Lelkészbeiktatás Izsnyétén

2010. Jul 05., szerző: Adminisztrátor

„Legyetek szentek! Egymást tiszta szívből szeressétek!”

Július 4-én ünnepi istentisztelet keretében iktatták be lelkészi szolgálatába Izsnyétén Harsányi Béla megválasztott lelkipásztort. Az alkalmon Zsukovszky Miklós, bereg megyei esperes hirdette Istennek igéjét a Péter első levele első részének 13–25. versei alapján. „…Felövezvén elmétek derekait, mint józanok, tökéletesen reménykedjetek abban a kegyelemben, amelyet a Jézus Krisztus hoz néktek, mikor megjelen. Mint engedelmes gyermekek ne szabjátok magatokat a ti előbbi kívánságaitokhoz, amelyek tudatlanságotok alatt voltak bennetek. Hanem amiképpen szent az, aki elhívott titeket, ti is szentek legyetek teljes életetekben… Lelketeket az igazság iránt való engedelmességben képmutatás nélkül való atyafiúi szeretetre tisztítván meg a Lélek által, egymást tiszta szívből buzgón szeressétek… Mert minden test olyan, mint a fű, és az embernek minden dicsősége olyan, mint a fű virága. Megszárad a fű, és virága elhull, de az Úr beszéde megmarad örökké. Ez pedig az a beszéd, amely néktek hirdettetett.”

Isten, aki bennünket elhívott, szent és tökéletes. Az Ő igéje mindenkor igaz, amelyet alkalmas és alkalmatlan időben hirdetnie kell az elhívottnak. Nem szentségeskedni kell, hanem szentté kell válni, hangsúlyozta Zsukovszky Miklós. Isten szentsége nem csupán a lelkésztől, de gyülekezettől is azt várja, hogy szentek legyünk szavainkban és cselekedeteinkben egyaránt. Mit jelent szentnek lenni? Ismerni a Szentet, Istent, s követni Őt, hirdetni, az Ő igazságát. Hogyan lehetünk szentekké? Ha naponta ott állunk előtte térden, ha Tőle kérjük a szavakat, az útmutatást. S Ő megmutatja, kit kell felemelni, kit kell vigasztalni, bátorítani. Neki hatalma van arra, hogy megváltoztasson bennünket, hogy vezetni tudjuk a ránk bízottakat, hogy hű és igaz szolgái lehessünk.
Ehhez a hű és igaz szolgálathoz kérték Isten áldását Harsány Béla lelkész, az izsnyétei presbitérium és a gyülekezet életére a megjelent lelkésztestvérek. A Kárpátaljai Református Egyház elnöksége s a Presbiterszövetség nevében Nagy Béla, a KRE főgondnoka a 2Tim 2,15-tel köszöntötte a most beiktatott lelkészt: „Igyekezzél, hogy Isten előtt becsületesen megállj, mint oly munkás, a ki szégyent nem vall, a ki helyesen hasogatja az igazságnak beszédét”. Harsányi Béla beköszönő igehirdetésében az őrálló feladatáról, felelősségéről szólt. Arról, hogy az őrállóként állítottak nem hallgathatnak, ha látják a baj közeledtét. De mit szóljanak? –teszik fel olykor a kérdést. Mindenkor az Úr szavát, tisztán, hűen és igazan, adta meg a választ a fiatal lelkipásztor. Aki ezúttal is köszönetet mondott Istennek azokért a szolgatársakért, akiket mellé állított ebben a munkában.
A gyülekezet fiataljai énekekkel és versekkel köszöntötték a vasárnap beiktatott lelkészt, akinek Zsukovszky Miklós esperes adta át a templom kulcsát és a gyülekezet pecsétjét. Az ünnepség végeztével a házigazdák mindenkit szeretetvendégségre invitáltak.
Marton Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.