Beregszászban a betlehemi láng

2009. Dec 25., szerző: Adminisztrátor

Az ég és a föld összeér
December 21-én ünnepélyes lángátadó ünnepségen fogadták a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség képviselői a betlehemi békelángot. Az átadásnak idén a Beregszászi Református Templom adott helyet, ahol Bárdos István cserkészparancsnok köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően megtörtént a láng jelképes átadása.



A láng útját Henkel Beatrix, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség alelnöke ismertette. Majd Taracközi Ferenc, beregszászi lelkipásztor osztotta meg a lánggal kapcsolatos gondolatait. Betlehem csodálatos eseményt hordoz, mondta. Amíg fennáll ez a világ, mindig meglesz az a kiváltsága, hogy az ég és a föld összeért, hogy Isten egyszülött Fia testet öltött, és eljött ebbe a világba. A betlehemi láng ti vagytok, mi vagyunk... Akik valamilyen formában égő lánggal hordozzuk azt a csodálatos kijelentést, amiről a Szentírás beszél: „Isten úgy szerette ezt a világot, hogy egyszülött fiát adta, hogy aki csak hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.”

Popovics Pál, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnöke a lángterjesztés közben átélt személyes élményeiről számolt be. Elmondta, hogy a Szovjetunió létezése alatt, 1990-ben került először sor lángátadásra. Akkor sokan könnyezve fogadták. A láng lényege pedig ma is az, hogy adjuk tovább, ne maradjon nálunk. Aki csak tudja, terjessze, biztatott a cserkészszövetség elnöke.
Bacskai József, a Magyar Köztársaság Beregszászi Főkonzulátusának főkonzulja is szólt az egybegyűltekhez: Ez a láng összeköti az anyaországon és a Kárpátalján élőket. És nemcsak az idősebb generációt, hanem a fiatalabbakat is. Nap, mint nap tanúja vagyok annak, hogy az anyaországból számtalan kis lángocska érkezik ide, Kárpátaljára, s mindannyiszor azt látom, hogy ezek a kapcsolatok a szeretet jegyében jönnek létre – fogalmazott a főkonzul. Majd valamennyi jelenlévőnek áldott karácsonyt, boldogságot és szeretetet kívánt.
A betlehemi láng és az adventi koszorú gyertyafénye emlékeztessen bennünket Krisztus jelenlétére! Ezt a szeretetet vigyük tovább 2009 karácsonyán a családokba, lakásokba, saját otthonokba, hivatalokba! Hogy minél több helyen hirdesse a szeretetet és a békét! – mondta Bárdos István zárszavában.
Az ünnepség után a cserkészek hozzá is fogtak a terjesztéshez, hisz a fény átadása nem állhat meg, karácsonyra valamennyi településre el kell jutnia.
Az együttlétet a Ladányi Katalin vezette beregszászi kamarakórus fellépése és Orosz Magdolna szolgálata tette még felemelőbbé.
Soós Katalin

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.