi a várost, hiába vigyáz az őriző. Hiába néktek korán felkelnetek, későn feküdnötök, fáradsággal szerzett kenyeret ennetek! Szerelmesének álmában ád eleget.” (Zsolt 127, 1–2) Győződj meg, hogy vagy a Lélek segítségével teszel valamit, vagy nem fog semmi sikerülni. Sokszor mondjük: „Ember tervez, Isten végez!”. Kell ma is a Szentlélek Isten!

És vajon gyengébb lett a Szentlélek ma? Sokszor akarták a profétáknak befogni a száját. De ha a proféta hallgat, a kő fog szólni. Nem lehet megkötözni, lekicsinyelni, korlátozni az Isten Szentlelkét. Az Isten népe és a pogányok sokszor úgy gondolták, hogy lehet. Közben birodalmak hulltak a porba, puskalövés nélkül, nagyok és hatalmasak szégyenültek meg.

A Szentlélek hatalmas. Hány lelkészt ültettek börtönbe, hány Bibliát égettek el, hány templomot romboltak le?! De vajon gyengébb lett az Isten Szentlelke? Emlékezz a reformáció idejére! Meg lehetett akadályozni az Ige igazságának terjedését? Ó, nem! Ha megöltek egy prófétát, az Isten Szentlelke nem lett gyengébb, újabbak álltak a helyére. Az Ige jobban terjedt, mint ahogy a hirdetőit irthatták. És ez így lesz, amíg világ a világ.

De vajon gyengébb lesz az Isten Szentlelke az emberi parancsok vagy rendelések által? „Én vagyok az Úr, Én nem változom.” Ma is olyan hatalommal bír, mint az első pünkösd idején. Ő, az Isten, aki mindentudó, mindenható, mindenütt jelenvaló, bölcs és végtelen. Nem lesz kisebb a korszellem ellenére sem. Az emberi butaság, türelmetlenség, babona, irigység, hitetlenség, világi filozófia sem halványítja el a Szentlélek erejét.

Ó, hányszor mutatja meg a Szentlélek hatalmát! Ki az, aki neki ellen akar mondani?

Ne cselekedjünk keresztyénként, mintha a Lélek elgyengült volna, és az Ő szava ma nem változtatná meg ezrek, milliók életét! Ha ma elpártolást látunk az Igétől, a Szentírással volna baj, vagy az emberi lélek étvágyával? Az Istentelenség jele, ha azt gondoljuk, hogy a helyzetünk reménytelen. Vajon gyengébb lett az Isten Szentlelke? Bilincsbe lehet verni az Igét? Pál azt mondja, hogy nem!

Lehet, tesztvérem, a legnagyobb bűnösnek érzed magad, lehet, a legnagyobb baj ért, lehet, a legnagyobb terhet viseled. Emeld fel a szemeidet az égre és kérdezd meg magad, vajon gyengébb lett az Isten lelke?! Vajon van e valami lehetetlen az Istennek? Ő képes javadra fordítani mindent és életedet vezérelni.

Vajon nem a hitetlenség bizonyságtétele az, amikor az Istentől csak egy néhány kis áldást várunk? Amikor az Ige mondja, hogy legyen neked a te hited szerint, mért nem mered teljes életedet Istenre bízni?! Ő változtathatja meg életedet és a környezetedet, Övé a hegy és völgy, a mezei vad és a népek. Vajon gyengébb lett Isten Lelke? Tudod, hogy nem. Pál mondja: „…amikor gyenge vagyok, akkor vagyok erős”. Istenre bízva életét mondja ezt. Nem számít, hol élsz, kicsi vagy nagy templomba jársz, tudd, Isten lelkét nem lehet korlátozni!

Sokszor az emberek a megtérést, az istentisztelet formáit sablonokba akarják zárni, vagy sokan az istentiszteleti formákat tartják akadálynak vagy üdvüzítőnek, de a Szentlelket nem kötik a formák és az emberalkotta szabályok. Nincs két egyforma ember. Istennek sincs két egyforma módszere az ember megtérítésében, Őt ezzel sem lehet megkötni. Ő szabadon munkálkodik. Az ember megtérését se egyformán munkálja. A festőnek mincs két egyforma képe. Nem lesz igazunk, ha Isten Szentlelkét valamivel korlátozni szeretnénk.

Isten megsértésének határán állunk, ha azt állítjuk, hogy Isten csak ezt vagy azt a lelkészt, vagy prédikátort tudja használni az emberek megtérítésére, vagy csak ezt vagy azt az egyházat, vagy csak meghatározott istentiszteleti formákat és módszereket. Vajon lehet korlátozni az Isten Szentlelkét?

Isten Lelke bebizonyítja, hogy nem lett gyengébb. Ezt végül el fogja ismerni minden ember, függetlenül attól, hogy hitt vagy nem. Nem lesz Isten lelke örökké megvetettségben – szól az Úr. A Szentlélek véghez viszi az isteni terveket. Isten Szentlelke népet fog támasztani, amely Istent fogja dicsérni. Te benne leszel e népben?

Az Isten mondja, hogy aki Hozzá jön, azt nem kergeti el. Mikor jöhetek? Ma gyere! Hogyan jöhetek? Bizalommal.

Erősítse meg ez a Pünkösd a bizodalmunkat Istenben, mert nem lett gyengébb Isten Szentlelke!

 Héder János, a KRE főjegyzője

             

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.