Felvételi hirdetmény

2012. Jan 25., szerző: Adminisztrátor

A Sárospataki Református Teológiai Akadémia küldetésének célja, hogy református egyházunk igényei szerint képezzen teológusokat, lelkipásztorokat, egyházi munkatársakat.

,,A Sárospataki Református Kollégium egyik oktatási intézményeként őrzi és továbbviszi a Kollégium sajátos körülmények között kialakult, több évszázados, a református hitvallásokra és a magyar nemzet iránti elkötelezettségre épülő szellemi és lelki örökségét.

...Történelmi örökségéből adódóan felelősséget hordoz nemcsak a fenntartó Egyházkerületért, hanem a Kárpát-medence ezen régiójának magyar református egyházaiért is...Mindezzel Isten dicsőségét, Egyházunk építését, magyar népünk javát szeretnénk munkálni." (Részletek a Küldetésnyilatkozatból)

A kor és a tudományos munka követelményeinek megfelelő személyi és tárgyi feltételek között folyik az oktatás az intézmény különböző szinten meghirdetett szakjain:

Teológia szak (osztatlan MA)

- Teológus szakirány (képzési idő:10 félév)

Ezen a szakirányon a teológia tudományának magas szintű művelésére képes,  okleveles teológus szakképesítéssel rendelkező értelmiségi egyháztagok  képzése folyik.

- Lelkész szakirány (képzési idő: 12 félév )

A megszerzett teológiai ismeretekre épülve olyan református lelkészeket képez, akik oklevelük birtokában jelentkezhetnek a zsinati  egységes lelkészi  vizsgára, ahol lelkészi oklevelüket megszerezve a református egyház  választható lelkészei lesznek.

Katekéta-lelkipásztori munkatárs szak (BA) nappali és levelező tagozaton  (képzési idő 6 félév)


A katekéta szakirányon református hitoktatókat, a lelkipásztori munkatárs szakirányon egyházi munkatársakat képezünk. A  katekéta szakképesítésű alapdiplomás  a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen mesterképzésben vallástanár szakon folytathatja tanulmányait.

Református közösségszervező szak (BA) levelező tagozaton  (képzési idő 6 félév)
Ezen az alapszakon olyan egyházi munkatársak képzése folyik, akik egy-egy közösség életét a megszerzett teológiai és kulturális ismereteik, valamint vezetési és szervezési készségeik birtokában képesek irányítani és szervezni. A jelentkezőket elsősorban egyházi, tehát gyülekezeti és intézményi közösségek életének szervezésére készítjük fel, de  képesek lesznek a kulturális közéletben (könyvtárak, múzeumok, művelődési házak, média, idegenforgalom, turisztika) és más területeken közösségszervezői feladatok ellátására is. Az alapozó ismereteken túl a következő specializációkat  kínáljuk: egyházi művelődésszervező (az alapszak sajátosságainak megfelelő), roma közösségszervező (missziói szolgálat), himnológia (egyházi közösségek zenei életének szervezése), diakónia (szeretetszolgálat).
 
A JELENTKEZÉS ÉS A FELVÉTELI ALKALMASSÁGI VIZSGA
A jelentkezéshez az intézmény saját jelentkezési lapját kell használni mind a teológia szakos egységes osztatlan képzésre, mind az alapképzési szakokra jelentkezőknek. Jelentkezési lapot írásban vagy telefonon lehet igényelni az intézmény címén, illetve telefonszámán (3950 Sárospatak, Rákóczi u. 1; 47/312-947, vagy le lehet tölteni az intézmény honlapjáról: www.srta.hu (http://srta.tirek.hu/felveteli/jelentkezesi-lapok/)
Jelentkezési határidő valamennyi szakon: 2012. április 20.
A Jelentkezési lapot és a kért mellékleteket (a Jelentkezési lapon megtalálható) az intézmény fenti címére kell eljuttatni.
A felvételi eljárás díja 4.000 Ft, melynek befizetéséhez a jelentkezőknek csekket küldünk,  vagy az a  felvételi előtti regisztráció alkalmával fizethető be.
A felvételi pontok számítása
· Teológia szak (egységes osztatlan képzés):
A felvételi pontszámot a jelentkező tanulmányi- (max. 200 pont) és érettségi pontjainak (max. 200 pont), valamint többletpontjainak (max. 80 pont) összege adja. Amennyiben a felvételizőnek kedvezőbb, pontjai számítása érettségi pontjainak kétszerezésével történik, és ehhez adják többletpontjait.
Többletpontok:
Emelt szintű érettségi vizsgáért (max. 80 pont):
Legalább 30 %-os emelt szintű hittan érettségi vizsgáért: 40 pont
Legalább 30 %-os emelt szintű történelem érettségi vizsgáért: 40 pont
Legalább 30 %-os emelt szintű magyar nyelv és irodalom érettségi vizsgáért: 40 pont
Államilag elismert angol, német, holland vagy francia nyelvvizsgáért (max. 50 pont):
Középfokú C típusú nyelvvizsgáért: 35 pont
Középfokú A vagy B típusú nyelvvizsgáért: 15 pont
Felsőfokú C típusú nyelvvizsgáért: 50 pont
Felsőfokú A vagy B típusú nyelvvizsgáért: 25 pont
Középszintű, legalább jó eredményű hittan érettségi vizsgáért: 40 pont
Kántor oklevélért: 25 pont
Kántorképzős bizonyítványért: 10 pont
SRTA által szervezett, illetve egyházkerületi vagy országos hittanversenyen elért 1. helyezésért: 15 pont, 2. helyezésért: 12 pont, 3. helyezésért: 10 pont.
A felvételhez szükséges ponthatárt a Felvételi Bizottság az érettségi vizsgák után állapítja meg és teszi közzé, illetve értesíti a jelölteket a felvételről.
· Katekéta-lelkipásztori munkatárs szakon:
A felvétel az alkalmassági vizsga eredménye alapján történik, melynek értékelése: alkalmas/nem alkalmas
 

A felvételi alkalmassági vizsgák időpontja
 
a teológia mesterszakon: 2012. április 27.(péntek), délelőtt  10   órától
az alapszakokon nappali és levelező tagozaton : 2012. április 28. (szombat), délelőtt 10 órától

Teológia osztatlan mesterszakon az alkalmassági vizsgán az  írásbeli  és a szóbeli kifejezőkészséget  értékeli  a bizottság.
A  katekéta-lelkipásztori munkatárs  és közösségszervező  alapszakon  csak szóbeli alkalmassági vizsga van.
A  vizsgabizottság  mindhárom szakon  méri a református egyházi szolgálatra való alkalmasságot is.
 
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
http://www.srta.tirek.hu/hir/mutat/336/#
 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.