Soli Deo Glória! – családi nap negyedszer

2014. Jul 28., szerző: Adminisztrátor

A Kárpátaljai Református Egyház missziói bizottsága 2011-ben, a család évében először szervezett nagyszabású kerületi családi napot Mezőváriban. A nagysikerű, összetartó erővel bíró rendezvényt tavaly aztán minden évben – 2012-ben Péterfalván, 2013-ben Nagydobronyban – megszervezték, idén pedig Nagybereg ad majd otthont a találkozónak.

A legfontosabb tudnivalókat Taracközi Gerzsontól, a KRE Missziói Bizottságának tagjától kérdeztük:

– A negyedik családi csendes­nap előtt állunk. Hogyan érté­kelik az eddigi csendes­napokat? Bizonyára a pozitív visszajelzések  indokolják, hogy legyen következő is.

– Minden bizonnyal. Csak olyan programot szabad szervezni, ami iránt van érdeklődés, és hála a jó Istennek, elmondhatjuk a családi nap tekintetében, hogy felfutóban van, nagy az érdeklődés iránta. Hiszen, ha csak a legutóbbit, a nagydobronyit említjük, azon közel hétezer ember vett részt.

Valamennyi családi nap előkészítését egy munkacsoport végzi az egyházkerületen belül, ebben az esetben a missziói bizottság, akik úgy a program összeállításáért, mint minden másért felelnek, a legapróbb dolgokat is beleértve, példul: mi legyen az ebéd, kik főzzék stb.

– Talán az olvasók között vannak olyanok is, akik még nem voltak részesei egy ilyen családi csendesnapnak. Mi jellemzi ezt a napot?

– Ahogy a plakátok is hirdetik, ez egy református szervezésű rendezvény. Ez azt jelenti, hogy elsősorban a reformátusokat szólítjuk meg, de természetesen mások is érkezhetnek közénk. Családias. – Ez azt jelenti, hogy a családnak minden tagját meg kívánjuk szólítani ezen a napon. És ez tükröződik a programokban is. Tehát a kisgyerekektől kezdve – akik számára a Gyermek-evangelizációs Közösség segítségével külön programot szervezünk, de lesz játszóház, illetve bábszínház is – a nyugdíjas, idős korosztályig mindenkit várunk.

Református, családi és csendesnap. Ez a harmadik jellemzője ennek a programnak. Vagyis ez a rendezvény nem egy falunap, nem egy olyan fesztivál, ahová elmennek az emberek, szórakoznak egy kicsit, jól érzik magukat, és aztán elmúlik nyomtalanul. Mindenképpen szeretnénk megőrizni az egyházias lelkületét ennek a napnak. Olyan csendesnapot szervezünk, ahová az ember elmegy, találkozik a többiekkel, de a legfontosabb, hogy találkozhat Istennel is, hogy hallhatja az Ő szavát, hogy a kérdéseire választ kaphat. A különböző szemináriumok célcsoportokra lebontva segítik az embereket elcsendesedni, átgondolni az életük dolgait, imádkozni.

Az igény abból is látszik, hogy évről évre bővül az a rétegcsoport, amelyeknek szemináriumot szervezünk. Minden évben újabb csoportokat kellett hozzáadnunk a felmerült igények alapján, hiszen amikor ott vannak ezen a rendezvényen, akkor lehetőségük van visszajelezni, hogy mit szeretnének hallani a következő családi napon.

A beszélgetés aktualitását az adja, hogy nem is olyan sokára, augusztus 23-án kerül sor az idei családi csendesnapra, mégpedig Nagyberegen, és a mai napon (június 19.) tartott megbeszélést a missziói bizottság ebben a témában. Mi az, amit elsősorban tudnunk kell az idei csendesnapról?

– Nagyon szép és csodálatos alkalom lesz, ha Isten is úgy akarja.  A családi csendesnapnak a fő íve, a fő témája a Soli Deo Glória!, Egyedül Istené a dicsőség! A missziói bizottság ebben a programelőkészítő folyamatban felel azért, hogy a legszínesebb programok legyenek kiválasztva, hogy olyan előadások, olyan találkozások jöhessenek létre, melyek valóban épülését szolgálják mindazoknak, akik odaszánják az idejüket.

Ha Isten is úgy akarja, akkor dr. Vladár Gábor a pápai teológiáról fog közénk érkezni főelőadóként. Az áhítat már hagyományosan Zán Fábián Sándor püspök szolgálata lesz.

Idén is különböző szemináriumokat szervezünk, más-más témában.

A mai világban a család összhangja nagyon fontos dolog. Erről tartunk egy külön szemináriumot Nagyberegen. A szépkorúaknak Isten dicsőségét hirdető kor címmel tartunk előadást. A közéleti szereplők számára lesz egy nagyon érdekes téma: Isten dicsőségére és embertársaim javára. Mindazok, akik a közéletben tevékenykednek, hogyan tudják úgy megélni a hivatásukat, hogy az Isten dicsőségére és ezzel együtt embertársaik javára szolgáljanak. Az ébredésben érintetteknek: Szolgálni Isten dicsőségére. A szenvedélybetegeknek vagy a szabadultaknak és ezek családtagjai számára: Isten dicsőségére szabadon címmel tatunk előadást. A fogyatékkal élők és családtagjaik számára: Fogyatékkal, de mégis Isten dicsőségére. Pedagógusok számára: Isten dicsőségének felmutatása az oktatásban. Szeretnénk megszólítani a gazdák, vállalkozók csoportját is. Többek között szeretnénk, ha hallanának a Magyarországon elindult egyháztáji programról, és hallhatnának arról, hogyan lehet élni, dolgozni, termelni, gazdálkodni Isten dicsőségére. Mindezt úgy, hogy abból meg is tudjanak élni, de ne vegyék át a világtól azt a lelkületet, aminek a pénz van a középpontjában…

Ha Isten engedi és éltet bennünket, akkor református egyházunk családi napjára 2014. augusztus 23-án kerül sor Nagyberegen. Erre az alkalomra szeretettel hívünk minden érdeklődőt. Az alkalom reggel regisztrációval kezdődik, és este fog véget érni záró evangelizációval.

Fábián Katalin

 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.