Konfi+ – a jól működő ifjúsági munkáért

2010. Sep 02., szerző: Adminisztrátor

A konfirmandus korosztállyal foglalkozó lelkészeknek, ifjúsági munkásoknak szervezett konferenciát a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Ifjúsági Osztálya augusztus 22-25. között Berekfürdőn, amelyre Kárpátaljáról is érkezett egy kisbusznyi csapat.

Egyfajta továbbképzés volt ez, ami az angolszász konferenciák rendszerét követve választási lehetőséget biztosított a résztvevők számára a különböző szemináriumok, műhelyek közti választásra. A szervezők nem titkolt célja az volt, hogy kipróbált ifjúsági vezetők, gyakorlati szakemberek segítségével az ifjúsági munka jól működő modelljei közül minél többet felvonultassanak és a résztvevők használható tudással gyarapodjanak. A konferencia kapcsolatépítési lehetőség szempontjából is fontos volt, hiszen az egész Kárpát-medencéből több mint 150 résztvevőt érkezett.

A korán kelőket minden reggel imaközösség várta a kápolnában, majd a közös áhítatot és a főelőadást követően minden délelőtt hat féle műhely kínálta gyümölcsét: táborszervezésben, drámapedagógiában, kisifis programcsomagokban, közösségteremtésben, pásztorálpszichológiában, ifjúságvezetésben mélyülhettek el a résztvevők. Emellett összesen 22 féle szeminárium hivatott együtt gondolkodni a tinédzserek világáról, a konfirmált fiatalok megtartásának lehetőségeiről. A szemináriumok vezetői formabontó ötletekkel is előálltak (élménypedagógia, csapatépítő programok, beszélgetésindító gyakorlatok, amelyekben életre keltek a hétköznapi tárgyak.
A főelőadásokat Kerekes Szabolcs, a Barnabás Csoport Alapítvány munkatársa tartotta, beszélt korunk tinédzsereinek életéről, a velük való kommunikáció lehetőségeiről, a közösségteremtés erejéről, az érzelmi bevonás fontosságáról. Az elhangzottakról való véleménycserére a főelőadást követő rövid kiscsoportos beszélgetésekben nyílt lehetőség. Ennek során a tízfős csoportok kicserélték gondolataikat, tapasztalataikat, illetve válaszoltak az elhangzottakra saját élethelyzetük alapján.
A szervezők a szabadidők aktív eltöltéséről is gondoskodtak. Volt irodalomest, filmklub, gyógyfürdőlátogatás, zsiroskenyér-est, könyv vásárlási és, sportolási lehetőségek széles skálája.
A találkozón elhangzott tanulmányok megjelentek a Magyar Református Nevelés című folyóiratban, így valamelyest azok is részesülhetnek a konferencia áldásaiból, akik nem tudtak részt venni.
O.T.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.