Kiállítás a főiskolán

2010. Jun 14., szerző: Adminisztrátor

Légy hív mindhalálig


A magyar reformátusság 500 éve Kárpátalján címmel rendeztek június 3-án kiállítást a II. Rákóczi Ferenc Főiskola kiállítótermében a főiskola és a Kárpátaljai Református Egyházkerület Levéltára és Múzeuma közös szervezésében, melynek mottójaként a Jelenések könyve 2, 10 szolgált: „Légy hív mindhalálig...”.
A Luther Márton által útjára indított reformáció tanai elég hamar gyökeret vertek vidékünkön, hisz már a 16. század 60-as éveiben a környéken számos református lelkész tevékenykedett, mondta bevezetőjében Soós Kálmán. S hogy miben rejlett az új hit vonzereje? Abban, hogy választ adott a kor kihívásaira. A rektor úr köszöntőjében megemlékezett a kárpátaljai reformáció egyik legnagyobb alakjáról, Kálmáncsehi Sánta Mártonról is. A kiállítás címére utalva Trianonról is említést tett, hisz mint mondta, Kárpátalja, mint olyan, nem létezik 500 éve, csupán csak egy 90 éve mesterségesen létrehozott földrajzi egység. A közös szervezéssel kapcsolatban Zán Fábián Sándor püspök úr elmondta, hogy a főiskola volt diákjai, az itt nevelt, okított szakemberek munkájának köszönhető, hogy összegyűlt az itt részben kiállított református gyűjtemény. Elszakítottságban öntudatlanul is jobban igyekszünk megbecsülni kultúránkat, megőrizni gyökereinket, fogalmazott a püspök.

 Az összegyűjtött és kiállított tárgyakból is látszik, őseink nem voltak kicsinyesek. Volt bennük élni akarás, hűség, áldozatvállalási készség. Erre van ma is szüksége a megmaradáshoz a kárpát-medencei magyarságnak – mondta a Zán Fábián Sándor.



Kész Géza, a Református Levéltár és Múzeum igazgatója a főiskola kulturális és az egyház lelki ébredésének missziója kapcsán kiemelte, az általa vezetett intézmény mindkét misszióból szeretné kivenni a maga részét. Hozzátette, a kiállított úrasztali edények, terítők, templomaink kialakítása, sőt, a megmaradt iratok is mind-mind árulkodnak az építőkről, készítőkről, akik miközben szinte mindig keményen küzdöttek a mindennapi megélhetésért, sosem sajnáltak tehetségükből, javaikból az élő Istennek áldozni, s ennek az eredményét láthatjuk ma itt. Majd Hájas István levéltáros szólt a jelenlévőkhöz, aki pohárköszöntőjében hangsúlyozta, Isten is örömét leli a szép, az emberi szemet is gyönyörködtető dolgokban, szolgálja hát ez a kiállítás is az Ő dicsőségét.

Az ünnepélyes megnyitó hangulatát a Beregszászi Református Gyülekezet kórusa által előadott énekek emelték.

A válogatott darabokból álló kiállításnak két hétig ad otthont a főiskola Gross Arnold kiállítóterme, ahol többek között fotókat, úrasztali terítőket, úrvacsorai kancsókat, serlegeket, ill. számos régi gyülekezeti jegyzőkönyvet is megtekinthetnek az érdeklődők. Érdemes ellátogatni és megismerkedni kultúránk eddig talán kissé kevésbé ismert tárgyainak szépségeivel, s rácsodálkozni egy-egy, talán a saját gyülekezetünkből származó kiállítási tárgyra.
Harsányi Andrea

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.