Diakóniai találkozó

2010. Mar 29., szerző: Adminisztrátor

Addig szolgálj, amíg teheted


A diakónia, a szeretetszolgálat fontosságának jegyében az elmúlt szombaton csendesdélelőttre került sor a balazséri Béthel Konferencia-központban. Addig szolgálj, amíg teheted – hívogatták a találkozóra a Kárpátaljai Református Egyház Beregi Egyházmegyéjének már gyakorló és jövőbeni önkéntes diakónusait. Ezúttal elsősorban azoknak szerettek volna segítséget adni, akik eddig még nem tudták eldönteni, hogy milyen területen is szolgáljanak.
A rendezvényre az egyházmegye számos gyülekezetéből érkeztek érdeklődők, akiket Cseresznye Albert, a Beregi Egyházmegye Diakóniai Bizottságának vezetője köszöntött a Jn 12, 2 alapján tartott áhítatával.

A szeretetszolgálat nem rabszolgamunka, hanem lehetőség, amiben ha felfedezzük az isteni szeretetet, sok örömet találhatunk. Amíg időnk van, addig tegyünk, hangsúlyozta a lelkipásztor John Wesley szavait idézve: „Tegyél meg minden jót, amit csak tudsz, mindenáron és minden módon, ahogy csak tudod, ahány helyen csak tudod, annyi emberrel, ahánnyal csak tudod és mindaddig, ameddig csak tudod."

Mezei Bocskor Beáta, önkéntes diakónus előadásában a diakóniai munka elindításához szükséges lépesekre tért ki, s többek között arról beszélt, hogy a diakóniai munka megkezdése előtt minden gyülekezetben fel kell mérni a közösség tagjainak szükségleteit, fel kell osztani a szolgálattevők között a feladatokat, illetve ki kell építeni a megfelelő bizalmat a rászorulókban. Arról is szólt, hogy a gyülekezeti diakónusoknak közös alkalmakon kell megbeszélniük problémáikat, tapasztalataikat.
Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház Diakónia Osztályának vezetője, a KRE főgondnoka, köszöntötte a megjelenteket, majd beszélt a KRE Diakónia Osztályaának múltban végzett és jelenlegi munkájáról. Nagy Béla kiemelte a szeretet erejének szükségességét, ami nélkül ezt a munkát nem lehet végezni. A diakónia kézzel fogható a református egyházban, mondta, s reményét fejezte ki, hogy a jövőben a diakónusok a lelkészek segítőtársaiként működhetnek a gyülekezetekben.
A csoportbeszélgetések során a gyakorlati tapasztalatok és bizonyságtételek mellett olyan fontos kérdésekre keresték közösen a választ a jelenlévők, hogy mi is a diakónia, mit gondolnak a diakóniáról, miért szeretnék ezt a szolgálatot végezni, milyen nehézségekbe ütközhetnek a gyülekezeten belül, illetve, hogy mire lenne szükségük a munka elkezdéséhez vagy a hatékonyabb folytatáshoz.
Harsányi Andrea

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.