Gondnoki konferencia Bereg megyében

2010. May 25., szerző: Adminisztrátor

Presbiter – családlátogató, lelkigondozó

„…Ha arra kérlek, hogy hallgass meg, és Te úgy érzed, hogy valamit tenned kell, hogy problémám megoldódjon, bocsáss meg, de úgy érzem, hogy süket vagy. Nem kértem mást, csak hogy figyelj, és hallgass rám. Nem kértem, hogy tanácsolj, sem hogy tegyél, nem kértem mást, csak hogy meghallgass…” Agnes Beguin versével indította Örsi Anikó mentálhigiénikus, pszichológus a Bereg megyei gondnok-presbiteri konferencia vendége Presbiter mint családlátogató és a család lelkigondozója címmel megtartott előadását május 16-án. A keresztyén közösségeknek a szolidaritás és szeretet gondolatát kell hordozniuk, fogalmazott, aminek cselekedetekben is meg kell nyilvánulni. Ilyen cselekedet a családlátogatás és a lelkigondozás… Presbiterként családot látogatni személyes hitvallás, hiszen ott a Gondviselő követeként van jelen, mondta.

Majd szólt a látogatás módjáról, előkészületeiről és -feltételeiről, az azt követő lépésekről. A lelkigondozás számtalan lehetősége közül egy különösen nehéz élethelyzetet emelt ki: súlyos beteg, haldokló lelkigondozása. Elmondta, hogy erre a szolgálatra megfelelő személy az lehet, aki maga is megküzdött már az ilyenkor megfogalmazódó kérdésekkel: Mi a célja Istennek a szenvedéssel? Hol van az Isten a szenvedés láttán stb.? Az előadás után a gondnokok és presbiterek is feltették kérdéseiket, melyeket most Örsi Anikó válaszolt meg.

A nyitóáhítatot Molnár Attila beregújfalui presbiter tartotta Keresztelő János kérdéséről (Mt 11, 1–6). Ebben arról beszélt, hogy bár Keresztelő János Jézus eljövetelének hirdetője volt, az utolsó próféta, aki hallotta az égi szózatot, a börtönben mégis elbizonytalanodott. Viszont tudta, hogy kihez kell fordulnia ebben a helyzetben: Jézustól várta a választ. És valahogy így kellene tennünk nekünk is a kérdéseinkkel (Jó helyen vagyok? Helyes, amit tenni akarunk? Stb.) Jézus pedig konkrét válasz helyett a nyilvánvaló jelekre hívja fel a figyelmet: vakok látnak... Sokszor a számunkra kijelentett válaszok is a környezetünkben vannak, csak meg kellene látnunk őket. Miután Keresztelő János megkapta a választ, már nem zavarják a körülmények, a börtön. Tudja, hogy helyesen cselekedett.

Az igei szolgálatot imaközösség követte.

A vendégeket Gyurkó Miklós, a Kárpátaljai Református Egyház Presbiteri Szövetségének elnöke köszöntötte.

A szeretetvendégség után a presbiterek a szövetség új alapszabályzatát vizsgálták meg. Miután a gyülekezetekben is áttanulmányozzák az okmányt, észrevételeiket még május 28-ig jelezhetik a presbiterszövetség felé a beregmegyeipsz@gmail.com e-mail címen.

sk

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.