Családi csendesnap ötödször

2015. Aug 24., szerző: Adminisztrátor

„Egyedül Krisztus a Megtartó”

A Kárpátaljai Református Egyház (KRE) idén ötödik alkalommal rendezte meg a családi csendesnapot. Az alkalomnak Péterfalva adott otthont (2012-ben a másodiknak is ez a Tisza-parti település volt a házigazdája). A kultúrház mögötti árnyas parkban a hideg, őszies, esős időjárás ellenére is ezrek gyülekeztek, hogy együtt magasztalják az Urat, közösen adjanak hálát, amiért minden gond és nyomorúság ellenére a próbák idején mindezidáig megtartott bennünket, s hogy együtt kérjék Istennek áldását további életünkre.

Nyitó áhítatában Zán Fábián Sándor, a KRE püspöke arra figyelmeztetett, hogy mindent Isten dicsőségére tegyünk, legyen életcélunk, hogy dicsérjük az Urat, ahogy a 146. zsoltár is mondja: „Dicsérem az Urat, amíg élek, zsoltárt zengek Istenemnek, míg csak leszek… Boldog az, akinek Jákób Istene a segítsége, és Istenében, az Úrban van reménysége…”

„Egyedül Krisztus a Megtartó”. A családi csendesnap idei mottója volt Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke előadásának címe is. Aki hangsúlyozta, hogy sok lényegtelen dolog mellett, amit fontosnak tartunk az életben, reformátoraink öt alaptétele – egyedül a Szentírás, egyedül hit által, egyedül kegyelemből, egyedül Krisztus, egyedül Istené a dicsőség – legyen a legfontosabb, az iránymutató. Aki vallja, hogy egyedül Istené a dicsőség, az nem fog hajbókolni emberek, földi hatalmasságok előtt. Mindig lesz reménysége, mert tudja, hogy van Megtartója, aki Isten bárányaként elhordozta a bűnét, megváltotta, és lesz üdvössége. Foltnyira zsugorodott nemzetünket ez a hit tartotta és tarthatja meg, mondta Fekete Károly.

Isten itt van közöttünk, ott van mindennapjainkban, vezet és irányít bennünket, ha Tőle kérjük az útmutatást, ha az Ő kezébe tesszük életünket, fogalmazott bizonyságtételében dr. Vackó László, a Keresztyén Egészségügyi Központ főigazgatója.

Az igehirdetést és a bizonyságtételt követő közös éneklés után különböző szekciókban folytatódott a program. A házaspárok dr. Somogyi Alfréd, a Pozsonyi Református Egyházmegye esperesének előadásából ismerhették meg a hosszú, boldog házasság titkát, tanulhatták az együttélés szabályait. A szépkorúaknak dr. Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnöke beszélt arról, hogyan kell készülni az öregkorra. Zán Fábián Sándor püspök a bizonytalanság, az állandó aggodalmaskodás negatív hatásairól szólt a közéleti szereplők előtt. A fiatalok (KRISZ-esek) Bernát Tamás lelkésszel a döntéshozatalokról, azok felelősségéről beszélgettek. A gazdálkodókkal és vállalkozókkal Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumának elnöke kereste a választ arra a kérdésre, hogyan lehet Isten áldása egy vállalkozáson. A szenvedélybetegeknek, gyógyultaknak, érdeklődőknek id. Pocsai Sándor Krisztus, mint Megtartó a kísértésben címmel tartott előadást. A fogyatékkal élőknek illetve családtagjaiknak Örsi Anikó, a Sárospataki Teológiai Akadémia nyugalmazott tanára Krisztusról, az erőtlenségben Megtartóról beszélt. A tanároknak, oktatásban résztvevőknek Fekete Károly tartott előadást. „Jézus az én barátom és Megváltóm” – vallották a GyEK szemináriumának résztvevői.

A délután folyamán ifjúsági zenekarok énekszolgálata zajlott. És ez alkalomból összeállt a rögtönzött férfikórus is: mintegy háromszáz férfi torkából zengett a „Boldog, aki gonosz útra nem indul” és a Kárpátalja, de szép haza” kezdetű ének Kovács Erika karnagy, valamint Kovács Sándor és együttese zenei irányításával. Csodálatos élmény volt! A Kovács házaspár egyébként az egész nap folyamán vezette a közös énekeket, illetve új éneket is tanítottak a résztvevőkkel.

Közben a területen a református intézmények sátraiban ismerkedhettek az érdeklődők az általuk végzett munkával, az Iratmissziónak köszönhetően pedig keresztyén irodalmat, illetve emléktárgyakat is vásárolhattak. A gyerekek a vidámpark területén nem csupán az ott található attrakciókat próbálhatták ki, de a péterfalvai hittanosok előadásában pantomimot láthattak, és különböző játékokban is részt vehettek.

A családi csendesnap evangelizációval zárult. Héder János, a KRE főjegyzője az Istenbe vetett bizalom fontosságát hangsúlyozta. Az Úr már sokszor megmutatta, hogy felsegít bennünket, megőrzött igen sok nehézségben. Mostanság újra elgyengült a mi szívünk. Reménytelenség, kilátástalanság van bennünk. De Isten erőt ad az erőtlenségben annak, aki teljes szívvel hisz és bízik Benne. Valljuk hát Dáviddal együtt: „Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy: vessződ és botod megvigasztal engem. Asztalt terítesz nekem ellenségem szeme láttára. Megkened fejemet olajjal, csordultig van poharam. Bizony, jóságod és szereteted kísér életem minden napján, és az Úr házában lakom egész életemben”.

Az Úrban van a mi reménységünk, Jézus a mi egyedüli megtartónk – ebben erősítette ez a nap a résztvevőket, akik feltöltődve, megerősödve, szeretetben gazdagodva tértek haza.

Marton Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Családi nap 2015 Családi nap 2015 szemináriumok