Kárpátaljáról a Szentföldre

2010. Jul 25., szerző: Adminisztrátor

A közelmúltban egy ökumenikus szentföldi zarándokúton vettünk részt a feleségemmel, melyre a Küldetés c. lap felhívásából szereztünk tudomást. Egy életre szóló élménnyel gazdagodtunk! Csak egy kis ízelítőt tudok most adni, mert a teljes élményszerzéshez személyes részvételre van szükség.
Első utunk Cézáreába vezetett. Péter apostol Joppéban kapta azt a megbízatást Istentől, hogy menjen Cézáreába és keresztelje meg Kornélius századost. Ő volt az első pogány, aki tagja lett a Krisztus egyháznak (Ap.Csel.10,1–48). Aztán a Karmel-hegyhez érkeztünk. Illés próféta ezen a helyen mutatta be azt az áldozatot, amely Jahve nagyságát bizonyította a Baal-pogány istenség felett. Ezután Akkóba érkeztünk, a világ egyik legrégebbi kikötőjébe, majd Kapernaumba utaztunk. Mikor a názáretiek Jézust elűzték a városukból (Luk.4,29), Ő lement Kapernaumba, annak zsinagógája lett működésének központja.
És következett Kána. Itt a tette Jézus első csodáját, amikor egy menyegzőn a vizet borrá változtatta. A menyegző helyszínén ma két templom áll egymás mellett.

Voltunk Tabgha (Hétforrás) településen, ahol még ma is 5 forrás vize bugyog fel. Két bibliai történet kapcsolódik a helyhez, a kenyérszaporítás csodája, vagyis az 5 ezer ember megvendégelésének története, és Jézus feltámadás utáni megjelenése… Tibériásban is töltöttünk két éjszakát, amely a Genezáreti-tó (más néven Galileai-tenger) partján fekszik. Nagyon nagy élmény volt, amikor a Genezáreti-tavon hajóval átkeltünk, ahogyan azt Jézus is nagyon sokszor megtette. A tó nagyon sok szerepet játszik Jézus életében: innen származik legtöbb tanítványa, a tó partján mondta el a Hegyi Beszédet, itt vendégelte meg a sokaságot, feltámadása után itt jelent meg tanítványainak. Jardenit az a hely, ahol a Jordán vize kifolyik a Genezáreti-tóból. A világ minden részéről érkeznek ide, hogy itt megkeresztelkedjenek ugyanúgy, ahogy azt Keresztelő János is tette. Mi is térdig belementünk a vízbe. Nagyon különleges érzés fogja el ám az embert a Jordán folyó vizében! A Tábor-hegy érintésével – ami 588 m magas – megérkeztünk Názáretbe. Jézus itt nőtt fel az Újszövetség tanítása szerint, itt töltötte elrejtettségben élt éveit. Mária itt élt szüleivel. Ezeken a szent helyeken mindig egy 15-20 perces áhítatot is tartottunk a megfelelő zsoltár eléneklésével. (Két budapesti református lelkész – Gimesi Zsuzsanna és Beredeczki Attila – volt velünk egy csoportban.) Megérkeztünk Jeruzsálembe, ami maga a csoda. Örök életre élmény marad. Az utolsó vacsora terme, Mária elszenderülésének temploma, az olajfák hegye, Pater noster, a Miatyánk temploma. Jézus ez utóbbi helyre vonult el tanítványaival, és itt tanította nekik a Miatyánkot. Ma a karmelita apácák birtokában van a hely, és a falakon az Úri imádság 80 különféle nyelven olvasható – többek között magyarul is!... A Gecsemáné kertben jó néhány öreg olajfa áll. Bár évgyűrűket nem képeznek, mégis lehet korukra következtetni. A sarjadék ugyanazon a helyen tovább él – élteti a fát, így tudósok feltételezik, hogy egyik-másik fa őse már Jézus korában is itt állt… A nemzetek temploma…. A templomtól mintegy 100 méterre található az árulás barlangja. Ehhez a barlanghoz fűződik Jézus utolsó csodatétele, mikor Péter kardot rántott és levágta a főpap szolgájának a fülét, Ő visszahelyezte és meggyógyította (Mt. 26,51–54)… Szűz Mária sírja… A hagyomány szerint ide helyezték Szűz Mária testét, mielőtt fölvétetett a mennybe. A föld alatti szentélybe 48 széles lépcső vezet. Félúton 2 fülke, Joachimnak és Annának, Mária szüleinek a sírja látható… A mennybemenetel helye, a jeruzsálemi Olajfák-hegye jelentős hely mind az Ó- mind az Újszövetség népe számára.
A mai békének köszönhetően – Jerikó és Betlehem Palesztin területen van – elég könnyen átjutottunk a határon, hogy megnézzük Jézus születésének helyét, ahol Konstantin császár Kr.u. 326-ban felépíttette a Születés Bazilikát. A születés barlangjába a templomból lépcső vezet le egy kb. 40 négyzetméter alapterületű barlangba, ahol oltár alatt fehér márványlapban ezüst csillag látható, körülötte a felirat: „Hic de virgine Maria Jesus Christus natus est”– Itt született Jézus Krisztus Szűz Máriától. További három lépcsővel mélyebben van a kb. 6 négyzetméter alapterületű „jászol barlangja”, ahol a kősziklából kivájt jászolbölcső látható.
A csoportunk 40 főből állt, ennek kb. 50%-a református volt. A kerti sír – amelyet főleg protestáns hívek látogatnak –1849 óta angol tulajdonban van, szent és csöndes hely, ahol elmélyülésre és úrvacsorai közösségre is mód van. Magát a sírt – bár a zárókő másolata is látható a helyszínen – ma már ajtó védi, melyen angol nyelven felirat olvasható: NINCS ITT, MERT FELTÁMADOTT! A szentsír mellett Benedeczki Attila tiszteletes tartott istentiszteletet és osztott úrvacsorát mind a 40 résztvevőnek.
Akinek valaha az életben lehetősége van vagy lesz rá, akkor utazzon el a szentföldre egy ilyen zarándokútra. Biztosan nem fogja megbánni, mert óriási lelki feltöltődést fog kapni.
Máté Tibor, Nagyszőlős, a Presbiteri Szövetség titkára

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.