Elnökjelölés a Bereg megyei Presbiterszövetség ülésén

2010. Jan 25., szerző: Adminisztrátor

Január 23-án a Balazséri Béthel Konferenciaközpontban gyűltek össze a Beregi Egyházmegye presbiterei. Az alkalom ezúttal is áhítattal kezdődött, melyet Szanyi György, Borzsova és Halábor lelkipásztora tartott a Lukács evangéliuma 8. része 16-18. versei alapján: „Aki lámpást gyújt, nem takarja le edénnyel, ágy alá sem rejti, hanem a lámpatartóra teszi, hogy akik bemennek, lássák a világosságot. Mert nincs olyan rejtett dolog, amely napvilágra ne kerülne, és nincs olyan titok, amely ki ne tudódna, és ismertté ne válna. Vigyázzatok tehát, hogyan hallgatjátok! Mert akinek van, annak adatik, de akinek nincs, attól az is elvétetik, amiről azt gondolja, hogy az övé.” A presbiternek is lámpássá kell lennie, olyan lámpásnak, melyben/akiben Krisztus gyújtotta meg a fényt, s ott világít, ahová az Úr helyezte. A presbiter élete nyitott könyv kell legyen. Nem szabad elrejteni, takargatni a hibákat, a gyülekezetnek azt is látnia kell, hogy Isten segítségével miként győzte le azokat, hogyan sikerült helyrehoznia a botlásokat.

Gyurkó Miklós, a Presbiterszövetség Bereg megyei elnöke beszámolt az elmúlt év eseményeiről, majd Molnár Sándor, a Beregi Egyházmegye főgondnoka arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy hamarosan sor kerül a Presbiteri Szövetség tisztújító közgyűlésére, mivel az eddigi elnök, Horkay Sámuel lemondott tisztségéről. Megtörtént a jelölés, a szavazás, melynek alapján a Beregi Egyházmegye presbiterei Gyurkó Miklós jelölését támogatják.

Az alkalom után Zsukovszky Miklós elmondta: igen fontos feladatnak, megbízatásnak tartja az Istentől elhívott presbiterek gyülekezetekben végzett szolgálatát. Kiemelte a lelkész és a presbiter együttmunkálkodásának, egymás segítésének el nem vitatott jelentőségét. Mindamellett arról is szólt, hogy meg kell oldani a presbiterek felkészítését. A Beregi Egyházmegyében e célból kéthavonta képzést szerveznek számukra csendeshetek, csendeshétvégek formájában, de néhány lelkész, gondnok kezdeményezésére már gyülekezetekben is rendszeresen szerveznek hitmélyítő, szolgálatra felkészítő alkalmakat. Az esperes úr arról is szólt, hogy a Presbiteri Szövetség munkájának javítása, a szövetség erősítése érdekében mihamarabb szükség van működőképes alapszabályzatra, amelyben konkrétan megfogalmazzák, ki lehet tagja a szövetségnek, és mik kötelességei. Zsukovszky Miklós mindenképpen a tagság erősítését, és a lelkész-presbiter együttmunkálkodását szorgalmazza.

-marton-

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.