RENDHAGYÓ SZERKESZTŐBIZOTTSÁGI ÜLÉS HIDALMÁSON

2010. Jul 14., szerző: Adminisztrátor

A Magyar Református Presbiteri Szövetség lapja, a PRESBITER regionális lapszerkesztői találkozóval egybekötött kihelyezett szerkesztőbizottsági ülést tartott július 2-3-án a királyhágómelléki Hídalmáson. A megbeszélésen együttműködési szándéknyilatkozat is született.

A Királyhágómelléki Református Presbiteri Szövetség elnökének, ifj. László Kálmánnak a meghívására került sor az alkalomra a hídalmási református ifjúsági központ új épületében. A találkozón a Presbiter szerkesztőbizottsági tagjain kívül jelen volt a húsz éve megjelenő HARANGSZÓ, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület gyülekezeti lapjának felelős szerkesztője, Fábián Tibor, munkatársa Babes Ardai Erika, továbbá az Erdélyi Református Egyházkerület 21 éve megjelenő gyülekezeti lapjának, az ÜZENETNEK főszerkesztője, Somogyi Botond, és a Kárpátaljai Református Egyház lapjának, a KÜLDETÉSNEK munkatársa, Soós Katalin. Szövetségünket a főtitkárral, Dr. Szilágyi Sándorral együtt öten képviselték: Mikó László missziói titkár, Kelemenné Dr. Farkas Márta, Dr. Kis Domokos Dániel, Dr. Viczián Miklós szerkesztőbizottsági tagok. Tóth Zsigmond Béla királyhágómelléki presbiteri sajtóreferens mellett köszönthettük körünkben Pályi Józsefet, az Erdélyi Presbiteri Szövetség vezetőjét, valamint a Kárpátaljai Presbiteri Szövetség nemrég megválasztott felelősét, Gyurkó Miklóst és a reformatus.hu internetes honlap Határon túl rovatának gazdáját, Czanik Andrást is.

Az egyes lapok bemutatkozása után megindult beszélgetés során néhány sarkalatos szerkesztői feladatot fogalmaztak meg a felelős lapvezetők és a jelenlévők. Szó esett arról, hogy a közösség fogalma és gyakorlása, ennek mindennapi példákkal történő bemutatása mindegyik orgánumnak fontos feladata. Különösen is nyomatékot ad ennek a szónak a 2009. május 22-én láthatóvá vált magyar református közösségvállalás a Kárpát-medencében, de ugyanígy világméretekben is ezt a bibliai fogalmat állította az új integráció homlokterébe a júniusban Grand Rapidsben megalakult Református Egyházak Világközössége nevű új felekezeti világcsaládunk is. Ugyancsak kulcsfogalomként szerepelt a megbeszélésen a misszió, amelynek végzésére a nyomtatott és az elektronikus sajtó minden műfaját fel lehet és fel is kell használni. Egymás munkáját azzal is segíthetjük, hogy olyan anyagokat adunk át egymásnak, melyek hétköznapi életkérdésekre keresik a bibliai válaszokat. Felvetődött az a lehetőség is, hogy az egyházi lapok szerkesztői internetes segédlettel esetenként egyeztethetnék azokat a témákat, amiket a maguk környezetében fontosnak és aktuálisnak tartanak, s ezzel tematikai együttműködés is megvalósulhat. A presbiteri konferenciák alkalmasak lehetnek arra is, hogy alapfokú médiaismeretet, legalább is műfajismeretet nyújtsanak azoknak, akik a gyülekezeti vagy szövetségi sajtómunkával foglalkoznak, s tudósítói feladatukat hozzáértéssel és igényesen szeretnék ellátni. Ebbe az alapfokú képzésbe akár világi lapok elkötelezett református szerkesztőit is be lehetne vonni.

A tanácskozáson a jelenlévők megvitatták az Együttműködési Szándéknyilatkozat szövegtervezetét. Ebben rögzítik közös munkájuk különféle lehetőségeit, egymás kölcsönös és gyors, hatékony tájékoztatásának az igényét és módjait. További kihelyezett szerkesztőbizottsági ülések keretében a személyes ismeretséget és a szervezett kárpát-medencei sajtómunkát kívánják erősíteni. Harmadik fél, a világi és a nemzetközi egyházi sajtó területén is igyekeznek egymás szolgálatát megismertetni, el egészen az új református világközösség sajtófórumával kiépülő kapcsolatig. Alapvető egyetértés mutatkozott a szándéknyilatkozat azon pontjában, ahol ezt olvashatjuk: „Elsőrendű célnak tekintjük Isten Igéjének tiszta hirdetését, az evangélium terjesztését, református egyháztagjaink, presbitereink hitének, egyházhűségének és magyarságtudatának erősítését a sajtó által biztosított műfajok segítségével”. Ennek érdekében további regionális találkozókat és kihelyezett szerkesztőbizottsági ülést terveznek a szervezők. Elfogadása után olvasóinkkal is megismertetjük az Együttműködési Szándéknyilatkozat szövegét.

Dr. Békefy Lajos
felelős szerkesztő, Presbiter

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.