Segítség a S.A.R.A. Alapítványtól

2014. Nov 05., szerző: Adminisztrátor

Istennek és embertársainkat szolgálva

A közelmúltban Tiszalökön jártunk, ahol egy olyan integrált egészségügyi intézményt adtak át, amely a szakrendelések mellett képes a sürgősségi ellátásra is, valamint rendelkezik a betegellátáshoz szükséges valamennyi klinikai és diagnosztikai feltételekkel, s amelynek a szolgáltatásait esetleg a kárpátaljai betegek is igénybe vehetik, jóval olcsóbban, mint az állami kórházakban. Ezt a munkát elősegítendő a S.A.R.A. Alapítvány (ez egy angol rövidítés: Sharing America’s Resources Abroad, magyarul: Amerika forrásait megosztani a külföldiekkel) egy korszerűen felszerelt mentőautót is adományozott a központnak, hogy szükség esetén azzal Kárpátaljáról is átszállíthassák a betegeket.

Az átadó ünnepségen Pándy-Szekeres Dávidot, a S.A.R.A. Alapítvány tavasszal megválasztott elnökét kérdeztük.

- Milyen céllal hozták létre az alapítványt, és az hogyan tud segíteni Kárpátaljának?

- Tudjuk, hogy nagyon sokszor a kárpátaljaiak nehéz helyzetbe kerülnek egészségügyi problémáik megoldásakor: vagy anyagi gondjaik, vagy a hiányos orvosi ellátás miatt. Ezt szeretnénk némileg pótolni. Dr. Zsonda László főorvos úr (a Nyíregyházi Megyei Kórház belgyógyász főorvosa, a Mona-System rendszer kifejlesztője) itt arról is beszélt, hogy nagyon sokan szülni jönnek Magyarországra. Ez ebben az egészségügyi központban is kivitelezhető, és sokkal olcsóbban, mint a kórházban. A másik dolog a mentőautó. Vannak olyan sürgősségi esetek, amiket Kárpátalján valami ok miatt nem tudnak megoldani, vagy rosszul oldották meg, és rögtöni kezelés kell. Erre kapta az itteni doktor és a központ ezt a mentőautót. Egyébként ebben a központban sokféle olyan gyors műtétet lehet elvégezni, ami csupán egynapi kezelést igényel. A műtét után egy-két napig még maradhat is a beteg a vendégszobákban. De ha valakinek műtétre kell várakoznia, annak is itt sokkal olcsóbb lenne az ellátása.

Szilágyi Istvánnak, az Alapítvány létrehozója, illetve a S.A.R.A. a klinika színvonalának emelése érdekében szeretne szakértő orvosokat beszervezni, akik bizonyos rendszerességgel ellátogatnak ide. Már több budapesti orvossal is beszélgettünk erről, akik szívesen eljönnek akár műtéteket elvégezni. A fő elképzelés, hogy itt mindent olcsóbban lehetne megoldani.

- Ez a mentőautó akkor a határon is simán átjut?

- Igen. Zsonda doktor úrnak egyébként már volt egy korábbi mentőautója. Amikor például néhány évvel ezelőtt Akliban volt az a nagy gázrobbanás, ezzel a mentőautóval hozta át azokat a betegeket, akiket aztán itt kezeltek. Ezentúl is ez lenne a cél.

- Az alapítvány nem csak ezt a központot működteti…

- Az alapítvány csak társműködtetője a központnak, az dr. Zsonda László irányítása alatt működik. A SARA inkább olyasmikkel foglalkozik, hogy például tapasztalatszerzés, tanulás céljából Kárpátaljáról visz külföldre. Éppen most szerveztük meg egy fiatal orvosnak, hogy a debreceni klinikára jöhessen szívsebészetet tanulni. Márciusban egy szürtei fogorvost vittünk ki Amerikába, ott egy fogorvos mellett dolgozik, hogy majd hazajőve itthon kamatoztassa az ott szerzett tudást. És Magyarországról is viszünk át orvosokat Kárpátaljára – Munkácsra már évek óta járnak –, ott megtanítanak bizonyos eljárásokat ottani orvosoknak. Persze nem csak orvosokról van szó. Az az elképzelésünk, hogy az, aki kimegy Amerikába, akár Magyarországról, és tanul valamit a SARA Alapítvány segítségével, ők adjanak vissza valamit. Vegyenek részt kárpátaljai akcióban. Ők el legyenek kötelezve erre is. Emellett a S.A.R.A. igazgatói tanácstag egy amerikai egyházi szervezetben, ami 59 idősek otthonát működtet. Tehát ebben is érintettek vagyunk. E célból most éppen Magyarországon nézegetünk egy objektumot. Esetleg ebbe is bekapcsolódnánk. Egy olyan fajta eljárást szeretnénk biztosítani, ami Amerikába is mintajellegű, és azt szeretnénk Magyarországon is megvalósítani.

- Milyen háttere van az alapítváűnynak?…

- Az alapítványunk református hátterű. Szilágyi István református lelkész, s jómagam is az vagyok. Mi először az Úrnak szolgálunk, és utána embertársainknak. Alapítványunknál eginkább az egészségügyi segítségen van a hangsúly. A S.A.R.A. amerikai bejegyzésű, egy egész egyházmegyének, egy állambeli egyházszervezetnek támogatásával bír. Igaz, ez most már kicsit változik, mert Szilágyi sem aktív lelkész, így már nincs olyan erős kapcsolat az egyházvezetéssel. Viszont a S.A.R.A. munkatársai rendszeresen szerveznek gyűjtéseket, mert ugye itt sokszor az anyagiak, illetve azok hiányán múlnak dolgok. Az is igaz, hogy elég nehéz összegyűjteni a pénzt.

- A kárpátaljaiak hogy és kitől kérhetik az Alapítvány segítségét?

- Egyrészt már működik a magyar kormány által támogatott program, amire a munkácsi keresztyén klinikán is lehet jelentkezni. Ott van egy munkatárs, a Kőszikla Alapítvány munkatársa, s van egy keret a magyar egészségügyi minisztériumban, amiből bizonyos műtéteket a magyar kormány áll. Ezt levezeti ez a munkatárs. De vannak olyan esetek, amit ez a keret nem fedez. Azokat az embereket a Kőszikla Alapítványhoz irányítják. A Kősziklának is van egy bizonyos kerete, amit a magyar kormánytól kap, amelyből tud meríteni, hogy ezeket a betegeket ellássa. S ha van olyan, ami ezen kívül esik, pl. egy speciális műtét, ott segít a S.A.R.A. Van például egy kárpátaljai kislány, akit hátgerinc-műtéttel most már negyedszer operáltak Pécsett, és az alapítvány közvetített ebben, meg biztosította a családnak a szállását. Most van egy másik kislány is hasonló helyzetben. Vannak olyan esetek, amelyek máshová már nem férnek be. Ilyen esetekben a S.A.R.A Alapítvány próbál segíteni. Egyébként Szerbiában is működünk, és van egy munkatársunk Közép-Amerikában is. Oda is küldtek már mentőautót meg egyéb felszerelést. Én az alapítványnak a munkájába még csak márciusban kapcsolódtam be. Akkor neveztek ki igazgatónak. Viszont előtte elég sokszor találkoztunk. Segítettem, ahol tudtam.

- Az előbb gyűlést tartott az alapítvány vezetése az itteni igazgatókkal – kapcsolódik be a beszélgetésbe Szilágyi István. – Azon a kárpátaljaiakról volt szó. Ugyanis az nem elég, hogy a Zsonda doktornak van egy mentőautója, hisz az átszállítás is pénzbe kerül. Abban egyeztünk meg, hogy ebben az évben az egyik alapító elnök, Roth Alex, kétezer dollárt ad már ebben az évben a mentőautó támogatására. Természetesen azok részére, akik nem bírják kifizetni. Akik bírják fizetni, azok fizessenek, mert kétezer dollár nem nagy pénz, ebből tíz embert nem tudnak áthozni, vagy csak közeli kórházakba. És hát ebből az összegből kell fedezni a mentőautó karbantartását és a mentősök bérét is.

Örülünk, hogy mindig jelentkeznek emberek, akik ügyünk mellé állnak – folytatja Szilágyi István. – Most például prof. dr. Édes István, a debreceni egyetemi kórház igazgatója arról számolt be, hogy szeretne átküldeni sebészeket Kárpátaljára. Mint ahogy teszi dr. Kiss Ákos, aki kétszer egy évben megy Munkácsra, és több mint 150 gyereket operált ott eddig. Nekik nem kellett átmenni Magyarországra, helyben elvégezte a műtétet, ingyen. Kiss Ákos egyébként alapítványunk igazgatósági tagja, és igazán keresztyéni hozzáállású. Édes István szeretné, hogy felnőtteket is kezeljünk így. Az ungvári kórházzal próbálják megbeszélni, hogy engedjenek be magyar orvosokat operálni, és együtt az ottaniakkal tegyék. Azoknak az operációját vállalnák elsősorban, akik nem tudják kifizetni a műtét árát. Ők ott azt ingyen elvégeznék.

-          Nyolcvan éves vagyok. Hálát adok Istennek Dávidért, mert ha az Úr hazahív, tudom, hogy a munka folytatódik – fejezi be beszélgetésünket Szilágyi István.

Kovács Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.