A női lelkészség helyzete a Kárpátaljai Református Egyházban

2010. Jan 12., szerző: Adminisztrátor

1991-ig Kárpátalján nem volt vallásszabadság és szinte elkülönülve működött az egyházkerület. 1991 után nyíltak meg tehát a közelebbi kapcsolataink a Magyarországi Református Egyházzal és más külföldi szervezetekkel.
A Kárpátaljai Református Egyházban a második világháború végezte után, egészen 91-ig női lelkészek nem szolgáltak az egyházban. Dogmatikai elszeparáltságunk miatt ezekkel a dogmatikai vitákkal nem ismerkedett meg egyházunk. Magyarországra is csak a 80-as években gyűrűzött be ez a vita, ahol hosszú vita után fogadták el a női lelkészséget, mint lehetőséget.
1991-ben, amikor a Kárpátaljai Református Egyház elkezdte kiküldeni a jövendőbeli teológusokat Magyarországra tanulni, akkor már történt hölgynek kiküldése a Magyarországi Teológiára, aki a befejezése után visszatért a Kárpátaljai Református Egyházba. Tehát 91 óta minden egyes esztendőben egy-egy hölgy ment ki tanulni a református teológiára.

Minden esztendőben történtek szinte kibocsátások a Magyarország különböző Református Teológiáira, néhány esztendőt talán leszámítva, de elmondhatjuk, hogy az elmúlt esztendőben és ebben az esztendőben is lány teológusok és teológus munkatársak is felvételt nyertek magyarországi felsőoktatási intézményekbe. Néhány évvel ezelőtt volt egy vita a mostanra egyházkerületünkből kivált lelkipásztorok és gyülekezeti tagok között, hogy a nők egyáltalán nem szolgálhatnak a Kárpátaljai Református Egyházban. Az új Zsinat felállásával megtörtént a következő szabályzás az egyházban:
A Zsinati határozat szerint nők a Kárpátaljai Református Egyházban palástot viselhetnek, elláthatják a sákramentuális szolgálatokat, felszentelhetőek, minden szolgálatot elvégezhetnek a gyülekezetben, egyetlen egy korlátozás van, hogy nem lehetnek önálló lelkészek.
A gyülekezeteinknek java vidéki gyülekezet, ahol igen erős a patriarhalizmus hatása és ezért nem minden gyülekezet fogadja el a női lelkészi szolgálatot. Talán benne van ebben az a hatás is, hogy az egyház a mai napra két oldalról érez nyomást. Egyrészt minden keresztény vallás irányából és vallási képviselőknek az irányából, akik túlzott liberalizmusnak /engedékenységnek/ fogják fel Kárpátalján és Ukrajnában általában a női lelkészi szolgálatot, másrészt a nyugati segélyszervezeteknek a nyomását, akik keveslik a Kárpátaljai Református Egyházban a nők számára juttatott lehetőségek mennyiségét.
Ennek ellenére el kell mondanunk, hogy igencsak el van nőiesedve a református egyház Kárpátalján is, mivel bár mintegy 78 lelkészünk, és ezek között 9-10 lelkésznő szolgál, rengeteg hitoktató, diakóniai munkás, lelkipásztori munkatárs, vallástanár és nevelőtanár munkatársunk van:
Diakonisszák: 3
Hitoktatók: 144, ebből 11 férfi
Női lelkészek:
Taracközi Marianna – 2002. október 1-től segédlelkészi szolgálatot végez a Csongori Református Gyülekezetben
Felszentelésének ideje – 2007. január, Beregszász
2003. augusztus 1-től beosztott lelkészi szolgálatot végez a Beregszászi Református Gyülekezetben a mai napig

Pocsainé Tövissi Tímea – 2006. szeptember 1-től – segédlelkészi szolgálatot végez a Csongori Szenvedélybetegeket Mentő Misszióban
Felszentelésének ideje – 2007, Csurgó
2007. szeptember 1-től – beosztott lelkészi szolgálatot végez Csongori Szenvedélybetegeket Mentő Misszióban

3. Páll Lászlóné Gál Irén – 2002. október 1-től – segédlelkészi szolgálatot teljesít Beregrákos és Kajdanó Református Gyülekezetekben
2003. október 1-től – beosztott lelkészi szolgálatot teljesít, Beregrákos és Kajdanó Református Gyülekezetekben
Felszentelésének ideje – 2007. január, Beregszász

4. Tóthné Balkánszki Mária – 2002. augusztus 1-től lelkészi szolgálatot végez a Munkácsi Református Gyülekezetben
Felszentelésének ideje – 1998, Debrecen
2006. augusztusától lelkészi szolgálatot végez a Nagyberegi Református Gyülekezetben

6. Halászné Balog Zita – 1999. november 1-től – 2000-ig segédlelkészi szolgálatot teljesít Nagymuzsaly és Borzsova Református Egyházközségekben
2000-től 2002-ig segédlelkészi szolgálatot végez Nagymuzsalyban és Borzsován
Felszentelésének ideje – 2002, Beregszász
Jelenleg a Beregújfalui gyülekezetben teljesít lelkészi szolgálatot

7. Dancs Edina – Felszentelésének ideje 2007, Sárospatak. 2007 augusztusától a Munkácsi Református Gyülekezetben teljesít beosztott lelkészi szolgálatot


8. Kincses Margit – 2007. augusztusától a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet és a Beregszászi Református Egyház segédlelkésze
- 2008-tól a Beregszászi Református Gyülekezet beosztott lelkésze
- 2009. júliusától a Beregi Református Egyházmegye és a Beregszászi Református Egyház alkalmazásában kórházmissziós lelkigondozói és gyülekezeti szolgálatokat lát el.

9. Lőrincné Molnár Krisztina – 2004-ben kezdte meg szolgálatait Kárpátalján kiküldött lelkészként. Segédlelkészi szolgálatot végez Újakliban, Aklihegyen, nevetlenfaluban és Akliban. Seres János esperes-lelkész irányítása alatt helyettesítő szolgálatokat lát el a megyében.
Felszentelésének ideje – 2005, Sárospatak

10. Bartha Nyiri Noémi – 2009. szeptember 1-től segédlelkészi szolgálatot teljesít a Barkaszói és Rafajnaúfalui Református gyülekezetekben

A mellet a hitoktatás végzésében több mint 144 hitoktató vesz részt, akiknek 98 százaléka hölgy. Tehát elmondható az, hogy nagyon sok egyházközségnek a presbitériuma nem csak férfiakból, hanem nőkből is áll.



Tehát egyáltalán nem érezzük azt, hogy a Kárpátaljai helyzetben, a mostani történelmi helyzetben a női szolgálattevők ki lennének szorítva.
Kérjük figyelembe venni azt, hogy maga a teológiai felfogás az csak egy évtizede jött be és ezért a jelenlegi helyzet és kor türelmet kér ezzel a kérdéssel kapcsolatban!
Az is elmondható, hogy a lelkészek mindig ki vannak téve veszélyeknek. Így a második világháború után nem annyira hitoktatókat, vagy presbitereket vittek el Szibériába, hanem elsősorban lelkészeket, tehát sokkal jobban ki vannak téve a veszélyeknek. A jelenlegi egyházi struktúrában Kárpátalján a lelkészek 3-4 gyülekezetben is szolgálnak. Elég lelkész centrikusak a gyülekezetek, így óriási terhelésnek vannak kitéve a gyülekezeti lelkészek.
Egyetlen egy lelkész se várná el azt, hogy egy asszonytestvérünk, akit megbecsülünk és tisztelünk, ugyanilyen nehéz terheléseknek legyen kitéve, mint jelenleg a férfi lelkészek.
A mellett igenis elfogadjuk a női lelkészeknek a szolgálatát, tiszteljük és megbecsüljük őket.
Azt is el lehet mondani, hogy a nők a Kárpátaljai Református Egyházban nem voltak sohasem visszaszorítva, hanem aktív résztvevői a gyülekezeti életnek. Mindig többen vannak, mint a férfiak, és hogyha megnézzük a szolgálattevők összességét, akkor igencsak kisebbségben vannak a férfiak az Egyházunkban.
Ukrajnában a nőknek mindig megvoltak ugyanazok a jogaik, mint a férfiaknak így ők igazából nem szorultak háttérbe az élet más helyzeteiben, élethelyzeteiben.
És ezért mi az egyházban nem érezzük úgy, hogy hátrányban részesülnének.


Héder János
a KRE főjegyzője
Beregszász, 2009-12-16

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.