Határon átnyúló együttműködés

2009. Nov 16., szerző: Adminisztrátor

Rádiósok Mályiban

November 4–5-én Mályiban, a Tiszáninneni Református Egyházkerület Szabadidő és Továbbképző Központjában találkoztak a református rádiók (miskolci Európa Rádió, kolozsvári Agnus, Nagyváradi Református Rádióstúdió, beregszászi Sion Rádió) képviselői. A munkalátogatás lehetőséget biztosított arra, hogy az Európa Rádió szakembereinek (Bazsa Krisztina projektmenedzser, Zsoldos Renáta, a Tiszáninneni Református Egyházkerület fejlesztésügyi és pályázati referense) vezetése alatt szülessenek megállapodások a rádiós felek között az európai területi (határon átnyúló) együttműködési programok feltételeit illetően.


A Kárpát-medencei református rádiók együttműködése nem új keletű elgondolás, az évek során már számos közös programtervezetet valósítottak meg. Ilyen pl. a református rádió portál (www.refradio.eu), ahonnan közös műsorfolyam is elérhető.
Mivel Ukrajna nem részesülhet az európai uniós pályázatokból, a kárpátaljai Sion Rádió sajátos helyzetet élvez a református rádiók között. A pályázó ukrán partnerek az európai területi együttműködési, illetve az ún. négy határ menti programokba kapcsolódhatnak be.
Így lehet szó közös műsorkészítésről, eszközbeszerzésről, médiaműhelyek létrehozásáról, közös oktatásszervezésről, médiaszakemberek cseréjéről, médiaesemények közös közvetítéséről, közös projekttervezésről; a projektek közös finanszírozásáról.
A pályázati egyeztetéseket követően Taracközi Gerzson, az Európa Rádió református programigazgatója a forrásteremtésről beszélt a konzultáción.
Szintén Mályiban került sor a Sion Rádió és az azt támogató hollandiai E-mission Alapítvány közötti további együttműködés kidolgozására. A megbeszélésen a Sion vezetői, Taracközi Ferenc felelős igazgató és Birta Zoltán felelősszerkesztő Bernhard Jonker igazgatóval, Jaap Schiebaan projektmenedzser és Zsigmond András kapcsolattartóval véleményezték az eddigi együttműködést, tanácskoztak új rádiósprojektek, így az ukrán nyelvű műsorok tervezetéről.
s.k.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.