Kárpátalján a Les Voix Provençales

2010. Apr 12., szerző: Adminisztrátor

Első alkalommal Kárpátalján a Les Voix Provençales (Provance hangja) kamarakórus



Magyarországi turnéja során Kárpátalját is érintette a dél-franciaországi Tarascon városából érkezett (Provance megyében található) Les Voix Provençales (Provance hangja) kamarakórus. Franciaország, Belgium, Spanyolország, Svájc, Olaszország, Németország és az Egyesült Államok után most Kárpátalján, a Beregszászi Református Templomban léptek fel, majd folytatták útjukat az észak-erdélyi Koltóra, ahol szintén egy református templom adott helyet koncertjüknek. Április 7-én Pierre Pous karnagy vezetésével – aki egyben szólistája is a Provance hangjának – széles repertoárjukból adtak ízelítőt: népdalokat, sanzonokat, spirituálékat és klasszikusokat hallhatott a beregszászi közönség. A koncert végén felcsendült a francia, illetve a magyar Himnusz. Búcsúzásként tiszteletük és elismerésük jeléül a közönség sorai közt helyet foglaló Vári Fábián László, József Attila-díjas költő figyelmébe ajánlva Louis Aragon, francia költő megzenésített versét is megszólaltatták.

A vendégeket Taracközi Ferenc lelkipásztor, majd rövid összeállítással a beregszászi református gyülekezet kamarakórusa köszöntötte Ladányi Katalin karnagy vezetésével.

A tarasconi énekkar turnéjának megszervezője Nagyné Varga Mária nyírbátori tanárnő volt, aki több éve kulturális túrnék szervezésével, magyarországi csoportok külföldi fesztiválokra való eljuttatásával foglalkozik. Mint elmondta, a kórussal első magyarországi látogatásuk során, 1995-ben ismerkedett meg. Az évek során elmélyült kapcsolatuk, így idén harmincéves évfordulójuk megünneplésére ismét a magyarországi turnét választották. Idegenvezetőjük azonban szerette volna a kis Magyarország területétől elszakított Kárpátalja vidékét és Észak-Erdélyt is megismertetni a vendégekkel, hogy komplettebb képet kapjanak a keleti országrészekről is. Mi igenis egy egységes nemzetet alkotunk, mondta. Ezért fontos számomra, hogy mind az anyaországbeliek, mind a külföldiek figyelmét ráirányítsuk a keleti végekre is. És miután megismerték a kárpátaljai vendégszeretetet, ahogy ezt most Mezőváriban tapasztaltuk, biztos vagyok benne, hogy kedvet kapnak visszatérni ide akár civilként is, fogalmazott Nagyné Varga Mária.

A több generációs nagykórus – Kárpátaljára ötven fővel érkezett, de otthoni szereplések alkalmával ez a szám nyolcvan fölé is emelkedik – nagy izgalommal tett látogatást a Munkácsi várnál, majd Munkács és Beregszász városközpontjában.

Interjúnk során megköszönték a vendégszerető családoknak, hogy nemcsak otthonukba, de szívükbe is fogadták őket. Elmondták, hogy nagy szeretettel fogják jövőre várni a kárpátaljai csoportot, akiket majd Dél-Franciaországba kalauzolnak, hogy elvigyék Kárpátalja üdvözletét.

Soós Katalin

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.