Teológusjelöltek meghallgatása

2010. Feb 16., szerző: Adminisztrátor

Február 12-én a református Püspöki Hivatalban hallgatták meg azokat a fiatalokat, akik teológus vagy vallástanári szakon kívánják folytatni tanulmányaikat valamelyik magyarországi teológián.

Tavaly azon zsinati határozat értelmében, mely kimondja, hogy vagy egy felsőoktatási tanintézményben két érvényes félévvel, vagy egyéves diakóniai tapasztalattal kell rendelkeznie a teológiára jelentkezőnek (plusz be kell töltse a 18. életévét), a Kárpátaljai Református Egyház vezetősége nem adhatott ki támogatási nyilatkozatot a jelentkezőknek. Idén 12 fiatalt hallgatott meg a bizottság, mely – zsinati határozat értelmében – az egyházkerület és a megyék elnökségéből, orvos és pedagógus részvételével állt össze. Egy központi teszt során felmérték a jelentkezők általános bibliaismereti és kultúrtörténeti felkészültségét. Majd a szóbeli során a rátermettséget, képességet vizsgálták.

Mivel az egyházi szolgálathoz – ahogy Héder János főjegyző, a tanügyi bizottság elnöke tájékoztatott – nem csak tudás szükséges. A hitet ugyan nem lehet mérleggel mérni, és nem attól hívő valaki, hogy ezt állítja magáról, de hogy mennyire jártas a hit dolgaiban, mennyire érett, azt fel lehet térképezni.

  

A meghallgatást követően a bizottság nyolcból öt esetben tett javaslatot lelkész-teológus szakra, vallástanári képzésre pedig négy fiatalt ajánlottak. Három esetben, mivel a fent említett követelményeknek nem feleltek meg, lelkészi szakra nem tudták elfogadni a fiatalok jelentkezését. Akik idén nem feleltek meg a lelkészi szakirány által támasztott kritériumoknak, azok jövőre újra jelentkezhetnek, de idén is megkaphatják a támogató nyilatkozatot, mégpedig vallástanári szakra.
Felmerült egy éves felkészítő tanfolyam gondolata is, ahogy erről a főjegyző beszámolt. Hasonló kezdeményezésre, mint mondta, a 90-es években már volt példa, akkor kiegyenlítve a hiányosságokat, a teológusjelölteket egy évig képezték Kárpátalján, s ezáltal tudtak felzárkózni, felkészülni hívatásukra. A képzésre tavasszal és nyáron kerülhet sor. A következő években pedig szinte kritériumává válhat a felvételizésnek. Az egyházi vezetők szerint, ha valaki tényleg elkötelezett, odaszánja ezt az évet, és sokat nyer általa. Ellenkező esetben elég lesz arra, hogy lemorzsolódjanak, akik hamis illúziókkal indulnak a lelkipásztori pályára.
A támogató nyilatkozat kiadása ugyan nem jelent konkrét állásajánlatot is, mindamellett a Kárpátaljai Református Egyház várja haza a most kibocsátott fiatalokat, kiknek a tanulmányi időszak alatt arra is van lehetőségük, hogy tartsák a kapcsolatot az anyaegyházzal.
Örülünk, hogy ennyien voltak, akik elhatározták, hogy odaszánják az életüket Isten szolgálatára, fogalmazott Héder János főjegyző. Őszinte szívvel, imádsággal kívánjuk, hogy végig tudják járni az utat! És bizonyosak vagyunk afelől, hogy ha megfelelő képességgel rendelkeznek, és elkötelezettek lesznek egyházuk iránt, megtalálják helyüket a szolgálatban.
s.k.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.