Lelkészbeiktatás Kisdobronyban

2010. Jun 23., szerző: Adminisztrátor

„Legeltesd az én juhaimat…”


Kisdobrony református népe Istenhez való hűsége mellett lelkipásztorukhoz való ragaszkodásáról, tiszteletéről is bizonyságot tett az évek folyamán. Mindenkor tisztelettel és szeretettel viseltettek a gyülekezet élére állított lelkész, Kiss Ernő iránt. S június 20-án hálával szívükben mondtak köszönetet Istennek, hogy olyan fiatal lelkészt helyezett a gyülekezet élére, aki ebben a községben született, aki ehhez a közösséghez tartozik, aki itt bontakoztatta ki szárnyát, innen indult el, hogy teológiai tanulmányainak befejeztével ide térjen vissza, hogy népe között hirdethesse Istennek igéjét.
Bernát Tamás beiktatására igen sokan eljöttek nem csupán az egyházmegyéből, de az egész egyházkerületből is. Lelkipásztorok, akik együtt tanultak vele, vagy akikkel majd’ azonos időben kezdték meg Kárpátalján a szolgálatot. Itt voltak a szomszédos Tiszaágtelek reformátusai, ahol szintén Bernát Tamás hirdeti Istennek igéjét. S eljöttek a környező falvak cigánygyülekezeteinek képviselői is, hogy köszöntsék a szószéken is mindig mosolygó, az evangéliumot átélt örömmel hirdető ifjú lelkészt, akik hozzájuk is elviszi az örömhírt. Itt voltak Aknaszlatina és Rahó református gyülekezeteinek képviselői, akik életében – mint elmondták – mély nyomot hagyott Bernát Tamás és családjának közöttük töltött szolgálata.

Az ünnepi istentiszteleten Balogh Attila, az Ungi Református Egyházmegye esperese hirdette Istennek igéjét. „Szeretsz-é engem?” – tette fel a kérdést háromszor is Jézus Péternek. Az Úr megbízta Pétert, hogy őrizze és legeltesse az Ő juhait! Ezzel a megbízással, Istenhez való hűségének megerősítésével állítja most szolgálatba Isten Bernát Tamást is, akit hazavezetett. Hogy – az ismert mondás ellenére – próféta legyen saját hazájában. Az esperes úr beiktató beszédében hűséges szolgálatra intette a fiatal lekészt, és a Biblia szavai mellett Dsida Jenő verssoraival figyelmeztette a rá váró feladatokra: „Menni kellene házról házra, városról városra, mint egy izzadt, fáradt, fanatikus csavargó. Csak két égő szememet, szakadozott ruhámat, porlepett bocskoromat hívni bizonyságul a szeretet nagy igazsága mellé. És rekedt hangon, félig sírva kiabálni minden ablak alatt: szakadt lelket foltozni, foltozni! tört szíveket drótozni, drótozni…”
A jó hír az Úrtól jön, mondta székfoglaló beszédében Bernát Tamás, aki felidézte azt a kilenc évvel ezelőtti eseményt, amikor először állt szülőfaluja templomának szószékén. Só és világosság ez a gyülekezet minden nehézség, hiányosság ellenére, mondta. Füves legelő, hűs forrás vár bennünket, ha hűek vagyunk. Mert Isten a hűségeseket elpecsételi magának. S nekik Isten igája könnyű, az Ő terhe gyönyörűséges – helyezte a gyülekezet és a megjelentek szívére az üzenetet.
Pál apostol Timóteushoz írott második levelének első verseivel köszöntötte a fiatal lelkészt Kiss Ernő lelkipásztor. „Kérve kérlek az Istenre és Krisztus Jézusra, aki ítélkezni fog élők és holtak fölött, az Ő eljövetelére és országára: hirdesd az evangéliumot, állj vele elő, akár alkalmas, akár alkalmatlan. Érvelj, ints, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel. Mert jön idő, amikor az egészséges tanítást nem hallgatják szívesen, hanem saját ízlésük szerint szereznek maguknak tanítókat, hogy fülüket csiklandoztassák. Az igazságot nem hallgatják meg, de a meséket elfogadják. Te azonban maradj mindenben meggondolt, viseld el a bajokat, teljesítsd az evangélium hirdetőjének feladatát, töltsd be szolgálatodat!” Majd átadta a templom kulcsát, a gyülekezet pecsétjét és a Bibliát.
„Gyönyörködjél az Úrban, és megadja néked szíved kéréseit. Hagyjad az Úrra a te utadat, és bízzál benne, majd õ teljesíti” – köszöntötte a zsoltáríró szavaival a most beiktatott lelkészt Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház főgondnoka, aki abbéli örömének is hangot adott, hogy Kisdobrony református népe békességben oldja meg a felmerülő gondokat, hogy szeretettel viseltetnek lelkészük s egymás iránt is. A most beiktatott fiatal lelkészt nagy szerettetel köszöntötte Bátori József, az Ungi Református Egyházmegye főgondnoka, aki elismeréssel szólt eddigi szolgálatáról, s Isten gazdag áldását kérte életére, további munkájára. Demes Gyula kisdobronyi, és Hete Sándor tiszaágteleki gondnok köszöntőjében hálát adott az Úrnak a hűséges lelkipásztorért. Megható volt az aknaszlatinai és a rahói vendégek köszöntése, melyből kiderült: Bernát Tamás lelkész és családja igaz barátokra talált a szórványban is, az ökumené jegyében, a lelkek, a szenvedélybetegek megmentése érdekében sikeresen együttműködtek a katolikus egyházzal, közösséggé kovácsolták az Istent kereső embereket.
Az ünnepi istentiszteletre megjelent lelkészek egy-egy igeverssel, a kisdobronyi és a tiszaágteleki hittanosok, énekkarosok verssel, énekkel köszöntötték a beiktatott lelkipásztort. Az alkalom végeztével szeretetvendégségre invitáltak minden résztvevőt.
Marton Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Lelkészbeiktatás_kisdobrony