Pályázati lehetőségek

2012. Feb 23., szerző: Adminisztrátor

Az egyházi célú program-típusú központi költségvetési hozzájárulások támogatási lehetőségeire. Magyarország Alaptörvényének Nemzeti Hitvallása leszögezi „…a huszadik század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után múlhatatlanul szükségünk van a lelki és szellemi megújulásra.”

 

Az Alaptörvény elismeri a kereszténység nemzetmegtartó szerepét, becsüli országunk különböző vallási hagyományait, deklarálja, hogy az „állam a közösségi célok érdekében együttműködik az egyházakkal.”[Magyarország Alaptörvénye VII. cikk (2)]

Az egyházakról szóló sarkalatos törvény preambuluma kimondja, hogy „A magyarországi egyházak és vallási közösségek a társadalom kiemelkedő fontosságú értékhordozó és közösségteremtő tényezői, (…) jelentős szerepet töltenek be az ország és a nemzet életében. Magyarország elismeri és támogatja a külhoni magyar közösségek életében meghatározó szerepet játszó egyházak és vallási közösségek tevékenységét is.[2011. évi CCVI. törvény preambulum]
Mindezek fényében a Nemzeti Együttműködés Kormányának javaslatára Magyarország Országgyűlése olyan 2012. évi költségvetési törvényt fogadott el, amely megteremti a közjó előmozdítására hivatott, az összmagyar társadalom javát szolgáló konkrét egyházi kezdeményezések állami támogatási lehetőségét és lehetővé teszi a 2011-es évben megkezdett programok folytatását. Magyarország 2012. évi központi költségvetéséről szóló 2011. évi CLXXXVIII. törvény alapján az alábbi forrásokra nyújtható be egyedi támogatási kérelem:
Támogatott területek
(Az előirányzatra kattintva a támogatható tevékenységek köre részletesen megjeleníthető)
Támogatás igénybevételére jogosultak köre: Jelen felhívás keretében az alábbi szervezetek nyújthatnak be támogatási kérelmet: Egyházak és intézményeik KSH 55
A lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény alapján nyilvántartásba vett egyházak, ill. ezen egyházakhoz tartozó belső egyházi jogi személyek, amelyek saját, önálló bankszámlaszámmal rendelkeznek.
Támogatási kérelem beadásának határideje: 2012. március 14.
A támogatási kérelem benyújtása: Az Adatlap egyházi célú költségvetési támogatás igényléséhez 2012. dokumentumot 1 eredeti példányban –hiánytalanul kitöltve – az alábbi címre kell benyújtani:
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság
Egyházi Kapcsolattartási és Együttműködési Főosztály
Budapest
Kossuth tér 2-4.
1055
Támogatási kérelem kizárólag a hiánytalanul kitöltött Adatlap beérkezése esetén fogadható be.
 Letölthető dokumentumok
pályázati kiírás és adatlap
A támogatói döntés:
A támogatási kérelmet benyújtókat a támogatói döntést követően 15 napon belül írásban tájékoztatjuk. A támogatás egyedi döntést követően, támogatási szerződés alapján a záró beszámoló elfogadását követően utófinanszírozásként, különösen indokolt esetben utólagos elszámolás melletti előfinanszírozásként kerül átadásra.
Támogatható tevékenységek köre részletesen:
1. Egyházi kulturális programok támogatása (20/5/1/2)
 2. Egyházi oktatási programok támogatása (Templom és Iskola) (20/5/2/2)
 3. Egyházi szórványprogramok támogatása (20/5/5/2)
 4. Hátrányos helyzetű kistelepülések felzárkózása egyházi komplex  programjainak támogatása (Testi és lelki kenyér) (20/5/5/3)
 5. Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások (20/5/7)
 
Forrás: kormányzati portál

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.