Ülésezett a Kárpátaljai Református Egyház Honosító Bizottsága

2010. Sep 06., szerző: Adminisztrátor

Növekvő elvárások
Ülésezett a Kárpátaljai Református Egyház Honosító Bizottsága, melynek feladatkörébe a teológiára jelentkezők meghallgatása, illetve a Kárpátaljára érkező lelkészek fogadása, szolgálati helyük meghatározása tartozik.

Augusztus 24-én nemcsak a hazaérkező diákokat hallgatták meg (köztük magyar állampolgárokat is), hanem azokat a segéd- és beosztott lelkipásztorokat, akik a három év leforgása alatt még nem szereztek lelkészi oklevelet.
A bizottság döntést hozott arról, hogy a még hallgatói jogviszonyban álló teológusoknak a le nem tett kötelező vizsgákat (leggyakrabban nyelvvizsgát) teljesíteniük kell a segéd- és beosztott lelkészi évek alatt. Akik 2010-ig ezt elmulasztották megtenni, egy év haladék után tanulmányi szabadságra küldhetők.

Ahogy azt Zán Fábián Sándortól, a KRE püspökétől megtudtuk, a határozattal a diploma megszerzésére szeretnék ösztönözni a teológusokat, hogy mihamarabb meghívható, megválasztható lelkészek lehessenek. Nem szeretnénk azt sem, tette hozzá a püspök, hogy Kárpátalja egy olyan szeglete legyen a Kárpát-medencének, ahol a diploma nélküli lelkészek meghúzódhatnak. S ami még inkább nehezíti a helyzetet, 2010-től az ukrán és/vagy orosz nyelvtudás (alapfokú nyelvvizsga, vagy ennek megfelelő nyelvtudást igazoló dokumentum) is kritériuma lesz a Kárpátalján való elhelyezkedésnek, amit hasonlóan elmaradhatatlannak tart az egyház vezetősége.
Idén öten kívántak a Kárpátaljai Református Egyház gyülekezeteiben szolgálati helyre lelni. Felkészültségüket írásbeli teszt és beszélgetés alapján mérték fel, de a rátermettség döntött, tájékoztatta lapunkat Héder János egyházkerületi főjegyző. A körülmények- és szükségletekhez alkalmazkodnak majd a kirendelések, hogy mindenki megtalálhassa a neki megfelelő helyet, mondta. Két esetben tíz napos haladékot kért a kirendelés feltételeinek (az anyaországi kerületek hozzájárulása, illetve a gyülekezet fogadóképessége) tisztázására, de mindnyájuk felé befogadó szándékot mutatott a döntéshozó bizottság. Az exmisszióra jelentkezőket azonban idén nem tudja fogadni a Kárpátaljai Református Egyház.
soós

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.