Tanévnyitó a cigánymisszióban

2015. Sep 26., szerző: Adminisztrátor

„Jóakarattal szolgáljatok…”

A Kárpátaljai Református Egyház cigánymissziója első alkalommal szervezett ünnepélyes tanévnyitót a cigány oktatási intézményekben szolgáló nevelők, oktatók számára. Az alkalomra a kisdobronyi cigánytemplomban került sor, ahol Balog Sándor köszöntötte a vendégeket, aki így biztatta a munkatársakat: „Jóakarattal szolgáljatok, mint az Úrnak, és nem mint embereknek”.

Az alkalom igehirdetéssel vette kezdetét. Zán Fábián Sándor püspök a Példabeszédek 4. fejezete alapján arra tanított, hogy a családban kell elkezdeni a tanítást, a nevelést, a hit átadását.

Hálát adott azért, hogy lehetőséget kaptunk a cigánygyerekek intézményesített oktatására. Ha gyermekkorban nem kapják meg a megfelelő nevelést, az olyan, mint amikor idős fát akarnak hajlítani, mondta. A tisztségben lévők, cigánygyülekezetek munkatársai arra kaptak elhívást, hogy szíveket nyerjenek, de csak akkor lesz munkánk áldásos, ha Isten igazságára támaszkodunk. „Szerezz bölcsességet, szerezz értelmet” – ezt kell tennünk, ez a feladatunk: Isten bölcsességére, engedelmes szívre nevelni, igaz értéket átadni a ránk bízottaknak, úgy, hogy ne térjünk el Isten igazságától.

Bátori József, az Ungi Egyházmegye főgondnoka arra kérte a szülőket, hogy ne akadályozzák gyermekeiket az előrelépésben, vigyék, küldjék őket az óvodákba, az iskolákba, mert a tudást, amit ott szereznek, nem veheti el tőlük senki.

A Kárpátaljai Református Egyház berkein belül 1991-ben kezdődött el a cigányokkal való munka. Szernyén indult az első gyülekezet, majd 1993-ban a nagyberegi líceum diákjai kezdtek járni az ottani cigánytáborba, ahol a gyermekekkel foglalkoztak. Nagyobb lendületet 1995-ben vett ez a munka, amikor a Péterfalvi Református Líceumban misszionáriusokat képeztek. Ezt követően Nagydobronyban 1998-ban kisegítő iskola indult a cigánygyermekek felzárkóztatása céljából, ma négy osztályban 63 gyerekek tanul itt, igencsak eredményesen. Mára az egyházkerületben 15 cigányóvoda is működik. A cigánymisszióban 101 munkás dolgozik aktívan, kevés fizetésért lelkiismeretesen végzik áldásos munkájukat, tudtuk meg Pándy-Szekeres Dávid iskolatanácsos beszámolójából.
Gazda Erzsébet oktatási tanácsadó elismeréssel szólt a cigányóvodákban, -iskolákban tevékenykedők munkájáról, hangsúlyozva, hogy igazán kimagasló eredmény akkor érhető el, ha szülő, tanár, egyház szorosan együttműködik. Gál Erikától, a Nagydobronyi Líceum igazgatójától pedig már sikerekről is hallhattunk: idén két szürtei romaszármazású tanuló nyert felvételt, a kisdobronyi cigánygyülekezetből pedig egy kislány már második éve diákja a líceumnak, s igen szép eredményeket mutat fel, tavaly KMPSZ-vetélkedőn is dobogós helyezést ért el. (Hodina Viktória ezen az ünnepi alkalmon csodálatos átéléssel adta elő Reményik Sándor Templom és iskola c. versét.)

A mustármag kicsi, de hatalmas fává terebélyesedhet, fogalmazott reménytelt szívvel Horkay László, aki elsőként alapított cigánygyülekezetet Szernyén. A nyugalmazott püspök hangsúlyozta: a jó Pásztor életét adja a nyájáért, Jézus a cigányokért is szenvedett, így ők is a nyájához tartoznak, ha szívükbe fogadják Őt.

A legfontosabb, hogy keresztyén szívünk legyen, s akkor nincs magyar, nincs cigány, nincs zsidó, hanem csak Isten gyermeke, mondta beszédében Tomes Attila, az Esélyt az életnek Alapítvány vezetője.

A cigánygyermekekkel foglalkozók életet mentenek, fogalmazott Majoros Béla, a Barkaszói Középiskola igazgatója. Aki a nevelés fontosságát hangsúlyozta, s abban Jézus Krisztus kell, hogy a központban álljon, az útmutatást a tanítóknak is csak a Szentírás adhat. A nagy tudomány semmit sem ér, ha nincs bölcsesség, mondta.

Szeretet, az Isten iránti szeretet legyen szívünkben, akkor egyetértés lesz közöttünk, fogalmazott zárszavában Zán Fábián Sándor.

Az ünnepi alkalmon csodálatos, szívből jövő énekekkel szolgált a helyi ifjúsági énekkar.

A résztvevők – akik többek között Péterfaváról, Bökényből, Mezőváriból, Sztrabicsóról, Nagydobronyból, Tiszaágtelekről, Demicsőről át Szürtéről érkeztek – láthatóan feltöltődve, megerősödve indultak haza, hogy a jövőben is jóakarattal szolgáljanak az Úrnak.

Kovács Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Tanévnyitó a cigánymisszióban