Ismét ülésezett a Reformáció Emlékbizottság

2015. Oct 21., szerző: Adminisztrátor

Az állami Reformáció Emlékbizottság negyedik ülését október 16-án egyházunk Zsinati Hivatalában tartották.

Balog Zoltán miniszter, a testület ügyvezető elnöke az ülés kezdetén kiemelte: „A reformáció, az egyház megújulása elsősorban nem felekezeti kérdés, nem belső egyházi ügy, hanem olyan kulturális, történelmi folyamat, ami az egész nemzet javára válik." A 2017-es emlékév lehetőséget ad arra, hogy új módon provokálja a magyar közéletet és kulturális életet – tette hozzá.

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának székházában a bizottság tagjai megvitatták a folyamatban lévő pályázatokat, egyeztettek a lezárt projektekről, a 2016-os év tervezett programjairól, valamint a 2017-es emlékév eseményeiről. Hafenscher Károly miniszteri biztos beszámolt a korábbi ülés óta elvégzett munkáról, továbbá ismertette az elmúlt héten közzétett három pályázati felhívást konferenciaszervezésretudományos kutatásra és könyvkiadásra.

A bizottság tagjai az ülésen kiemelték, hogy a jubileumi év a 2016-os Szent Márton évhez kapcsolódva az egész magyar társadalom számára mutathatja meg a keresztény egységet.

Az emlékbizottságot az egyetemes reformáció kezdetének 500. évfordulójához kapcsolódóan a 2017-es jubileumi év ünnepi rendezvényeinek előkészítésére hozták létre. Az alakuló ülést tavaly januárban Orbán Viktor miniszterelnök nyitotta meg a Parlamentben. A kormányfő akkor azt mondta, a reformáció a magyarságnak olyan nemzeti kincset adott, amely felekezetre való tekintet nélkül mindenkié.

Szöveg: EMMI, fotó: Asszonyi Eszter

Reformatus.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.