Tanévnyitó istentisztelet a Kárpátaljai Református Egyházban

2010. Sep 06., szerző: Adminisztrátor

Megtartotta hagyományos tanévnyitó istentiszteletét a Kárpátaljai Református Egyház, melyen a lelkészek és hitoktatók mellett részt vettek egyházi líceumaink tanárai és diákjai szüleikkel együtt.

Zán Fábián Sándor püspök igehirdetésében egy reményteljes jövőképről szólt, mindazonáltal hangsúlyozta, hogy amit meg lehet tenni, küzdve, dolgozva, imádkozva, nekünk kell megtennünk. Az Ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jócselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk. Nekünk van programunk, tantervünk, életcélunk, amit Isten adott elénk, fontos, hogy komolyan vegyük, és azok szerint éljünk, hangzott a református tanévnyitón. Hadd látszódjék ez meg rajtunk, amikor össze kell fogni a református oktatásért a Kárpát-medencében, de főleg itt, Kárpátalján!

Látszódjék meg nemcsak akkor, amikor a Magyarországon árvízkárokat szenvedőknek gyűjtöttünk, hanem akkor, amikor építkezünk Nagyberegen, Nagydobronyban, Técsőn! Isten bennünket jócselekedetekre teremtett, éljünk is ezek szerint, hogy betöltsük küldetésünket, és jövőképünk – amely reményteljes, mert Isten ígéreteire épül – valóban beteljesedjen az üdvösségben!
Az egyházkerület elnöksége nevében Héder János főjegyző köszöntötte a vendégeket.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Egyházi, Nemzetiségi és Civil Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága nevében dr. Fedor Tibor főosztályvezető köszöntött. Biztosította az iskolák képviselőit arról, hogy a magyar állam – ahogy lehetőségeihez képest eddig is támogatta a kárpátaljai magyar egyházi iskolákat – a továbbiakban sem fogja kezét levenni ezekről az oktatási intézményekről. A református egyházi líceumok működéséhez azonban az is elengedhetetlen, hogy a magyar szülők ide járassák gyermekeiket.

A református iskolákat méltatta beszédében Gajdos István, Beregszász polgármestere is. A nemzet napszámosainak nevezte a pedagógusokat, akik kitartó munkájukkal mindennap fáradoznak azon, hogy magasan képzett, jól felkészült fiatalokkal gyarapodjon a kárpátaljai magyar közösség.
„Anyánk nyelvén sikoltunk a világhoz, mi lesz a szívünkkel és mi lesz a szavunkkal?” Kosztolányi szavait állította az ünneplők elé dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és Pedagógusszövetség elnökasszonya. Nem jó stratégia az, amit eddig folytattunk, mondta. Kitettük magunkat az ígéreteknek. Üdvrivalgással jelentettük be, hogy ez évtől kezdve sikerült a magyar nyelvet rehabilitálni, magyarul felvételizhetnek a diákok, emlékeztetett. Sajnos, nem lett igaz. Ugyanazt az ukránt kellett megírni, amit egy ukrán anyanyelvű, ukrán iskolát végzett diákhoz mértek. Lefordították a teszteket, ahogy ígérték, de a magyar nyelv és irodalom nem lehet vizsgatárgy. A jövő évi felvételi rend tervezete pedig semmiben nem különbözik az előzőektől. Ha nem állunk ki a jogainkért, ha nem vívjuk ki a csatát, és csak hátrálunk, akkor valószínűleg soha nem fogjuk átugrani saját árnyékunkat. Próbáljunk meg elgondolkodva mindnyájan tenni érte, hisz nincs más feladatunk, csak az, amit anno Reményik hagyott ránk: Ne hagyjátok a templomot, a templomot és az iskolát, intett dr. Orosz Ildikó.
Nem tudott részt venni a tanévnyitón Dr. Huszár Pál főgondnok, a Magyar Református Egyház Zsinatának világi elnöke, köszöntő levelét Héder János, a KRE főjegyzője olvasta fel. Ebben a főgondnok példaértékűnek nevezte Kárpátalja református lelkészeinek, egyházvezetőinek, tanárainak és diákjainak hitét és elkötelezettségét. Minden magyar református együtt érez Kárpátalja református tanáraival és diákjaival, testvérnek tekinti őket, osztozik gondjaikban, örül eredményeiknek, fogalmazott.
A közös református tanévnyitón felcsendült nemzeti imádságunk, a Himnusz.

Soós Katalin

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Tanévnyitó_kre_2010