Aki iskolát épít, az maradni akar...

2014. Aug 28., szerző: Adminisztrátor

Nagyberegen átadták Kárpátalja legkorszerűbb líceumát

A Nagyberegi Református Líceum (NbRL) nehéz helyzetbe került, amikor 2009-ben a település visszaigényelte az akkori lánykollégiumként és étkezdeként működő épületét. Még az év június 12-én a támogatók nevében Nigel Uden, az Angliai Egyesült Református Egyház moderátora, Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház (KRE) püspöke és Csengeri János, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának akkori vezető konzulja lerakta az alapkövet, elhelyezték az időkapszulát a leendő kollégium alapkövében. Öt évvel később, augusztus 23-án, a Kárpátaljai Református Egyház kerületi családi csendesnapján Balog Zoltán, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője és Zán Fábián Sándor, a KRE püspöke vágta át a nemzeti színű szalagot, megnyitva az intézmény új épületszárnyát.

A Nagyberegi Református Líceum főépületét úgy építették tovább, hogy megmaradt eredeti jellege, és azon túl, hogy a település dísze lett, Kárpátalja legpatinásabb gimnáziumává is vált. Az új kollégium megfelel a kor elvárásainak, emellett olyan korszerű tornateremmel is rendelkezik, amivel korábban nem. A nagyberegi líceum a magyar kormány és a Magyar Református Egyház, illetve külföldi testvéregyházak támogatásával újulhatott meg.

Az átadó ünnepség kezdetén Lukácsi Vilma Istennek adott hegedű c. verse szólalt meg a líceum egyik diákjának tolmácsolásában.

Aki iskolát épít, az maradni akar, és ebben közös a szándékunk – mondta megnyitó beszédében Balog Zoltán. A miniszter kifejtette, hogy a magyar kormány azt szeretné, ha lenne megmaradás a magyar világ ezen táján is. A menni vagy maradni kérdés nagyon nehéz. Azonban, ha megszületik a döntés a maradásról, akkor a mi dolgunk az, hogy lehessen maradni, tanulni anyanyelven, dicsérni az Istent magyar közösségben, hogy a magyar családoknak legyen esélye az életre, fogalmazott. Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy mindannyiunk érdeke, hogy Kárpátalján minden magyar együtt akarja a békét és a magyarság megerősödését. És ebben a magyar kormány a legtöbbet építkezéssel teheti.

A megyei oktatásügyi hivatal vezetője, Kljap Marianna megköszönte azok támogatását, akik segítették az építkezést. Mint mondta, a NbRL diákjai nemcsak azért ismertek, mert európai minőségű oktatásban részesülnek, hanem azért is, mert erős erkölcsi alapot kapnak ebben az intézményben. Hiszek abban, hogy a diákok lelkülete, gondolkodása egyszer majd az egész országban, kelettől nyugatig, északtól délig kívánatos lesz, jelentette ki a megyei oktatásügy vezetője.

Örüljetek az Úrban mindenkor, ismét mondom, örüljetek! Ezekkel a szavakkal üdvözölte a jelenlévőket Huszár Pál, dunántúli református főgondnok, s tolmácsolta a Magyar Református Egyház Zsinatának, valamint a Dunántúli Református Egyházkerület elnökségének köszöntését és jókívánságait.

A szülők nevében egy édesapa mondott köszönetet, aki egy általános iskola igazgatójaként látja, mennyivel több értéket rejt magában, amikor a tanterven kívül a diákokat és a tanárokat Isten szeretete is motiválja.

Zán Fábián Sándor püspök beszédében visszatekintett az építkezés éveire. Mint mondta, a reményteljes alapkőletételt nehéz idők követték: válság, bizonytalanság. Bár most sem jobbak a körülmények, mégis megerősödve állnak ma itt. Megerősödtünk – mondta –, mert Isten megerősített bennünket abban, hogy krízisek, válságok idején is lehet építkezni, lehet a jövőbe tekinteni, lehet jövőt építeni – magyar jövőt, keresztyén jövőt, igazi értékeket hordozó jövőt.

Újságírói kérdésre válaszolva Tóth László a Zsoltárok 127. versét idézte: „Akit az Úr szeret, annak álmában is ad eleget". Merthogy az új épületrész létrejöttével egy álom valósulhatott meg. S hogy ez megtörtént, azért van, mert nemcsak mi álmodtuk, hanem az Úr Isten is, hangsúlyozta a Nagyberegi Református Líceum igazgatója.

Fábián Kata

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.