Gulácsy Lajos 91 éves

2016. Jan 12., szerző: Adminisztrátor

A szép öregség titka

Gulácsy Lajos református lelkész, a Kárpátaljai Református Egyház nyugalmazott püspöke január 9-én ünnepelte 91. születésnapját. Életútja tanúságtétel a hitben való kitartásról egy embert és lelket próbáló korban.

Pályája a kárpátaljai ébredési mozgalomban indult, majd a kommunista hatóságok meghurcolták, és hét évet töltött lágerben. Amiért soha nem panaszkodott, sőt, hálát adott a próbatételért, amely még inkább megerősítette őt. A hét szűk esztendő hét bő esztendővé válhatott számára ez által. Áldjuk az Urat nemcsak a szép és jó napokban, hanem minden körülmények között, vallja a nyugalmazott püspök. Nehézségekben, megpróbáltatásokban, akkor is, amikor az élet árnyékos oldalán vagyunk.

Gulácsy Lajos, idős kora ellenére, ma is szüntelenül dolgozik. 2015 őszén beköltözött a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Osztálya által fenntartott idősek otthonába, hogy minél több időt szánhasson az idősekkel való szolgálatra, de amikor hívják, megy helyettesíteni, hirdetni Isten igéjét, kegyelmét, szeretetét.

-   Örülök, hogy most, a 91 évet betöltve, még munkálkodhatok. Még hirdethetem Isten szabadítását. Figyelmeztethetem honfitársaimat Isten dolgaira. Ez kegyelem. Csodálatos ajándéka Istennek. Szükség van rá, hogy beszélgessek az itt lakókkal, arra tanítsam őket, hogy mindenért legyenek hálásak. Én vagyok közöttük a legidősebb, mégis ők vannak elkeseredve. Ezért kell bölcs Salamonnal nekünk is kérni, hogy „Taníts minket úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk”. Ez lenne a szép öregség titka: bölccsé lenni, nem pedig morgónak, elégedetlennek, akaratosnak. Ám a bölcsességet már fiatal korban kell elkezdeni. Ismét bölcs Salamont idézném: „Emlékezzél meg az Úrról a te ifjúságod idejében, amíg el nem jönnek a nemszeretem évek”. Az a legfontosabb, hogy a fiatalok olvassák a Bibliát, olvassanak lelki könyveket, ahol Jézus tanítása van kidomborítva. És kívánom, hogy Istenre figyelve mindenki jól élje meg az életét, keresse a lehetőséget Isten országának építésére. Ezt kívánom utódainknak is, főleg a fiataloknak, ebben legyenek buzgók, mert csak ennek van értelme. Mert minden elmúlik, de az Isten beszéde megmarad örökké – mondta a püspök.

- Hálát adok az Úrnak Lajos bácsiért, hogy Isten megadta neki azokat az ötleteket, melyeknek köszönhetően létezik ez az idősek otthona, hogy megnyíltak református oktatási intézményeink, az pedig külön ajándék számunkra, hogy itt lehet és szolgálhat közöttünk – fogalmazott köszöntőjében Nagy Béla, a KRE Diakóniai Osztályának igazgatója. – Adjon az Úr Lajos bácsinak még sok boldog esztendőt, erőt, kitartást, jó egészséget, hogy bölcs gondolataival, útmutatásaival irányítson bennünket. „Áldjon meg téged az Úr, és őrizzen meg téged!”

Az otthon lakóinak nevében Kota Sándor fogalmazta meg jókívánságait, majd vidám beszélgetés mellett fogyasztották el közösen az ünnepi vacsorát, szelték meg a születésnapi tortát.

Isten éltesse, kedves Lajos bácsi!

Kovács Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.