Történelmi egyházak vezetőinek találkozója

2010. May 18., szerző: Adminisztrátor

Közös gondolkodásra gyűltek egybe az elmúlt héten a történelmi egyházak vezetői Beregszászon a Kárpátaljai Református Egyház Püspöki Hivatalában.

Ahol Zán Fábián Sándor püspök üdvözölte Majnek Antalt, a Római Katolikus Egyház püspökét, Bendász Dánielt, a Görög Katolikus Egyház esperesét, Egressy Miklóst, a Karácsfalvi Görög Katolikus Líceum lelkészigazgatóját, illetve a kíséretükben lévő személyeket. A találkozót Zán Fábián Sándor áhítata nyitotta Dániel történetével, hangsúlyozva, hogy minden körülmények között fontos az Istennel való szoros kapcsolat, minden időben szükség van az állhatatos, kitartó Dánielekre, az Úr hűséges, engedelmes szolgáira.

A püspök úr a közös gondok közös megoldására, a közös fellépés fontosságára hívta fel a figyelmet. Ezzel egyetértettek a résztvevők is. Majnek Antal püspök úr hangsúlyozta: az egyház nem függhet a pártok jóindulatától, fel kell magunkban szítani a jóakarás érzését, egyházunk és magyarságunk megmaradása érdekében közösen kell tennünk, mondta.

Bendász Dániel esperes úr azt hangsúlyozta, hogy sokszor az egyházak, a civil szervezetek többet tesznek a megmaradásért, az egységért, mint a politikai pártok, ezért véleményüket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Megérett az idő arra, hogy a történelmi egyházak együtt lépjenek fel közös gondjaink megoldása érdekében, fogalmazott Egressy Miklós, aki azt is megfogalmazta, hogy a három történelmi egyház olyan ökumenét tud képviselni, mely példaértékű lehet mások számára is.



A tanácskozás résztvevői az újonnan alakult ukrán és magyar kormány felé is megfogalmazták elvárásaikat, illetve – segítő szándékkal – nyilatkozatba foglalt ajánlásaikat is megtették. Ebben többek között a nyelvhasználat, az anyanyelvi oktatás, az egyházak, az egyházi intézmények fenntartásának, garanciális jogainak megőrzésére, normatív támogatásának fontosságára, a szórványkérdésekre hívják fel a figyelmet. Taracközi Ferenc, a Kárpátaljai Református Egyház Kommunikációs Központjának vezetője szorgalmazta, hogy az egyházak képviselői mind az ukrán, mind a magyar kormány felé fogalmazzák meg: a történelmi egyházak képviselőit vonják be a rájuk vonatkozó szabályok, törvények alkotásába, kérjék ki véleményüket, legyen állandó képviseletük mind az ukrajnai, mind a magyarországi megfelelő bizottságokban. A tanácskozás résztvevői hangsúlyozottan kérik az egyházi fenntartású oktatási intézmények erősítését, normatív támogatását is.

Marton Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.