Tisztújítás a KRE Presbiteri Szövetségében

2010. Feb 09., szerző: Adminisztrátor

"Taníts minket imádkozni!”


Február 6-án a beregszászi református templomban tartották a Kárpátaljai Református Egyház Presbiteri Szövetségének soron kívüli tisztújító közgyűlését, melyre ezúttal azért került sor, mert az egy évvel ezelőtt választott elnök, Horkay Sámuel lemondott.
Az alkalmat Zán Fábián Sándor, a KRE püspökének igehirdetése nyitotta meg a Lukács evangéliuma alapján. „Uram, taníts minket imádkozni!” – kérték a tanítványok Jézustól. Nekünk, a most élőknek is kérnünk kell ezt, és meg kell hallanunk az Ő tanítását. Sajnos a ma emberének nincs elég ereje odaállni Jézus elé, nincs elég odaszánás az életében. Inkább készen szeret kapni. Nem akar letérdelni Előtte, nem akar kérni és várni, sem elfogadni azt, amit Ő ad. Pedig imádság, odatérdelés, könyörgés nélkül nem kaphatunk választ, nem juthatunk a célba. Csak Rá figyeléssel juthatunk oda, amire vágyunk, hogy amikor majd meg kell állanunk előtte, ezt mondja nekünk az Úr: „Jól vagyon jó és hű szolgám, kevesen voltál hű, sokra bízlak ezután, menj be a te uradnak örömébe.” (Máté 25, 21)

„Taníts minket imádkozni!” Miért kell ma imádkozni? – tette fel a kérdést a püspök úr.
Sajnos az istentiszteleten sem adjuk meg Istennek a tiszteletet. Megszólal a mobil, „cukorkázunk”, lassan kólázni is fogunk… A mi népünk sokat káromolja az Úr nevét. Pedig Jézus azt mondta: „Szent legyen az Isten neve közöttetek”.

Mit jelent, hogy szent?

Számunkra jelentse a tökéletest, a Mindenhatót! A szent Ő legyen! Az Ő neve ne kegyes szövegtöltelékszóként szerepeljen, hanem akkor vegyük szánkra Isten nevét, amikor teljes odaadással tudjuk Őt hívni. „Szenteltessék meg az Ő neve…”

„Jöjjön le a Te országod!” – imádkozzuk naponként. Ezt a kérésünket úgy kell tiszta szívvel imába foglalnunk, úgy kell megélnünk, hogy látsszon is rajtunk. Tanuljunk meg úgy imádkozni, hogy az Ő országa valóban jöjjön el már itt, e földön! Hogy mindenkor, ha elbotlunk is, Hozzá tudjunk menni, és tudjunk, merjünk Hozzá fohászkodni! És Tőle kérjük a mindennapi testi-lelki kenyeret is, mely együtt ad életet, biztonságot. Tanítványokként kell az Úr elé járulnunk – mondta a püspök úr –, akik imádkoznak, hűségesen keresnek és zörgetnek…

A tisztújító közgyűlést Nagy Béla, a KRE főgondnoka vezette, aki Józsué kérését helyezte a presbiterek szívére: „Szeressétek az Urat, a ti Isteneteket, és járjatok minden õ útján, és tartsátok meg az Ő parancsolatait, és ragaszkodjatok hozzá, és szolgáljatok Néki teljes szívetekből és teljes lelketekből!” (Józsué 22, 5)

Köszöntötte a résztvevőket Szabó Dániel, a Magyar Református Presbiteri Szövetség elnöke, aki a tiszta szívből jövő imádság fontosságát hangsúlyozta.


Ezt követően a közgyűlés előtt Horkay Sámuel számolt be arról, miért döntött a lemondás mellett. Ennek egyik legfontosabb okaként azt nevezte meg, hogy nem érezte a támogatást sem a megyei, sem a kerületi presbiterszövetség tagsága és elnöksége, sem pedig a zsinat részéről. Horkay Sámuel beszámolt arról a munkáról is, amit elnöksége ideje alatt végzett elsősorban a KRE Presbiteri Szövetsége alapszabályának megszerkesztése, a testület felépítése, kialakítása érdekében.

A beszámolót követően Nagy Béla főgondnok bemutatta az elnöki tisztségre jelölteket. Mint megtudtuk: Ugocsa és Ung megye presbiterszövetségei Petrusinec Vladimir, Beregmegye presbiterszövetsége pedig Gyurkó Miklós jelölését támogatta. Nagy Béla ismertette mindkét jelölt életrajzát, majd titkos szavazással megválasztották az új elnököt. A voksolás eredményeként a következő időszakban Gyurkó Miklós (Sárosoroszi), a Beregi Egyházmegye Presbiterszövetségének elnöke töltheti be a KRE Presbiteri Szövetsége elnöki tisztét. Az újonnan megválasztott elnök „székfoglaló” beszédében hangsúlyozta: tanítványként szeretne szolgálni elnöksége alatt, s az eredményes munka érdekében Isten áldása mellé kérte presbitertársai segítségét, támogatását is.



Zán Fábián Sándor püspök úr záró imájában megköszönte Istennek a Tőle kapott tálentumokat, s azt kérte, hogy azokkal mindenki legjobb tudása szerint sáfárkodjék. Köszönetet mondott, amiért az Úr őrállókká tett bennünket, s arra is figyelmeztetett, hogy mindenkinek hűséges szolgaként kell helyt állnia.

Kérünk, Uram, adj ehhez, elég bölcsességet!

Marton Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.