Csendeshét a Béthel központban

2010. Jan 29., szerző: Adminisztrátor

Élet és halál
Az élet és a halál kérdéséről szólt a január 25. és 29. között a balazséri Béthel Konferencia-központban megszervezett megyei csendeshét. Mottóul a korinthusi levél 15. részének 55. és 57. versét választották a szervezők: „Halál, hol a te fullánkod? Pokol, hol van a te diadalod? … De hála az Istennek, aki a diadalt adja nekünk a mi Urunk, Jézus Krisztus által!


A halál és az élet kérdéseivel foglalkoztak az előadások is, valamint a fórum- és csoportbeszélgetések. A halál testi-lelki vetületeiről. Pl.: Készülünk-e a halálra?, A Szentírás tanítása a pokolról és a mennyek országáról, A feltámadásról szóló tanítás a Korinthusi levél 15. részéből… Az elragadtatás, a végidők, a halálfélelem, az öregség, az elmúlás kérdéseit vizsgálták közösen a Szentírás tanítása alapján. Azt, hogy hogyan ösztönöz minket az örök élet az életre, és hogy milyen is az igazi élet. A csendeshét előadói voltak: Szanyi György (Borzsova), Páll László (Rákos, Kajdanó), Tóth László (Nagybereg), Béres László (Szernye, Barkaszó), ifj. Pocsai Sándor (Csongor), Szeghljánik Péter (Csonkapapi), Harsányi Béla (Izsnyéte), Dancs Edina (Munkács), Jakab Attila (Újbátyú), Nagy Szabolcs (Vári), Bartha Ferenc (Bátyú), Bartha Nyíri Noémi (Szernye), Nagy János (Asztély) lelkészek. Az evangelizációt Szilágyi Károly, a gáti és balazséri gyülekezetek lelkipásztora végezte János evangéliumának 11. része alapján.

Ottjártunkkor Szanyi György lelkipásztort (aki a Bereg Megyei Missziói Bizottság vezetője és a csendeshét szervezője is) arról kérdeztük, miért épp a halál került a hét középpontjába. Elmondta, meglátása szerint, amikor egy halálesettel kell szembenézni, még a keresztyének sem viselkednek keresztyéneknek megfelelő módon. Nem tudnak mit kezdeni a halál gondolatával. A vigasztalás, a reménység, az örök élet gondolata ilyenkor háttérbe szorul. Pedig a halál az élet velejárója. Ajtó ebből a világból egy másikba. A halál Krisztusban teljesen átértékelődik: egy lépés lesz, amivel Hozzá jutunk közelebb. Hozzátette: Az élethez való viszonyulásunk meghatározza a halálhoz való hozzáállásunkat is. És a halálhoz való viszonyunk meghatározza az életünket. A kettő összetartozik. Nem lehet elválasztani a halált az élettől. De tudnunk kell, hogy Aki egész életünkben megtartott, meg fog tartani akkor is.

s.k.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Csendeshét_Balazsér