Gondnok-presbiteri csendeshétvége Ráton

2009. Dec 07., szerző: Adminisztrátor

Az elmúlt hétvégén a Ráti Sion Konferencia-központban tartott gondnok-presbiteri csendeshétvégét az Ungi Presbiterszövetség.

A résztvevőket a szövetség elnöke, Misák Viktor, és titkára, Gál Albert fogadta. A megjelenteket Bátori József, az Ungi Református Egyházmegye főgondnoka üdvözölte, majd az alkalom házigazdája, Kolozsy András nagydobronyi lelkipásztor, egyházmegyei lelkészi főjegyző által tartott áhítattal (a 46. zsoltár 2. verse alapján) igen tartalmas hétvége kezdődött Ráton. Ennek keretében előadásokra, evangelizációra beszélgetésekre került sor. Kolozsy András a temetés szolgálatáról, lélektani hátteréről és gyakorlatáról beszélt, illetve egy másik előadása keretében a teremtésről szólt a tanítás. Ennek kapcsán Szimkovics Tibor helyi beosztott lelkész hangsúlyozta, hogy az igehirdetések mellett a tanítást sem szabad elhanyagolni, azt a szószékről is gyakorolni kell.

Misák Viktor ennek kapcsán hozzászólásában azt hangsúlyozta, hogy éppen ezért van szükség a csendeshétvégékre, a presbiteri konferenciákra, találkozókra, hisz ezeknek éppen az egyik fő feladatuk, hogy tanítással szolgáljanak.

 

Hogy milyen hatalmas szerepe van az evangéliumnak életünkben, arról leginkább a cigánygyülekezetekben végbement változások tanúskodnak, mondta Kolozsy András. Ezúttal is istenfélő, az Isten igéjét hirdető cigány presbiterek álltak ki a résztvevők elé, hogy szívből jövő énekszóval dicsérjék az Urat.

Héder János ungvári lelkipásztor, egyházkerületi főjegyző a Jehova tanúi szektáról tartott igencsak tanulságos előadást, melyben felhívta a figyelmet annak romboló hatására is. A pénteki együttlétet Balogh János csapi lelkipásztor evangelizációja zárta.

A szombati napot ismét Kolozsy András áhítata nyitotta meg, majd a Sárospataki Református Akadémia tanára, a nagydobronyi születésű Misák Marianna tartott előadást a Kálvin-év kapcsán a nagy reformátor tanításairól és írói munkásságáról, illetve a magyar gályarabokról. A délutáni előadások során Héder János a metodizmus veszélyeire hívta fel a figyelmet. A záróáhítatot ezen a napon Szimkovics Tibor beosztott lelkész végezte az 1Thessz 5,1–11 alapján. A hétvégét Balogh Attila esperes – aki Bátori József megyei főgondnokkal karöltve biztosította ennek az alkalomnak a háttérmunkáját – zárta, aki köszönetet mondott Istennek ez alkalomért, s arra kérte a résztvevőket, hogy az alkalmon hallottakat adják tovább az otthon maradottaknak is.

Marton Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.