Református egyházkerületi tanévnyitó Beregszászban

2015. Sep 08., szerző: Adminisztrátor

Szeresd és szolgáld az Urat!

A Kárpátaljai Református Egyház (KRE) immáron hagyományosan szeptember első vasárnapján tartja egyházkerületi tanévnyitó ünnepségét. Az eseményen a KRE által működtetett négy líceum – nagyberegi, nagydobronyi, péterfalvai és técsői – diákjai és tanárai mellett részt vesznek a lelkészek, hitoktatók is. Együtt adnak hálát az eddig megtett útért, a lehetőségekért, s közös imában kérik Isten áldását az új tanévre.

Idén szeptember elsején 487 diák – nyolcvannal többen, mint tavaly – kezdte meg tanulmányait tanintézményeinkben, tájékoztatott a tanévnyitón Tóth László, a KRE oktatási bizottságának elnöke, a Nagyberegi Református Líceum lelkész-igazgatója. Aki beszámolt arról is, hogy a KRE egyre több programot indít abból a célból, hogy mind több fiatalt – fogyatékkal élőt, roma származásút stb. – elérjen, megszólítson, Istenhez vezessen. Hisz azt a feladatot kaptuk, hogy hirdessük az igét alkalmas és alkalmatlan időben. S ez nem csak a lelkész, a hitoktató feladata, figyelmeztetett. Az apák, az anyák is erre hívattak el a családban! Nem könnyű eleget tenni ennek az elhívásnak, de az ige biztat: „…legyetek szilárdak, rendíthetetlenek, buzgólkodjatok mindenkor az Úr munkájában, hiszen tudjátok, hogy fáradozásotok nem hiábavaló az Úrban.” (1Kor 15, 58)

A tanévnyitó ünnepi istentiszteleten Zán Fábián Sándor püspök igehirdetésében a mostanság sokakat foglalkoztató menni vagy maradni? - kérdésre kereste, s az 5Móz 10, 11-22 alapján próbálta megadni a választ. Isten ezt a földet adta nekünk, s az ő népére gondot visel, ha a nép nem feledkezik meg a parancsolatról, amit kapott: „… szeresd őt és szolgáld az Urat, a te Istenedet teljes szívedből és teljes lelkedből”. Teljes hittel és szívvel szolgálni Őt! Ezt a hitet és tenni akarást várja el tőlünk az Úr. Ez a megmaradásunk záloga. Az istenszeretőknek kell megerősödniük, hogy lehessenek „azok a tízek”, akikért megkönyörül az Úr, mondta az igehirdető, hogy só és világosság legyenek ebben a világban. Isten ígéretére kell hagyatkoznunk, be kell tartani az Ő törvényeit, hogy hosszú életünk legyen ezen a földön. Itt van a hazánk, itt kell megélni hitünket, szívünkre venni az Ő igéjét és építeni az Ő országát, tanítani azokat, akiket nekünk adott az Isten, intett a püspök.

Azok a diákok, akik a református líceumban tanulnak, s szüleik, akik oda íratták be gyermekeiket, a hitet választották, fogalmazott köszöntőjében Torzsa István beregszászi magyar konzul. Aki arra is felhívta a figyelmet, hogy nem lesz mindenkiből tudós, orvos, mérnök stb., de az a fontos, hogy szeresse azt a munkát, amit majd végez, és akkor áldás lesz azon. A konzul a diákok, a jövő nemzedék felelősségére is felhívta a figyelmet: addig él e földön a nemzet, míg él ott magyarság. A bölcsesség, a tudás megszerzése erős keresztyén értékrend alapján – ez a református líceumok feladata, fogalmazott levélben küldött köszöntőjében Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Aki megerősítette, hogy a magyar kormány ebben a nehéz időben kiemelten segíti és támogatja a kárpátaljai magyarságot, tetteivel, cselekedeteivel érezteti, hogy nemzetrészként tekint rájuk. Az államtitkár arra biztatott, hogy szilárd hittel, összefogással őrizzük meg a szeretetet és a reményt.

A református közösség nevelésének bölcsője a líceumok, fogalmazott Orosz Ildikó, a Rákóczi Főiskola és a KMPSZ elnöke, aki elismerően szólt arról, hogy a Kárpátaljai Református Egyház fontosnak tartja az anyanyelvi oktatást, hogy részt vállal a közösségépítésben. Azt kérte, hogy mindenki a saját helyén tegyen meg mindent annak érdekében, hogy itthon otthon legyünk, hogy legyen erőnk megtartani a Szózat szavát: „Bölcsőd az s majdan sírod is, mely ápol s eltakar...”

Ezt a nehéz időszakot túl kell élnünk minden áron, hogy ez a talpalatnyi föld magyar maradjon, hogy azoknak is legyen hová, kihez visszajönni, akik elmentek, hogy legyenek, akik őseink sírját gondozzák, fogalmazott Babják Zoltán, Beregszász polgármestere, aki hittel vallja, hogy közös erővel, szeretettel le tudjuk győzni a nehézségeket.

Nagy Béla, a KRE főgondnoka hálát adott Istennek azért, hogy mindeddig sikerült fenntartani és működtetni református tanintézményeinket. Köszönetet mondott a magyar államnak az ehhez nyújtott segítségért. A diákokat pedig a zsoltáríró szavaival biztatta: „Bölccsé teszlek, és megtanítalak, melyik úton kell járnod. Tanácsot adok, rajtad lesz a szemem… Aki bízik az Úrban, azt ő szeretettel veszi körül”.

Bár nehéz most az élet, de mi nem magunkban, hanem az Istenben bízunk, Ő az, aki átsegít a nehézségeken, fogalmazott zárszavában Zán Fábián Sándor püspök, aki azt kérte diákoktól, pedagógusoktól, hitoktatóktól: tanuljatok és imádkozzatok, imádkozva dolgozzatok, hogy áldást nyerjetek!

A tanévnyitót a négy líceum diákjainak ének- és versszolgálata tette még ünnepélyesebbé.

Marton Erzsébet 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

KRE Egyházkerületi tanévnyitó