Keresztyén iskolák nemzetközi konferenciáján

2015. Mar 22., szerző: Adminisztrátor

Áldássá lenni…

Február 25–28. között Budapesten tartották a Keresztyén Iskolák Szövetségének nemzetközi konferenciáját, amelyen keresztyén iskolavezetők vettek részt 18 országból, 90 iskolából összesen 185-en. A kárpátaljai református líceumokat hat résztvevővel képviseltük a nagydobronyi, nagyberegi és péterfalvai iskolákból.

           A konferencia témaköre nagyon jól kifejezte azt, ami egy keresztyén iskola fontos alapja lehet: Isten áldásának továbbadása. Hogyan adhatjuk tovább azt az áldást, amit kapunk, azoknak a diákoknak, akiket tanítunk? Több előadást, áhítatot, beszámolót hallhattunk, és egyre inkább megérthettük azt, hogy a keresztyén iskola nem attól keresztyén, mert áhítatokat tartunk a diákoknak, vagy együtt megyünk templomba, esetleg van hittan is, hanem akkor éri el hatását, amikor a pedagógusok, munkatársak maguk is átélői lesznek Isten áldásainak, és azt készek továbbadni a diákok felé. A konferencia fő előadója Dr. James L. Drexler, a Covenant College dékánja volt, aki előadásaiban arról beszélt, hogy hogyan lehet megvalósítani a keresztyén iskolákban azt a közösséget, amelyben mind a diákok, mind pedig a tanárok megtapasztalhatják és átélhetik Isten szeretetét, és ennek továbbadói és megosztói lehetnek. Olyan szervezési és munkamodellt mutatott be számunkra, amely sokkal közelebb áll a Bibliához, mint azok, amelyek ma a legtöbb iskolában megvalósításra kerülnek.

 

           

Az ő előadásain kívül a 18 országból érkezett képviselők beszámoltak arról, hogy szolgálati területükön hogyan működnek a keresztyén iskolák, milyen gondokkal küzdenek, és milyen áldásokat élnek meg. Megdöbbentő volt hallgatni olyan történeteket, amelyekben üldöztetésekről volt szó, vagy éppen a nehéz időkben megtapasztalt isteni gondviselésről tettek bizonyságot a keresztyén iskolavezetők.

 

Az elhangzott beszámolók között ott volt a Kárpát-medencei egyházi iskolarendszerről szóló beszámoló is. Hálaadással láttuk, hogy mi, magyar reformátusok az egyik legnagyobb iskolarendszerrel rendelkezünk itt a Kárpát-medencében, amely keresztyén alapokon nyugszik. De még van mit tanulnunk és fejlődnünk, hiszen a kor, amelyben élünk, amelyben meg kell vallanunk és meg kell élnünk a hitünket, komoly változáson ment keresztül, amely változást az iskoláink sokszor nem tudtak megfelelő módon követni és kezelni. Fontos tehát a tanulás, a tapasztalatcsere, a „jó gyakorlatok” felfedezése és beépítése az egyházi iskolarendszerünkbe.

 

            Akik részt vettünk ezen a konferencián, megerősödhettünk hitünkben is, hiszen sokan jöttek oda hozzánk és erősítettek bennünket. Szinte nem volt olyan résztvevője az összejövetelnek, aki ne hallott volna az ukrajnai helyzetről. Imádságukról és együttérzésükről biztosítottak bennünket. Azonban nekünk is könyörögnünk és imádkoznunk kell, hiszen nem csak a mi helyzetünk nehéz itt Kárpátalján, hanem azoké is, akik nem keresztyén többségű országokban működnek keresztyén iskolaként, vagy éppen Ukrajna keleti részén kell, hogy szolgáljanak az Úrnak. Ilyen keresztyén iskolát kellett bezárni a háború miatt Donyeckben, ahonnan el kellett költözni a diákok családjainak, a tanároknak, munkatársaknak. Imádkozzunk ezekért az iskolákért, hogy minden próbatétel és nehézség ellenére be tudják tölteni küldetésüket és áldássá legyenek.

Tóth László lelkész-igazgató, Nagybereg

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.