Kárpát-medencei református tanévnyitó Beregszászon

2013. Sep 07., szerző: Adminisztrátor

Szeretetben összeforrva

„Hatalmas Isten! Népek közé szórva, „Tebenned bíztunk eleitől fogva”! Mikor másunk nem volt, csak könny és zsoltár, otthont keresve hajlékunk Te voltál. Szólj ötágú síp, zengj magyar ének, adj hálát az ég nagy Istenének!” – zengett a Magyar ének, a reformátusok világtalálkozójának himnusza a beregszászi református templomban, amely a negyedik alkalommal megrendezett kárpát-medencei református oktatási intézmények közös tanévnyitójának adott otthont szeptember 7-én. Felemelő érzés volt ennyi fiatalt együtt látni, akik tanáraikkal, egyházi vezetőikkel együtt kérték Isten áldását az új tanévre. A mintegy harminc intézmény képviselőit, a rendezvényen megjelent egyházi és közéleti személyiségeket, a vendégeket Tóth László, a Kárpátaljai Református Egyház  (KRE) tanügyi bizottságának vezetője üdvözölte.


 „Egymás terhét hordozzátok” (Gal 6, 2), „Minden gondotok Reá vessétek” (1Pt 5, 7) – tolmácsolta Isten üzenetét Zán Fábián Sándor, a KRE püspöke. Utalva arra, hogy minden kezdet, így az új tanév is új kihívásokat, új feladatokat, új terheket jelent. Soha nem volt könnyű az élet itt, a Kárpát-medencében, nem volt könnyű az itteni magyarságnak megélni a hitét, megtartani kultúráját, anyanyelvét, mondta a püspök. De az élet terhét a Lélek hordozza. Ezt tapasztaltuk meg Kárpátalján, amikor húsz évvel ezelőtt létrehoztuk oktatási intézményünket. Sokkal több lett a teher, de az öröm is. Istennek gondja van reánk, csak engedelmeskednünk kell hívásának: „Jöjj és kövess engem”, mondta. Zán Fábián Sándor a református tanintézetek jelentőségét méltatva kiemelte, hogy az ezekben tanuló diákok nemcsak alapos tudást kapnak, de a keresztyén nevelésnek köszönhetően lélekben is erősödnek.

Úr Nikoletta (Nagydobrony) Dsida Jenő Diákimádság c. versével, a Péterfalvi Líceum diákjai pedig énekkel köszöntötték az egybegyűlteket. A református iskolák céljáról, a krisztusi szeretet, a hit erősítésének, az összetartozás érzésének fontosságáról szólt beszédében Molnár Sándor, a Nagyberegi Líceum végzős diákja. Tóth László, lelkész-igazgató visszaemlékezett azokra az időkre, amikor elvették az egyházi ingatlanokat, bezárták oktatási intézményeinket, templomainkból ateista múzeumokat kreáltak, lelkészeket hurcoltak el abban a reményben, hogy mint a gyökereitől megfosztott fa kiszárad, úgy megsemmisül az egyház is. De Istennek gondja volt a próbák idején is ránk, éltető vizet adott, s a fa kihajtott. Isten neveli csemetéjét. Jelenleg közel négyszáz fiatal tanul a négy líceumban, s ez növekvő tendenciát mutat. A magyar nemzeti kormány áldozatvállalásának köszönhetően pedig immáron anyagi biztonságban is érezhetjük magunkat, mondta az oktatási bizottság elnöke.
Ábrám Tibor, a Tiszáninneni Református Egyházkerület főgondnoka a Kárpát-medence 310 református oktatási intézményét a Magyar Református Egyház és a magyarság megmaradásának bástyáinak nevezte. A kárpátaljai református líceumokban magas szintű pedagógiai munkát végeznek, mindamellett ezek a fennmaradásukért küzdenek, hisz az ukrán állam semmilyen támogatásban nem részesíti azokat. A főgondnok is köszönetet mondott a magyar kormánynak a kárpátaljai református líceumoknak nyújtott, a stabil működéshez szükséges anyagi támogatásért.

A református iskolák célja, hogy keresztyénné és magyarrá nevelje növendékeit, hangsúlyozta dr. Huszár Pál, a Dunántúli Református Egyházkerület gondnoka.

A Kárpát-medence magyarsága egységes – egy az Istenünk, nyelvünk, kultúránk, egymás testvérei vagyunk, nem választ el semmilyen térképre rajzolt határvonal, mondta köszöntőjében Hoppál Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője, a párt országos szóvivője, aki méltatta és minden magyar ember elé példaként állította a kárpátaljai magyarság megmaradásért folytatott sok évtizedes küzdelmét.
    A politikus hangsúlyozta: a jelenlegi nemzeti kormány fontosnak tartja a külhoni magyar anyanyelvű oktatás fenntartását és továbbfejlesztését, s kiemelten kezeli a magyar oktatási intézmények támogatását, megmaradását és bővítését. Ennek megfelelően minden évben biztosítja a 2012 óta nemzeti jelentőségű intézménnyé minősített három kárpátaljai református líceum (nagyberegi, nagydobronyi és a péterfalvai) működéséhez az anyagi támogatást. Egyúttal bejelentette, hogy a magyar kormány 140 millió forinttal támogatja a Nagyberegi Református Líceum kollégiumának építésének befejezését.

A cselekvő szeretet jelentőségéről szólt Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumának elnöke, aki minden elsősnek ajándékcsomagot, Ábrám Tibor pedig és egy-egy új fordítású Bibliát adott át.

Nagyra értékelte a református líceumokban folyó oktató-nevelőmunkát Gajdos István parlamenti képviselő és Babják Zoltán, Beregszász polgármestere. A templom és az iskola mindenkori nemzetmegtartó erejét hangsúlyozta Orosz Ildikó, a KMPSZ és a Rákóczi-főiskola elnöke, aki kiemelte: a hitben fogant mély tudás elsajátítása a feladatunk, s ezt csak anyanyelven tudjuk elérni. Az elnök asszony megköszönte a magyar kormány gondoskodó támogatását, egyben annak a reményének adott hangot, hogy hamarosan az ukrán állam is normatív támogatást biztosít az egyházi és alapítványi iskoláknak.
    A református tanévnyitó résztvevőit levélben köszöntötte Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár, Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Szűcs Éva, tanügyi tanácsos (Királyhágómellék).

Immáron hagyomány, hogy a KRE Jótékonysági Alapítvány kuratóriumának döntése értelmében, évente egy-egy tanárt, és líceumonként egy-egy diákot megjutalmaz. Ezúttal Misák Erzsébet, a Nagydobronyi Református Líceum angoltanárának munkáját, illetve Imsztics Beatrix (Técső), Molnár Sándor (Nagybereg), Nyíri Alexandra (Péterfalva) és Uszkai Sándor (Nagydobrony) teljesítményét ismerték el oklevéllel és pénzjutalommal.

„Vezess, Jézusunk, s véled indulunk” – énekelte az ünneplő gyülekezet, miközben kivonult a templomból.

Marton Erzsébet

Fotó: Fábián Zoltán

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Kárpát-medencei református tanévnyitó Beregszászon