Egységes lelkészképesítő vizsga Budapesten

2015. Sep 17., szerző: Adminisztrátor

Szeptember 15-én és 16-án ötvenöt lelkészjelölt adott számot tudásáról és felkészültségéről a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinati Székházában.

A diplomát szerzett teológusoknak és külföldön végzett lelkészeknek, akik egyházunkban szeretnének szolgálni, az MRE egyházkerületeinek elnökségeiből, valamint a négy magyarországi református teológia (Budapest, Debrecen, Pápa, Sárospatak) küldötteiből álló Egységes Lelkészképesítő Bizottság előtt kell számot adniuk felkészültségükről.

 

A vizsgák két részből: szóbeliből és írásbeliből álltak. A jelöltnek az írásbeli részben egy úrnapi igehirdetést, egy kazuális (keresztelési, esketési vagy temetési) igehirdetést, valamint egy több órát felölelő iskolai vagy gyülekezeti hittanórai óratervet kellett benyújtaniuk és ismertetniük azt a szóbelin a bizottság előtt. A szóbeli vizsga az „egyház és társadalom" téma előre meghatározott témaköreiből állt. Ennek célja, hogy a bizottság meggyőződjön a jelölt elfogadható tájékozottságáról a legfontosabb társadalmi, közéleti, szociáletikai és egyházi kérdésekben.

Az idei volt az ötödik egységes lelkészképesítő vizsga a Magyarországi Református Egyházban. A Zsinat még 2007-ben megfogalmazta azt az igényt, hogy az egyes felsőoktatási tanintézményeken túlmutató, egységes lelkészképesítési eljárással juthassanak lelkipásztori oklevélhez a Kárpát-medence református lelkészei. A kidolgozott rendszert 2010-ben fogadta el az MRE, s 2011 őszén tartották az első közös számonkérést Budapesten. A kezdeményezéshez, önálló lelkészképzés híján a Kárpátaljai Református Egyházkerület is csatlakozott. A sikeres vizsgát tett hallgatók ősz folyamán, egyházkerületük lelkészszentelő közgyűlésén vehetik át oklevelüket.

reformatus.hu, fotó: Vargosz

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.